Ga direct naar inhoud

Hoeveel hypotheek krijgt een zzp’er?

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Jullie gaan op zoek om jullie eerste huis te kopen. Jij of je partner werkt als zelfstandige of zzp’er. De belangrijkste vraag die de geldverstrekker wil beantwoorden: kun jij samen met jouw partner de hypotheek maandelijks voldoen, nu en in de toekomst?

Voor je een nieuwe woning gaat kopen, is het verstandig na te gaan hoeveel jullie maximaal kunnen lenen in deze situatie. De bank let op de volgende factoren bij jullie hypotheekaanvraag:

Hoe bereken je jouw inkomen als zzp’er?

Bij werknemers met een vast dienstverband kan een geldverstrekker redelijk eenvoudig het jaarinkomen vaststellen en de maximale hypotheek berekenen. Het enige wat jij moet laten zien is je laatste salarisstrook en een intentieverklaring, een werkgeversverklaring, of je UWV verzekeringsbericht.

Hypotheek berekenen zzp

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Het inkomen als zelfstandige varieert vaak van maand tot maand. Om het inkomen te bepalen vragen we om een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen. Dit toetsinkomen blijkt uit een inkomensverklaring. Deze verklaring kun je zelf of via je hypotheekadviseur aanvragen bij vier partijen. Om een inkomen van een ondernemer te bepalen, zijn de volgende documenten nodig:

  • de jaarrekeningen van de laatste 3 jaar
  • het meest recente uittreksel van de KvK
  • een kopie van de laatste drie belastingaangiftes

Het jaarinkomen wordt berekend door een gemiddelde te nemen van je netto inkomen (winst) uit het bedrijf over de afgelopen drie jaar. Het inkomen uit het laatste jaar is erg belangrijk, de bank neemt namelijk geen hoger bedrag dan dit op als jaarinkomen.

Voorbeeld:
Jouw gemiddeld inkomen over de laatste drie jaar komt uit op € 50.000-. Het laatste jaar was je inkomen € 45.000,-. Dan neemt de bank € 45.000,- als jaarinkomen mee voor het berekenen van je maximale hypotheek.

Hypotheekrente

De hypotheekrente heeft ook invloed op het bedrag dat je kunt lenen. Een hogere hypotheekrente heeft over het algemeen een lagere maximale hypotheek tot gevolg. Je betaalt immers in totaal meer voor de lening terwijl je hetzelfde inkomen ter beschikking hebt.

Marktwaarde van het huis

De marktwaarde van het huis heeft ook invloed op hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Het bedrag dat je maximaal als hypotheek kunt lenen is 100% van de marktwaarde. De marktwaarde van de woning wordt door een taxateur vastgesteld. Deze maakt een taxatierapport op.

Goed om te weten: de taxatiekosten horen bij kosten koper en zijn aftrekbaar van de belasting.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen