Ga direct naar inhoud

Bieden op een huis zonder financieringsvoorbehoud?

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Waar ligt jouw droomhuis? De één kijkt uit naar een groot huis op het platteland, de ander gaat voor een klein appartement in een van de grote steden. Ga je voor een stad als Amsterdam of Utrecht, houd dan rekening met de druk op de woningmarkt. Biedingen ruim boven de vraagprijs zijn niet ongewoon, zeker met het beperkte aanbod. Om toch een huis te bemachtigen kun je bieden zonder financieringsvoorbehoud. Voor je dit overweegt, moet je echter de risico’s weten. Nationale-Nederlanden legt graag uit hoe financieringsvoorbehoud werkt.

Wat betekent financieringsvoorbehoud?

Je neemt het zekere voor het onzekere en doet een bod met financieringsvoorbehoud op een huis of appartement. Krijg je de hypotheek niet rond? Dan helpt deze ontbindende voorwaarde jou. Om gebruik te maken van deze ontbindende voorwaarde leg je een datum vast voor wanneer de hypotheek rond moet zijn.

Afzien van het financieringsvoorbehoud brengt hoge risico’s met zich mee. Krijg je de financiering niet rond na het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst en heb je geen financieringsvoorbehoud opgenomen? Dan betaal je bijna altijd een boete aan de verkopende partij, die kan oplopen tot 10% van de aankoopprijs.

Hoe neem je financieringsvoorbehoud op bij het bieden op een woonhuis?

Bij het uitbrengen van een bod op een huis en in de koopovereenkomst kun je financieringsvoorbehoud opnemen. Hierin geef je aan je te beroepen op financieringsvoorbehoud, wanneer je op een bepaalde datum niet beschikt over de koopsom (+ kosten koper). Je geeft ook aan gebruik te willen maken van een hypothecaire geldlening bij een erkende geldverstrekkende instelling tegen gebruikelijk voorwaarden. Je verplicht je om al het mogelijke te doen voor het rond krijgen van de financiering. Moet je de koop toch ontbinden? Dan laat je dit voor een bepaalde datum aan de wederpartij of makelaar van de verkopende partij weten.

De ontbindende voorwaarden zijn alleen rechtsgeldig als ze juridisch correct zijn opgesteld en nagekomen. Belangrijk dus om te weten hoe je deze voorwaarden opstelt en hoe je beroep doet op het financieringsvoorbehoud. Houd onderstaande juridische eisen in gedachten, mocht je het financieringsvoorbehoud opnemen in je bieding.

  • Wordt je aanvraag bij je eigen bank afgewezen? Probeer het bij een andere bank. Eén afwijzing is niet voldoende. In de standaard koopovereenkomsten staat dat je ‘al het redelijke mogelijke’ moet doen om de financiering te verkrijgen. Juridisch gezien moet je aantoonbaar minstens twee financieringsaanvragen ingediend hebben.
  • Houd de tijd in de gaten. Om twee aanvragen te doen heb je genoeg tijd nodig. Krijg je één afwijzing een dag voordat je de financiering rond moet hebben? Dan heb je erg weinig tijd om de tweede aanvraag te doen. Bericht de verkoper tijdig dat je beroep doet op het financieringsvoorbehoud, wanneer je de financiering niet rond krijgt. Volg hiervoor de vormvoorschriften uit de koopovereenkomst: verstuur waar om gevraagd wordt en op de gewenste wijze, denk aan een aangetekende brief.
  • Documenteer het voorbehoud goed, alleen dan kun je hier een beroep op doen. Meedelen dat je geen financiering rond hebt gekregen is onvoldoende. Kopieën van de afwijzingen meesturen kan zelfs onvoldoende zijn. Uit het beroep moet blijken dat je reële aanvragen hebt gedaan. Mocht dit niet blijken uit de afwijzingen, moet je ook kopieën van de aanvragen meesturen. Doe al je aanvragen schriftelijk, zodat je zeker goede documentatie hebt.
  • Kan de koop niet doorgaan en informeer je de verkoper? Vraag dan een bevestiging van de verkoper dat het financieringsvoorbehoud rechtsgeldig is en dat je daarmee de koopovereenkomst hebt ontbonden.

Wanneer neem je geen financieringsvoorbehoud op in een bod?

Om meer kans te maken op een woning, doen kopers afstand van het financieringsvoorbehoud. Partijen als makelaars en projectontwikkelaars kunnen aanraden om geen gebruik te maken van het financieringsvoorbehoud. Zij willen graag zekerheid en een snelle verkoop.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Deze ontbindende voorwaarde belemmert dit. Kopers die geen gebruik maken van het financieringsvoorbehoud (of andere ontbindende voorwaarden) zijn voor de verkopende partij of makelaar aantrekkelijk. Bij een grote druk op de woningmarkt krijgen deze kopers dan ook voorrang op anderen.

Hoe win je vooraf informatie in over de financiering van een koophuis?

Een hypotheekadviseur geeft advies over welke financiële mogelijkheden je hebt om jouw woonwensen te realiseren. Hierbij worden de inkomsten afgezet tegen jouw eigen vermogen en schulden. Zo krijg je een overzicht van de financiële situatie. Vervolgens berekent de adviseur welk bedrag je maximaal kunt lenen en hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan de hypotheek. Samen verdiep je je in hoe lang je de rente vast wilt zetten en welke hypotheekvorm het beste aansluit.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen