Verbouwen of verhuizen? Zo maak jij je keuze

Dit artikel gaat over Een nieuw huis binnen Wonen

Soms voldoet je huidige woning niet meer aan je wensen, bijvoorbeeld door ruimtegebrek. Dan heb je twee keuzes. Je kunt verhuizen of verbouwen. Maar wanneer ga je verbouwen en wanneer verhuizen? Is het voor jou beter om andere woning te zoeken? Of is het slimmer om je woning aan te passen? Het is belangrijk om eerst je woonwensen en budget te bepalen. Wij zetten de voordelen en nadelen van beide opties voor je op een rij. Ook geven we tips over de bijkomende kosten waarmee je eventueel te maken krijgt bij verhuizen of verbouwen. Met deze tips in het achterhoofd kun je bepalen of je jouw huis gaat verkopen of verbouwen.

Verbouwen

Voordelen Nadelen
Je kunt in de fijne buurt en wijk blijven wonen. Het zorgt voor rommel en herrie in huis, zoals stof en lawaaierig gereedschap.
Je kunt meer ruimte creëren, bijvoorbeeld met een uitbouw of dakkapel. Soms moet je tijdelijk de woning verlaten of kun je geen gebruik maken van de keuken of badkamer.
Waardevermeerdering: door verbouwen kan de waarde van je woning stijgen. De kosten van een verbouwing kunnen hoger zijn dan de waardestijging van je woning.
Je kunt je woning energiezuiniger maken. Het kost geld. Je hebt bijvoorbeeld eigen geld, een persoonlijke lening of doorlopend krediet, of een tweede of hogere hypotheek nodig.
Je hebt de mogelijkheid om je thuis net iets fijner te maken zonder dat je alles hoeft te verhuizen. Verbouwen kost soms veel tijd.

Kosten verbouwing

Verbouwen brengt kosten met zich mee. Helaas is zelf klussen niet voor iedereen weggelegd. De één is simpelweg handiger dan de ander. Maar ook als je handig bent heb je niet altijd de tijd om te klussen. Ga je groots verbouwen? Dan kun je een aannemer inschakelen voor je verbouwing. Dat is natuurlijk wel duurder dan zelf verbouwen. Houd de kosten voor een aannemer in de hand door rekening te houden met de volgende zaken.

Vraag offertes op

Vraag bij verschillende aannemers een offerte op. Op die manier krijg je een goed beeld van de kosten. Je kunt dan de kosten van verscheidene partijen vergelijken. Bekijk goed wat je exact krijgt voor het bedrag. Hoe gaat een aannemer bijvoorbeeld om met meerwerk? Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat er meer werkzaamheden nodig zijn dan afgesproken. Dat werk komt bovenop het van tevoren afgesproken werk. Zit dit meerwerk al in de offerteprijs of wordt dat later door de aannemer verrekend? Kortom: als de offerte niet duidelijk is, vraag dan om uitleg bij de betreffende aannemer.

Maak afspraken

Spreek voor werkzaamheden het liefst concrete bedragen af. Soms staan op de offerte enkel stelposten. Een stelpost is een vooraf ingeschat bedrag voor de werkzaamheden. De aannemer kan dus goedkoper of duurder uit zijn als de werkzaamheden uiteindelijk zijn gedaan. Je betaalt de daadwerkelijke kosten. Voorkom vervelende verrassingen door vooraf een duidelijke prijs af te spreken.

Kosten bouwmaterialen

Het kan goedkoper zijn als je zelf de bouwmaterialen regelt in plaats van de aannemer. Vraag de aannemer dus wat de kosten van de bouwmaterialen zijn. Bespreek ook of het mogelijk is deze zelf aan te schaffen. Als het een flinke besparing oplevert, kan het zeker de moeite waard zijn om dit uit te zoeken.

Onvoorziene kosten

Houd altijd een bedrag apart voor onvoorziene problemen. Als je een nieuwe badkamer neemt, kan na het slopen bijvoorbeeld lekkageschade naar boven komen. Zo’n reparatie kost extra geld. Het Nibud adviseert 5% van de offerteprijs achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.

Kijk mee

Neem bij een verbouwing met klusjesmannen regelmatig een kijkje. Een stopcontact gemonteerd op de verkeerde plaats, is namelijk zo gebeurd. Als je vaak genoeg langsloopt, voorkom je dat fouten moeilijk hersteld kunnen worden. Voelt dit een beetje ongemakkelijk voor je? Gebruik het rondbrengen van een kopje koffie met een lekker koekje als goed excuus. Een versnapering is altijd welkom!

Verhuizen

Voordelen Nadelen
Je kunt kiezen voor een andere buurt, bijvoorbeeld om dichter bij je werk of familie te gaan wonen. Je krijgt te maken met bijkomende kosten, zoals kosten voor de notaris en de makelaar.
In de huidige woningmarkt is het makkelijk om je woning te verkopen tegen een goede prijs. Je betaalt waarschijnlijk veel voor je nieuwe woning, omdat de huizenprijzen hoog zijn in de huidige woningmarkt.
Je kunt een woning zoeken die past bij jouw toekomstplannen. Het woningaanbod in de huidige markt is beperkt.
Je kunt een woning kopen die aansluit bij woonwensen die niet door een verbouwing te realiseren zijn, denk aan een tuin op het zuiden of een gelijkvloerse woning. Je moet veel regelen, denk aan het verkopen van je huidige woning en het verhuizen van al je spullen.
Je hebt mogelijk tijdelijk dubbele woonlasten.

Kosten verhuizing

Verschillende kosten

Bij een verhuizing komen allerlei uitgaven om de hoek kijken. Allereerst kost het verhuizen van je spullen van het ene naar het andere huis geld. Het is mogelijk dat er onderweg wat kapot gaat. Verder wil je misschien nieuwe meubels. Ook kan een verbouwing nodig zijn voor je er intrekt. Zorg dat je van tevoren goed weet met welke kosten je rekening moet houden.

Verhuisbedrijf inhuren

Het inhuren van een verhuisbedrijf kan handig zijn. Zeker als je weinig tijd hebt of liever niet je omgeving wilt vragen om hulp. Een verhuisbedrijf helpt je met het in- en uitpakken van verhuisdozen of het demonteren en in elkaar zetten van grote meubels, zoals een kast of bed. En misschien wel het allerfijnste: de verhuizers sjouwen alles.

Kosten verhuisbedrijf

Een verhuisbedrijf inhuren, kost natuurlijk meer geld dan een busje huren en sjouwen met je vrienden. Wat je betaalt, hangt af van hoe groot de verhuiswagen moet zijn, hoeveel verhuizers er nodig zijn en de voorrijkosten. Gaat er tijdens de verhuizing iets stuk? Vaak is bij een verhuisbedrijf je inboedel verzekerd. Check dit voordat je met een verhuisbedrijf in zee gaat.

In 2 minuten de voor- en nadelen samengevat

Heb je een koophuis en sluit deze niet meer aan bij je woonwensen? Dan overweeg je misschien om te verbouwen. Of verhuizen. Dan zijn er verschillende dingen waar je aan moet denken. In deze video zetten Evert en Jill de voor- en nadelen op een rij. Zodat jij de juiste keuze maakt.

Bereken je hypotheek

Bekijk hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een woning.

Bereken nu

lay8072876cab0749e2a821a68904c51cb1

Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriëntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen