Ga direct naar inhoud

Hoeveel hypotheek krijgt een zzp’er?

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Geactualiseerd: 2019

Jullie gaan op zoek om jullie eerste huis te kopen. Jij of je partner werkt als zelfstandige of zzp’er. De belangrijkste vraag die de geldverstrekker wil beantwoorden: kun jij samen met jouw partner de hypotheek maandelijks voldoen, nu en in de toekomst?

Voor je een nieuwe woning gaat kopen, is het verstandig na te gaan hoeveel jullie maximaal kunnen lenen in deze situatie. De bank let op de volgende factoren bij jullie hypotheekaanvraag:

Gecombineerd inkomen

Eén van de belangrijkste factoren voor de maximale hoogte van je hypotheek is het gecombineerde inkomen van jou en je partner. De bank berekent op basis van de inkomens hoeveel jullie samen aan woonlasten kunnen dragen.

Hoe berekent de geldverstrekker het gecombineerd inkomen?

Vanaf 2018 kunnen tweeverdieners meer lenen voor de aankoop van een woning dan voorheen. Het tweede inkomen telt voor 70% mee.

Voorbeeld:
Stel dat jij € 50.000,- en jouw partner € 35.000,- per jaar verdient, dan rekent de bank in dit geval met een gezamenlijk inkomen van € 50.000,- + € 24.500,- = € 74.500,-. Jullie toetsinkomen, of het deel van je gecombineerd inkomen dat je mag besteden aan de hypotheek, is dan € 74.500,-.

Dit betekent dat jullie in 2018 tegen een rente van 2,05% een maximale hypotheek kunnen afsluiten van € 466.353,-.

Inkomen 1 € 50.000,-
Inkomen 2 € 35.000,-
Gecombineerd inkomen € 74.500,-
Hypotheekrente 2,05%
Maximale hypotheek € 466.353,-

Hoe bereken je jouw inkomen als zzp’er?

Bij werknemers met een vast dienstverband kan een geldverstrekker redelijk eenvoudig het jaarinkomen vaststellen en de maximale hypotheek berekenen. Het enige wat jij moet laten zien is je laatste salarisstrook en een intentieverklaring, een werkgeversverklaring, of je UWV verzekeringsbericht.

Het inkomen als zelfstandige varieert vaak van maand tot maand. Om het inkomen te bepalen vragen we om een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen. Dit toetsinkomen blijkt uit een inkomensverklaring. Deze verklaring kun je zelf of via je hypotheekadviseur aanvragen bij drie partijen. Om een inkomen van een ondernemer te bepalen, zijn de volgende documenten nodig:

  • de jaarrekeningen van de laatste 3 jaar
  • het meest recente uittreksel van de KvK
  • een kopie van de laatste drie belastingaangiftes

Het jaarinkomen wordt berekend door een gemiddelde te nemen van je netto inkomen (winst) uit het bedrijf over de afgelopen drie jaar. Het inkomen uit het laatste jaar is erg belangrijk, de bank neemt namelijk geen hoger bedrag dan dit op als jaarinkomen.

Voorbeeld:
Jouw gemiddeld inkomen over de laatste drie jaar komt uit op € 50.000-. Het laatste jaar was je inkomen € 45.000,-. Dan neemt de bank € 45.000,- als jaarinkomen mee voor het berekenen van je maximale hypotheek.

Hypotheekrente

De hypotheekrente heeft ook invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Een hogere hypotheekrente heeft over het algemeen een lagere maximale hypotheek tot gevolg. Je betaalt immers in totaal meer voor de lening terwijl je hetzelfde inkomen ter beschikking hebt.

Marktwaarde van het huis

De marktwaarde van het huis heeft ook invloed op hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het bedrag dat je in 2018 maximaal als hypotheek kunt lenen is 100% van de marktwaarde.De marktwaarde van de woning wordt door een taxateur vastgesteld. Deze maakt een taxatierapport op.

Goed om te weten: de taxatiekosten horen bij kosten koper en zijn aftrekbaar van de belasting.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Je situatie wijzigt

Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

Bekijk je mogelijkheden