Ga direct naar: inhoud

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek

Een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek is niet het leukste om over na te denken bij het kopen van je droomhuis. Maar het kan je nabestaanden veel financiële zorgen besparen.

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek

Je gaat een huis kopen. Het is waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven, maar ook één waar je nog heel wat jaren hypotheek voor moet betalen. In die jaren kan er veel gebeuren. Daarom wordt bij het afsluiten van een hypotheek vaak ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan dat je er door een ongeval of ziekte ineens niet meer bent. En met dat overlijden valt ook jouw inkomen weg. Kan jouw partner of gezin in dat geval rond komen? Kunnen jouw nabestaanden de woonlasten blijven betalen en leven zoals ze nu leven? Met een ORV zorg je ervoor dat jouw partner en/of gezin de (woon)lasten kan blijven betalen als jij overlijdt.

Rekenvoorbeeld koophuis

Maarten (31) en Sanne (29) hebben eindelijk hun droomhuis gevonden. In september krijgen ze de sleutel van hun nieuwbouwhuis. De hypotheek bedraagt € 285.000,-.

Ze besluiten een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Mocht een van beiden overlijden, dan kan de ander daarmee de restschuld van de hypotheek aflossen. Ook willen ze dat er wat extra geld beschikbaar is.

Daarom hebben ze een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering gekozen met een verzekerd bedrag van € 385.000,-. Hiervoor betalen ze € 16,20 per maand. Zouden ze ervoor kiezen om alleen de hoogte van de hypotheekschuld te verzekeren, dan zouden ze € 12,45 per maand betalen.

Overlijdensrisicoverzekering: zo werkt het

Een overlijdensrisicoverzekering werkt zo: de verzekering keert eenmalig een bedrag uit als je binnen de looptijd overlijdt. Je bepaalt zelf de hoogte van het bedrag en voor hoe lang je de verzekering wilt afsluiten. Met de uitkering ervan kunnen jouw nabestaanden dan bijvoorbeeld de woonlasten betalen, maar ook de boodschappen, studiekosten, hobby’s of onvoorziene kosten. Als je nog leeft op de afgesproken eindtijd van de verzekering, wordt er geen bedrag uitgekeerd.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek?

Sommige banken en hypotheekverstrekkers eisen dat je een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek afsluit. Niet alle banken doen dit en vaak is het ook niet verplicht om het hele hypotheekbedrag te verzekeren. Of het bij jouw beoogde hypotheekverstrekker verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, vind je in de hypotheekofferte of vraag het aan je hypotheekadviseur.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Sinds 1 januari 2018 is het bij de meeste hypotheekverstrekkers niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek met NHG. Daarvoor was dat wel het geval.

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

Veelgestelde vragen

Welke vormen van overlijdensrisicoverzekeringen zijn er en welke vorm kies ik?

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen waar je uit kunt kiezen: 

 • Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering 
  Bij de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het verzekerde bedrag elk jaar. Aan het begin daalt het verzekerde bedrag langzaam en tegen het einde sneller. Hoe snel het verzekerd bedrag daalt, is afhankelijk van het gekozen percentage. Vaak kies je voor hetzelfde percentage als de hypotheek.
 • Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering 
  Bij deze verzekeringsvorm gaat het verzekerde bedrag ieder jaar omlaag. Het verzekerde bedrag is aan het begin hoger dan aan het einde van de looptijd en daalt elk jaar met hetzelfde bedrag. Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een lineaire hypotheek of door gezinnen met jonge kinderen.
 • Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering 
  Bij deze verzekeringsvorm keert de verzekeraar altijd hetzelfde bedrag uit na overlijden. Het maakt dus niet uit wanneer de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd. Je betaalt de hele looptijd een vaste premie. De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek.

Mag ik zelf kiezen bij wie ik de overlijdensrisicoverzekering afsluit?

Ja, je mag zelf kiezen bij welke verzekeraar je de overlijdensrisicoverzekering afsluit. Sommige hypotheekverstrekkers kunnen je verplichten om een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek af te sluiten, maar de keuze voor de verzekeraar maak je zelf. Wil je de overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij een andere partij dan je hypotheekverstrekker? Check dan in de hypotheekofferte waaraan de verzekering moet voldoen. 

 

Wat houdt ‘het verpanden van de overlijdensrisicoverzekering’ in?

Een hypotheekverstrekker wil in alle situaties zeker weten dat de hypotheek wordt betaald. Ook als een van jullie overlijdt. Daarom kan de geldverstrekker eisen dat de overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek wordt verpand. Verpanden houdt in dat als jij overlijdt, de hypotheekverstrekker direct het geld van de overlijdensrisicoverzekering krijgt. Hiermee wordt de hypotheekschuld dan (deels) afbetaald. Voor je partner of nabestaanden blijft er dan geen of een lagere hypotheekschuld over, afhankelijk van de hoogte van het verzekerde bedrag en de restschuld van de hypotheek.

Is het verzekerde bedrag hoger dan de restschuld van je hypotheek? Dan ontvangt je hypotheekverstrekker alleen het bedrag dat nodig is om de hypotheek af te lossen. De rest van het verzekerde bedrag gaat naar je nabestaanden. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wordt daarom altijd gevraagd naar wie het restant moet gaan. 
Verpand je je ORV niet aan de hypotheek, dan krijgen jouw nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd. Ze kunnen zelf bepalen wat ze met het geld doen.

Tot 2018 was je bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en te verpanden als de hypotheek hoger was dan 80% van de waarde van je woning. Nu is dit niet meer het geval.

Kan ik mijn lopende overlijdensrisicoverzekering meenemen als ik mijn huis verkoop?

Als je je huis verkocht hebt, los je je hypotheek meestal af. Hierna zijn er meerdere situaties mogelijk:  

 • Je sluit een nieuwe hypotheek af
  Meestal kun je je overlijdensrisicoverzekering meenemen naar je nieuwe hypotheek. Dit geldt als je bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft, en meestal ook als je naar een andere gaat. Vraag van tevoren goed na welk eisen je hypotheekverstrekker stelt aan jouw overlijdensrisicoverzekering. Je kunt ook je bestaande overlijdensrisicoverzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten.
 • Je neemt je hypotheek mee naar je nieuwe woningDan kun je je overlijdensrisicoverzekering gewoon meenemen.
 • Je koopt geen nieuw huisNa het aflossen van je hypotheek, beëindigt je hypotheekverstrekker de verpanding van je overlijdensrisicoverzekering. Daarna kun je zelf kiezen of je de verzekering voortzet voor je nabestaanden, een lager bedrag verzekert of de verzekering stopzet.

Ik sluit mijn hypotheek over. Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering dan meenemen?

Als je je huis niet verkoopt en alleen de hypotheek oversluit, kun je je overlijdensrisicoverzekering meestal meenemen. Als je voor je nieuwe hypotheek een lager bedrag wilt verzekeren, kan dit bijna altijd. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Dan kan dat bij Nationale-Nederlanden meestal zonder dat je een nieuwe gezondheidsverklaring hoeft in te vullen. Bij sommige verzekeraars moet je wel opnieuw een gezondheidsverklaring invullen.

Meer over het verhogen van het verzekerde bedrag


bekijk alle veelgestelde vragen

Sluit in drie stappen een overlijdensrisicoverzekering af

Als je ervoor kiest om direct zaken met ons te doen (zonder tussenkomst van een adviseur), vind je online alle informatie over ons product. Op basis van deze informatie beoordeel je zelf of ons product bij je past en aansluit bij jouw financiële situatie. Wij geven je hierover geen persoonlijk advies. Dit heet execution only-dienstverlening. Wil je liever advies? Neem dan contact op met een verzekeringsadviseur van Nationale-Nederlanden of een onafhankelijke verzekeringsadviseur.

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het te verzekeren bedrag, de looptijd en aan wie het bedrag uitgekeerd moet worden. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Gezondheidsverklaring of medische keuring

We sturen je een mail met een link naar de digitale gezondheidsverklaring en in een enkel geval een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: Acceptatie

Aan de hand van je gezondheidsverklaring of medische keuring beoordelen we je aanvraag. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

Direct aanvragen

Gerelateerde informatie

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand.
Met korting als je niet rookt.

De kosten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Wat is een ORV?

Wat is het verschil tussen lineair dalend, annuïtair dalend of gelijkblijvend en hoeveel moet je eigenlijk verzekeren?

Zo werkt een ORV