Ga direct naar inhoud

Is een inboedelverzekering verplicht?

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je bepaalt zelf of je jouw spullen wilt verzekeren. Het is toch wel aan te raden om een inboedelverzekering te nemen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met jouw inboedel, kunnen de financiële gevolgen groot zijn.

Je hebt meer dan je denkt

Als mensen overwegen een inboedelverzekering af te sluiten, denken ze vaak alleen aan hun dure spullen. Zoals bijvoorbeeld meubels, computers en inbouwapparatuur. Toch tellen alle spullen mee. Denk bijvoorbeeld eens aan je kleding. Eén trui heeft vaak niet zoveel waarde. Je hele garderobe wel.

Een voorbeeld: een nieuwe keuken

Je plaatst een nieuwe keuken met een vaatwasser. Door een lekkage ontstaat er schade aan de door jou geplaatste keuken. Omdat er door jou nieuwe leidingen zijn gelegd, valt dit niet onder de opstalverzekering van de verhuurder. Met een inboedelverzekering met huurdersbelang is deze schade wel gedekt.

Brand, diefstal en waterschade

De meest voorkomende oorzaken van schade aan de inboedel zijn brand, diefstal en waterschade. Vooral die laatste oorzaak onderschatten mensen weleens. Een kapotte waterleiding kan namelijk voor veel schade zorgen. Aan bijvoorbeeld je meubilair, vloerbedekking en elektronische apparatuur.

Hoeveel geld krijg ik bij schade terug?

Het verschilt per verzekeraar en verzekering hoeveel geld je terugkrijgt. Soms krijg je de nieuwwaarde terug. Dat is het bedrag dat nodig is om dezelfde of vergelijkbare spullen opnieuw te kopen. Soms krijg je de dagwaarde terug. Dat is het bedrag dat bijvoorbeeld je televisie op dat moment waard is.

Bij Nationale-Nederlanden krijg je van spullen tot vijf jaar oud de nieuwwaarde uitgekeerd. Voor oudere spullen krijg je de vervangingswaarde. Voor sommige spullen geldt een maximumvergoeding. Zo zijn bij Nationale-Nederlanden met de Inboedelverzekering Basis sieraden tot € 5.000,- verzekerd tegen diefstal en tot € 150.000,- tegen schade door o.a. brand en storm. Met de Inboedelverzekering All risk zijn sieraden tegen eigen ongelukjes ook verzekerd tot € 150.000,-.

Smartphones en andere mobiele apparaten kun je verzekeren met de module Mobiele elektronica.

Bereken wat een inboedelverzekering kost

Ben je inmiddels benieuwd wat een inboedelverzekering kost? En wat er allemaal onder de dekking valt? Bekijk dan hier de premie en dekking van de Basis en All-In Inboedelverzekering Basis en All risk van Nationale-Nederlanden.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie