Ga direct naar inhoud

Stormschade verzekering: wat wordt er vergoed?

Deze informatie hoort bij Alles over wonen

In Nederland ontkomen we er niet aan. Een paar keer per jaar raast een flinke storm over het land. Met een beetje pech richt de storm schade aan je huis en je tuin aan. Kun je kosten voor het herstellen van stormschade laten vergoeden? Het antwoord daarop is gelukkig vaak, ja!

Is schade door storm verzekerd?

Omgevallen schuttingen, rondvliegende dakpannen, ondergelopen kelders… Schade door storm aan je huis of tuin kan gelukkig worden vergoed. Je moet hiervoor wel verzekerd zijn.

Welke verzekering vergoedt stormschade?

Stormschade aan je huis valt onder een woonverzekering, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles wat in de grond staat in je tuin. Dus ook schade door een omgevallen boom op je huis of tuinhuis. Terwijl een inboedelverzekering schade kan dekken aan de losstaande spullen in je tuin. Denk aan tuinmeubelen.

Stormschade aan je auto? Dan kun je hiervoor terecht bij je autoverzekering. Deze schade moet dan wel gedekt zijn binnen je verzekering. Of je moet er een extra dekking voor hebben afgesloten.

Bij welke windkracht ontstaat schade?

Voordat je nu heel voortvarend een verzekering gaat afsluiten voor stormschade, is het goed om te weten dat verzekeraars pas bij windkracht 7 op de schaal van Beaufort of hoger spreken van een storm.

Heb je schade door de wind bij windkracht 5? Dan betalen verzekeraars niet uit als je je daarvoor niet (extra) hebt verzekerd. Om te weten of het om een storm gaat van minimaal windkracht 7 checken verzekeraars dat bij het KNMI.

Wat is gedekt bij stormschade?

Dakpannen die van het dak waaien, een omgevallen boom op je tuintafel? Wat verzeker je met een woonverzekering bij stormschade?

Opstalverzekering
De opstalverzekering is er voor alle zaken die vastzitten aan je woning of op jouw grond staan. Dit is dus niet alleen je woning zelf, maar ook je schuur, tuinhuisje, overkapping of schutting. Ook voor gevolgschade, zoals waterschade door een lekkage die is ontstaan door het wegwaaien van dakpannen kun je je opstalverzekering inschakelen.

Inboedelverzekering
Je inboedelverzekering is er daarentegen voor de 'losse' spullen in je tuin of op je balkon. Zoals je tuinmeubelen of zonnescherm. Maar je kunt deze verzekering ook inschakelen als door waterlekkage je bank is beschadigd. Let op: Check bij deze verzekering of stormschade standaard is meeverzekerd. Dit is namelijk niet altijd het geval.

Goed om te weten: Soms is schade niet gedekt, terwijl deze wel is ontstaan bij een storm. Dit geldt voor schade die je had kunnen voorkomen. Denk hierbij aan een boom die de schade veroorzaakt, terwijl die niet meer goed in de grond stond. Of schade door dode takken. Je had deze boom of takken dan al eerder moeten verwijderen om eventuele schade te voorkomen. Losliggende dakpannen kun je regelmatig controleren en goed vastzetten als dat nodig is. De meeste verzekeraar keren ook niets uit als er stormschade is aan zaken met achterstallig onderhoud. Of als blijkt dat de ramen open stonden tijdens de storm.

Wanneer stormschade melden?

Je hebt stormschade en je wilt de schade repareren. Als je verzekerd bent tegen stormschade kun je hiervoor je verzekeraar inschakelen. Wil je schade melden?

  • Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar van je opstalverzekering of inboedelverzekering.
  • Laat de schade intact en bespreek met de verzekeraar hoe de schade wordt opgenomen en hoe je de schade wilt herstellen. Dit kan via een herstelbedrijf van de verzekeraar of je kiest ervoor om dit zelf te (laten) doen.
  • Vergeet niet om foto's te maken van de schade. Dat is altijd verstandig om te doen.

Hoe kan ik zelf stormschade voorkomen?

De kans op stormschade kun je zelf zo klein mogelijk maken. Met handige tips kun je je goed voorbereiden op de storm die komen.

Stormschade voorkomen aan de buitenkant van je woning

Een hevige storm kan letterlijk heel wat los maken. Het is daarom belangrijk om de buitenkant van je woning goed in de gaten te houden. Vooral het dak. De dakgoot kan bijvoorbeeld verstopt raken. Maak je dakgoten daarom regelmatig schoon. Ook kunnen dakpannen los komen en zelfs naar beneden vallen. Laat daarom eens in de zoveel tijd iemand naar het dak kijken. Deze persoon kan dan de dakgoot schoonmaken en eventuele losse dakpannen weer vastzetten.

Welke schade aan mijn auto is gedekt?

Heb je na een storm schade aan je auto? Zijn er bijvoorbeeld takken op gevallen? Voor een vergoeding voor deze schade kun je bij je autoverzekering terecht. Bekijk de polisvoorwaarden of stormschade valt onder je autoverzekering. Of dat je een extra dekking hiervoor moet afsluiten.

Stormschade zonnescherm

Is je zonnescherm kapot gegaan door een storm? Dan kun je hiervoor je inboedelverzekering gebruiken. Het hangt van de verzekeraar af of je zonwering (volledig) is verzekerd. Heb je al een inboedelverzekering? Bekijk de polisvoorwaarden eens. Verwacht je storm? Zorg ervoor dat je zonnescherm ingeklapt of opgerold is.

Stormschade verzekering en eigen risico

Bij je verzekering heb je te maken met een eigen risico. Dit houdt in dat je een deel van de schade altijd zelf betaalt. Dit bedrag ligt bij stormschade tussen de € 200,- en € 500,- en verschilt per verzekeraar. Het eigen risico vind je terug in de polisvoorwaarden van je verzekeraar of op je polisblad.

Wanneer is stormschade verzekerd?

Schade wordt pas vergoed bij een storm met windkracht 7 of hoger. Daarnaast hangt het af welke verzekering je hebt afgesloten. Stormschade heb je goed verzekerd met een opstalverzekering, inboedelverzekering of autoverzekering.Schade aan schutting?

Schuttingen zijn bij extreme weersomstandigheden vaak de klos. Wat doe je bij flinke schade aan je schutting?

Stormschade aan je schutting