Ga direct naar inhoud

Een koel huis in een warme zomer

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Het klimaat verandert, en de zomers worden soms flink warm in Nederland. Te veel warmte in huis is vervelend. Vooral als je thuis werkt, of ’s nachts je slaapkamer niet kunt koelen. Je hoeft niet meteen energie slurpende apparaten aan te schaffen. Met deze slimme ingrepen geven we je ook al support. Daarmee houd je je hoofd koel.

Hoe komt het dat je woning zo warm wordt?

Is het warm buiten en schijnt de zon ook nog eens volop? Dan warmen huizen en gebouwen niet alleen op; ze houden die warmte ook vast. Dit komt doordat muren bij warm weer blijven ‘doorgloeien’ nadat de zon onder gaat. Vooral in woningen met een plat dak loopt de temperatuur snel op. Het resultaat? Een woning die overdag én ’s nachts erg warm is. En dat is geen pretje, want zie dan maar eens goed te slapen. Daarom is het belangrijk om hitte zoveel mogelijk uit huis te houden.

Laat je woning ’s nachts afkoelen

Binnenshuis kun je veel doen om de strijd tegen de hitte aan te gaan. Vooral ’s nachts, door voor het slapen gaan ramen open te zetten. Zo koelt het huis goed af en begin je de dag fris. Plaats wel een hor tegen muggen en zet alleen ramen open waar eventuele inbrekers niet bij kunnen. Om het binnen te laten doortochten, zet je kamer- en tussendeuren in huis open. Maar dat is nog niet alles. Wist je dat de warmte in huis ook blijft hangen in gangkasten en keukenkastjes? Zet ’s nachts daarom ook die deuren open.

Houd de warmte buiten de deur

In het kader van voorkomen is beter dan genezen doe je er goed aan de warmte zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Ben je de hele dag van huis, dan kun je je huis koel houden door de ramen en gordijnen (of luiken) dicht te houden. Ben je wél thuis? Sluit dan de ramen waar zon doorheen schijnt en doe ook de gordijnen of luiken hiervan dicht. Ramen aan de schaduwzijde van het huis kunnen openblijven. Heeft je huis een plat dak? Gooi er dan een plens water op. Zo blijft het langer koel binnen.

Probeer binnen zo weinig mogelijk warmtebronnen te gebruiken. Apparaten als de televisie, magnetron en stofzuiger genereren stuk voor stuk warmte. Datzelfde geldt voor gloeilampen. Deze kun je vervangen door ledlampen: dat scheelt niet alleen hitte, je energierekening gaat ook nog eens omlaag! Ga je koken? Ontwijk dan de hitte van het gasfornuis en de oven en ga voor een barbecue-avondje.

Is de warmte tóch je woning binnengekomen en heb je geen airconditioning? Ga dan voor de doe-het-zelf-airco:

  • Maak ijsklontjes van water met zout
  • Leg de ijsklontjes in een metalen kom
  • Zet de metalen kom voor een ventilator
  • Laat de koele lucht door de kamer blazen
  • Geniet van een fris briesje!

Houd je woning koel vanaf de buitenkant

Ook aan de buitenkant van je woning kun je maatregelen treffen om je huis koel te houden. Deze oplossingen kosten wat meer moeite en tijd, maar lonen zeker op de lange termijn:

  • Heb je een tuin? Plant een boom ten zuiden of zuidwesten van je huis. Deze boom zal voor schaduw en verkoeling van je huis zorgen.
  • Laat een klimop langs de buitenmuur van je woning groeien. De blaadjes zorgen voor schaduw, waardoor je huis koeler blijft.
  • Plaats zonneschermen voor de ramen. Zo blijven warme zonnestralen buiten, maar komt er wel daglicht de kamer binnen.


Houd ook je hoofd koel

Is de hitte jouw woning te slim af en wordt het je te warm onder de voeten? Houd dan je hoofd koel. Probeer je op warme dagen zo min mogelijk fysiek in te spannen. Stofzuigen of de ramen lappen kun je beter een dagje uitstellen. Kun je wel wat verfrissing gebruiken? Begin dan met het afkoelen van je handen, voeten en nek. Via deze lichaamsdelen raak je het snelst warmte kwijt. Laat daarom koud water over je polsen stromen, neem een koud voetenbad of leg een koud nat washandje in je nek.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie