In huis blijven wonen na overlijden partner

Woon je samen, of heb je daar plannen voor? Dan is het belangrijk dat je zaken goed regelt voor het geval jij of je partner overlijdt. Bijvoorbeeld om te zorgen dat de achtergebleven partner in het huis kan blijven wonen.

In een koopwoning blijven wonen

Stel, je woont samen met je partner in een koopwoning. En een van de twee overlijdt. Dan is het belangrijk dat je goed hebt geregeld dat de ander in de woning mag blijven wonen. Maar misschien valt er ook een inkomen weg. Kan de achtergebleven partner de hypotheek dan blijven betalen? Om ervoor te zorgen dat jullie elkaar (financieel) goed verzorgd achterlaten, moet je nu dingen regelen.

Tip: sluit een overlijdensrisicoverzekering

Kan de achtergebleven partner de woonlasten van het koophuis in zijn of haar eentje betalen? Om dit te regelen kun je een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek sluiten. Hiermee verzeker je tijdens een periode een bedrag. Overlijd je binnen deze periode? Dan krijgt de achtergebleven partner het bedrag uitgekeerd. Met dit bedrag kan hij of zij de hypotheek (voor een deel) aflossen. Hierdoor worden de maandlasten van de woning lager. En kan de achtergebleven partner in het huis blijven wonen.

Bij een overlijdensrisicoverzekering kies je zelf de begunstigde. Daarvoor hoef je geen samenlevingscontract of testament op te laten stellen. Dit scheelt kosten. Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht in de wet. Maar wil je je nabestaanden financieel verzorgd achterlaten? Dan is een overlijdensrisicoverzekering wel het overwegen waard.

Bereken je overlijdensrisicoverzekering

Huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract om verblijf in de woning te regelen

Financiƫle zaken op orde? Vergeet dan niet te regelen dat de achtergebleven partner in de koopwoning mag blijven wonen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Of door een samenlevingscontract te laten opmaken. Wat is het risico als je dit nu niet goed regelt? Dan hebben de erfgenamen van de overleden partner mogelijk ook iets over het huis te zeggen. En bestaat de kans dat de achtergebleven partner zijn onderdak verliest.

In een huurwoning blijven wonen

Woon je in een huurwoning met iemand samen die niet je echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner is? En wil je dat je partner in het huurhuis mag blijven wonen? Dan moet je nu in actie komen. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat die persoon in de huurwoning mag blijven. Je moet hiervoor allebei als huurder in het huurcontract staan, of de kantonrechter inschakelen. Belangrijk dus om dit recht goed te regelen.

Overlijdensrisicoverzekering: ook bij een huurwoning

Ook wanneer je in een huurwoning woont is het slim om over een overlijdensrisicoverzekering na te denken. Kan de achtergebleven partner of huisgenoot de huur nog wel (helemaal) betalen wanneer de ander overlijdt? Met een overlijdensrisicoverzekering laat je hem of haar financieel verzorgd achter. Met de uitkering kan de ander de huur blijven betalen. En hoeft die de huurovereenkomst niet op te zeggen.

Meer over een overlijdensrisicoverzekering bij een huurwoning

Hoe kies je de hoogte van het bedrag bij een overlijdensrisicoverzekering?

Het kan dus verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. De hoogte van het bedrag dat je wilt verzekeren, hangt af van je persoonlijke situatie.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie