Ga direct naar inhoud

Stormschade tuin

Een flinke storm kan meer schade veroorzaken dan je lief is. Aan je huis, maar ook aan je tuin of de spullen die in je tuin staan. Wat doe je na stormschade in je tuin? Kun je schade door storm voorkomen? Er bestaan verzekeringen die stormschade vergoeden. We zetten alle handige informatie over stormschade aan je tuin voor je op een rij.

Welke schade in tuin is verzekerd bij storm?

Het is vervelend als je tuin of je tuinspullen beschadigd raken na een storm. Je schutting kan zijn omgewaaid of vallende takken hebben je tuintafel beschadigd. Hoe fijn is het dan als deze schade (deels) wordt vergoed? Je moet je dan wel hebben verzekerd. Maar welke verzekering kun je hier het beste voor afsluiten? Met deze twee woonverzekeringen verzeker je je tegen stormschade in je tuin.

1. Verzeker je losse spullen in de tuin met een inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in de tuin die ‘los’ van je huis staan. Denk aan tuinmeubelen of een zonnescherm. Met een inboedelverzekering kun je schade aan de inboedel in je tuin verzekeren.

2. Verzeker de vaste onderdelen met een opstalverzekering

Met een opstalverzekering zijn de vaste onderdelen van je tuin goed verzekerd. Bijvoorbeeld de schuur en de schutting. Maar ook de dakpannen van je huis. Deze kunnen met een flinke windvlaag ook weleens wegwaaien. Met de vergoeding van een opstalverzekering kun je de schade (voor een deel) herstellen.

Goed om te weten: een verzekeraar vergoedt pas stormschade als er minimaal windkracht 7 was. Een verzekeraar checkt dit bij het KNMI.

Eigen risico en stormschade in je tuin

Heb je stormschade en wil je deze schade laten vergoeden? Houd er dan rekening mee dat er altijd een eigen risico is. Dit betekent dat je een deel van de schade zelf betaalt. Dit bedrag ligt ongeveer tussen de € 200 en € 500 en verschilt per verzekeraar.

Welke schade valt onder je inboedelverzekering bij storm?

Met een inboedelverzekering is je inboedel verzekerd. Dit zijn dus ook de losse spullen in je tuin. Verdiep je in de productvoorwaarden of je polis van je inboedelverzekering of schade door een storm standaard vergoed wordt. Of dat je daarvoor een extra dekking moet afsluiten. En kijk ook goed wát er bij stormschade wordt vergoed. De ene verzekeraar vergoedt alleen als er van buitenaf iets tegen je spullen is gewaaid. Bijvoorbeeld een omgewaaide boom of flinke tak. Andere verzekeraars vergoeden standaard schade aan je beplanting zoals struiken. Andere bieden op dit onderwerp weer beperkt dekking. Lees je dus goed in.

Zo zijn je je tuin en tuinspullen verzekerd met de inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden

Welke schade valt onder je opstalverzekering bij storm?

Onder je opstalverzekering vallen de vaste onderdelen van je tuin, zoals de schuur en schutting. Of je tuinhuisje. Ben je verzekerd met een opstalverzekering? Er zijn een paar dingen waarmee je met deze verzekering rekening moet houden:

  • Een verzekeraar vergoedt stormschade bij een opstalverzekering als er minimaal windkracht 7 is geweest. Een verzekeraar checkt dit bij het KNMI.
  • Staat je schutting op de erfafscheiding met je buren? Dan ben je voor maximaal 50% van de schade gedekt. De andere helft vergoedt de opstalverzekering van je buren (als dit binnen de dekking van de opstalverzekering valt).
  • Een opstalverzekering keert alleen uit als de schade niet voorkomen had kunnen worden. Is dit wel het geval? Dan keert de opstalverzekering niet uit.
  • Bij een opstalverzekering krijg je vaak een vergoeding voor de kosten die je hebt gemaakt om eventuele schade te voorkomen. Dit noemen ze bereddingskosten. Een voorbeeld hiervan is dat je een boom die dreigt om te vallen verwijdert. Op deze manier voorkom je dat er eventuele gevolgschade plaatsvindt.

Stormschade in je tuin voorkomen

Met een paar slimme handelingen, kun je zelf al veel schade aan je tuin voorkomen.

  • Blijf alert op loshangende takken of zwakke bomen. Kun je eventuele schade voorkomen door het weghalen ervan? Haal ze weg.
  • Controleer regelmatig of de dakgoot goed vast zit en de schutting goed in de grond staat.
  • Storm op komst? Zet losse spullen of tuinmeubelen binnen of goed vast.
  • Let goed op dat zonwering opgerold of ingeklapt is als je van huis gaat.

Stormschade verzekerd?

Kun je kosten voor het herstellen van stormschade laten vergoeden? Het antwoord daarop is gelukkig vaak, ja!

Stormschade, wat wordt er vergoed?