Overlijdensrisicoverzekering voor je partner

  • Voorkom financiële problemen als je partner overlijdt
  • Vanaf een paar euro per maand
  • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerd bedrag en de looptijd 

Berekenen en aanvragen

Overlijdensrisicoverzekering en samenwonen?

Ga je samenwonen? Vanaf nu regelen jullie sommige geldzaken samen. Naast de inkomsten deel je ook de kosten met je partner. Werken jullie allebei? Dan ga je uit van het inkomen dat je samen hebt. De totale kosten zijn vaak hoger dan als je alleen woont. Van twee salarissen kun je deze uitgaven vaak makkelijker opbrengen.

Maar wat als één van jullie overlijdt? Misschien heeft de achterblijvende partner recht op een nabestaandenpensioen of ANW-uitkering. Of krijgt hij of zij de erfenis. Maar wat gebeurt er als voor de partner die achterblijft de verplichte uitgaven te hoog zijn? Je gaat ineens van twee salarissen naar één salaris. Met een overlijdensrisicoverzekering krijg je een bedrag als een van twee er niet meer is.

Heb je een hypotheek? Dan heb je daarvoor misschien al een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Maar deze verzekering is alleen om (een deel van) je hypotheek af te lossen. Wil je ook andere kosten verzekeren naast de kosten van de hypotheek? Dan kun je een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

De voordelen van een overlijdensrisicoverzekering voor je partner

  • Keert uit als één van jullie komt te overlijden
  • De hoogte van het verzekerd bedrag bepalen jullie zelf
  • Jullie kiezen zelf de looptijd die bij jullie past
  • Zekerheid bij wegvallen inkomen door overlijden
Voorbeeld van een verzekering als je partner overlijdt

Jari (47) en Yvo (44) gaan samenwonen. Ze zijn niet getrouwd en hebben geen samenlevingscontract. De vaste lasten zijn gestegen met ongeveer € 500,- per maand. Dat is € 6.000,- per jaar voor zaken als de huur of hypotheek, energie, water en verzekeringen.

Als een van de twee overlijdt. Dan willen ze dat de ander de lasten kan blijven betalen. Om dit minimaal nog 10 jaar te kunnen doen, is er € 60.000,- nodig. Hiermee betalen ze de extra kosten voor die periode. Jari en Yvo besluiten daarom een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten van € 60.000,-. Daarbij kiezen ze voor een gelijkblijvende verzekering met een looptijd van 10 jaar. Per maand betalen ze € 11,86 premie. Ze krijgen korting omdat ze niet roken.

Veelgestelde vragen over overlijdensrisicoverzekering partner

Hoe sluit ik een overlijdensrisicoverzekering af voor beide partners?

Dat kan op twee manieren.

Twee verzekerden op één polis
Kies je ervoor om allebei verzekerd te zijn? Dan krijgt de ander direct het afgesproken bedrag bij overlijden. We betalen het bedrag in een keer uit. Daarna stopt de verzekering. De overgebleven persoon is dan niet meer verzekerd. Overlijden jullie tegelijkertijd, dan keren we maar één keer een bedrag uit. Dit doen we aan de persoon die jullie hebben aangegeven bij het afsluiten van de verzekering.

Twee losse verzekeringen
Kies je voor twee losse verzekeringen waarop jullie wisselend als verzekeringnemer en verzekerde staan? Dan keren we het afgesproken bedrag uit en blijft de verzekering van de ander doorlopen. Overlijden jullie allebei? Dan keert de verzekering twee keer uit. De premie is wel hoger. Deze vorm is bijvoorbeeld een uitkomst als jullie ieder een ander bedrag willen verzekeren. 

Moet ik erfbelasting betalen over de uitkering bij overlijden?

Je betaalt misschien erfbelasting over de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering.

Meer over erfbelasting bij een overlijdensrisicoverzekering

Wie zijn de verzekerde, verzekeringnemer en begunstigde?

Bij een overlijdensrisicoverzekering heb je een verzekerde, de verzekeringnemer en de begunstigde. De verzekerde is de persoon die je verzekert. Overlijdt hij of zij? Dan keren we uit. De persoon die het geld krijgt na overlijden is de begunstigde. Dit zijn dan bijvoorbeeld de kinderen.

De verzekering staat op naam van de verzekeringnemer. Hij of zij sluit de verzekering af. De verzekerde en de verzekeringnemer kunnen dezelfde persoon zijn. Bijvoorbeeld als je voor je eigen overlijden een verzekering afsluit. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor als je partner overlijdt? Dan is je partner de verzekerde en ben je zelf de verzekeringnemer.

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering aanpassen als er iets aan onze situatie verandert?

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je vaak af voor een lange tijd. In die tijd kan er van alles veranderen binnen je gezin. Dan is het handig als je je overlijdensrisicoverzekering ook kunt aanpassen. De overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden kun je in de meeste gevallen aanpassen. Aanpassingen die je kunt doen zijn: 

  • de personen die de uitkering krijgen veranderen 
  • het verzekerde bedrag verlagen of verhogen
  • de verzekering stopzetten 

Overlijdensrisicoverzekering aanpassen

Waarom is een verklaring van gezondheid of een medische keuring nodig?  

Met de informatie over je gezondheid bepalen we de premie. 

Meer over de medische beoordeling

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je online of via een adviseur bij jou in de buurt.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis. Hebben we meer medische gegevens nodig? Dan ontvang je van ons een e-mail via ZIVVER. We mailen dan beveiligd. Je medische gegevens zijn tenslotte vertrouwelijk.

ORV berekenen en aanvragen

Handige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wat je van ons kunt verwachten. En wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we  uitkeren en wanneer niet. 

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden staat wanneer je recht hebt op een uitkering, vóórdat de verzekering ingaat. 

NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken

In de NN Vergelijkingskaart Risico’s afdekken (5 juli 2023) staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

Dit is de Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars. Deze helpt je de overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Andere informatie over de overlijdensrisicoverzekering

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand. Met korting als je niet rookt.

De kosten

ORV van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en kun je aanpassen tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Verklaring van gezondheid

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts of internist.

Over de gezondheidsverklaring