Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering: korting als je niet rookt

Rook je al twee jaar niet? Dan kun je de korting alsnog aanvragen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor de niet-rokerskorting?

Heb je nooit gerookt of rook je al minimaal twee jaar niet meer? Dan krijg je een korting op de premie van jouw overlijdensrisicoverzekering. Heb je al een overlijdensrisicoverzekering en ben je inmiddels twee jaar gestopt met roken? Ook dan kun je in aanmerking komen voor deze korting.

Wil je alsnog in aanmerking komen voor de korting op je premie?

Heb je in het verleden een overlijdensrisicoverzekering afgesloten en wil je weten of je in aanmerking komt voor de niet-rokerskorting? Kijk dan in je polisvoorwaarden of jouw verzekering die mogelijkheid biedt. Is dit het geval en ben je langer dan twee jaar gestopt? Stuur dan de ingevulde niet-rokersverklaring naar ons toe.

Let op: Geef het direct aan ons door als je niet-rokerskorting krijgt en je begint (weer) met roken. Ook als je maar af en toe rookt. Het maakt dus niet uit hoeveel de verzekerde rookt. De niet-rokerskorting komt dan te vervallen.

Veelgestelde vragen

Waarom betaalt een roker meer premie?

Roken is schadelijk voor de gezondheid. Een roker heeft onder andere een verhoogde kans op kanker, longaandoeningen en hart- en vaatziekten. Omdat de kans dat een roker tijdens de looptijd overlijdt hoger is dan bij leeftijdsgenoten die niet roken, is de kans dat we het verzekerde bedrag moeten uitkeren verhoudingsgewijs ook groter. Dit risico berekenen we door in de premie voor rokers.

Ik rook af en toe. Moet ik bij de aanvraag aangeven dat ik rook? 


Ook als je maar af en toe rookt, kom je niet in aanmerking voor niet-rokerskorting. Alleen als je twee jaar helemaal niet gerookt hebt, kun je aanspraak maken op de niet-rokerskorting. 

Wat zijn de gevolgen als ik verzwijg dat ik rook of weer ben gaan roken?

Heb je bij het aanvragen van de overlijdensrisicoverzekering aangegeven dat je niet rookt, terwijl je wel rookt of ben je inmiddels weer begonnen? Of heb je de niet-rokersverklaring ingevuld en ben je inmiddels weer begonnen met roken? Dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk aan ons doorgeeft via de klantenservice.  

Doe je dit niet, dan heb je ons niet van de juiste informatie voorzien. Dan kunnen we ons als verzekeraar beroepen op nietigheid van de verzekering. Dat betekent dat we de verzekering als niet gesloten beschouwen. We verlagen het verzekerde kapitaal met 25% of keren het verzekerde bedrag niet uit. Het maakt niet uit wanneer we dit constateren. Dit kan zijn tijdens de looptijd van de verzekering, maar ook nadat de verzekerde is overleden. Hebben we te veel of ten onrechte uitgekeerd? Dan vorderen we dat bedrag terug. 

Hoe controleren we of je rookt?

Tijdens de looptijd kunnen we je vragen of je nog steeds niet rookt. De niet-rokerskorting vervalt als je niet antwoord. Ook mogen we je tijdens de looptijd testen op de aanwezigheid van afbraakproducten van nicotine in het bloed of urine. 

  


Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand.
Met korting als je niet rookt.

De kosten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Ontdek de voordelen

Gezondheidsverklaring

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring