Ga direct naar inhoud

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

 • Al vanaf een paar euro per maand, extra korting als je niet rookt
 • Makkelijk online af te sluiten
 • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd

Berekenen en aanvragen

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek

Je gaat een huis kopen. Het is waarschijnlijk de grootste aankoop van je leven, maar ook één waar je nog heel wat jaren hypotheek voor moet betalen. In die jaren kan er veel gebeuren. Daarom wordt bij het afsluiten van een hypotheek vaak ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten.

Je wilt er liever niet aan denken, maar het kan dat je er door een ongeval of ziekte ineens niet meer bent. En met dat overlijden valt ook jouw inkomen weg. Kan jouw partner of gezin in dat geval rond komen? Kunnen jouw nabestaanden de woonlasten blijven betalen en leven zoals ze nu leven? Met een ORV zorg je ervoor dat jouw partner en/of gezin de (woon)lasten kan blijven betalen als jij overlijdt.

Rekenvoorbeeld koophuis
Maarten (31) en Sanne (29) hebben eindelijk hun droomhuis gevonden. In september krijgen ze de sleutel van hun nieuwbouwhuis. De hypotheek bedraagt € 285.000,-.

Ze besluiten een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Mocht een van beiden overlijden, dan kan de ander daarmee de restschuld van de hypotheek aflossen. Ook willen ze dat er wat extra geld beschikbaar is.

Daarom hebben ze een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering gekozen met een verzekerd bedrag van € 385.000,-. Hiervoor betalen ze € 16,20 per maand. Zouden ze ervoor kiezen om alleen de hoogte van de hypotheekschuld te verzekeren, dan zouden ze € 12,45 per maand betalen.

Kenmerken van een overlijdensrisicoverzekering

 • Keert uit als je binnen de looptijd overlijdt
 • De hoogte van het verzekerd bedrag bepaal je zelf
 • Je kiest zelf het soort verzekering en de looptijd
 • Is bedoeld om een wegvallend inkomen op te vangen
 • Is niet hetzelfde als een uitvaartverzekering

Bereken je premie


Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij een hypotheek?

Niet alle banken verlangen dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit voor een hypotheek. Vaak is het ook niet verplicht om het hele hypotheekbedrag te verzekeren. Of het bij jouw beoogde hypotheekverstrekker verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, vind je in de hypotheekofferte of vraag het aan je hypotheekadviseur.

Overlijdensrisicoverzekering verplicht bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Sinds 1 januari 2018 is het bij de meeste hypotheekverstrekkers niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten en te verpanden bij een hypotheek met NHG. Daarvoor was dat wel het geval.

Niet verplicht, wel verstandig

Als jouw hypotheekverstrekker geen overlijdensrisicoverzekering eist, dan kan het nog steeds een goed idee zijn om erover na te denken. Redt je partner of je gezin het financieel als jij er niet meer bent? Verpand je je ORV niet aan de hypotheek, dan krijgen jouw nabestaanden het verzekerde bedrag uitgekeerd. Ze kunnen zelf bepalen wat ze met het geld doen.

Wat is verpanden?

Verpanden houdt in dat je jouw overlijdensrisicoverzekering koppelt aan je hypotheek. Sommige banken en hypotheekverstrekkers eisen dat je een overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek afsluit en deze verpandt. Als jij overlijdt, krijgt de hypotheekverstrekker direct het geld van de overlijdensrisicoverzekering. Hiermee wordt de hypotheekschuld dan (deels) afbetaald. Voor je partner of nabestaanden blijft er dan geen of een lagere hypotheekschuld over, afhankelijk van de hoogte van het verzekerde bedrag en de restschuld van de hypotheek.

Wil je jouw overlijdensrisicoverzekering verpanden aan je hypotheek? Een overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden kun je alleen verpanden als je hem via een verzekeringsadviseur afsluit. Sluit je jouw ORV online af, dan is verpanden niet mogelijk.

Zoek een verzekeringsadviseur

Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering verpanden?

Wil je jouw overlijdensrisicoverzekering verpanden? Een overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden kun je alleen verpanden als je hem via een verzekeringsadviseur afsluit. Sluit je jouw ORV online af, dan is verpanden niet mogelijk.

Kan ik mijn lopende overlijdensrisicoverzekering meenemen als ik mijn huis verkoop?

Als je je huis verkocht hebt, los je je hypotheek meestal af. Hierna zijn er meerdere situaties mogelijk:  

 • Je sluit een nieuwe hypotheek af

Meestal kun je je overlijdensrisicoverzekering meenemen naar je nieuwe hypotheek. Dit geldt als je bij dezelfde hypotheekverstrekker blijft, en meestal ook als je naar een andere gaat. Vraag van tevoren goed na welk eisen je hypotheekverstrekker stelt aan jouw overlijdensrisicoverzekering. Je kunt ook je bestaande overlijdensrisicoverzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten.

 • Je neemt je hypotheek mee naar je nieuwe woning

Dan kun je je overlijdensrisicoverzekering gewoon meenemen.

 • Je koopt geen nieuw huis

Na het aflossen van je hypotheek, beëindigt je hypotheekverstrekker de verpanding van je overlijdensrisicoverzekering. Daarna kun je zelf kiezen of je de verzekering voortzet voor je nabestaanden, een lager bedrag verzekert of de verzekering stopzet.

Ik sluit mijn hypotheek over. Kan ik mijn overlijdensrisicoverzekering dan meenemen?

Als je je huis niet verkoopt en alleen de hypotheek oversluit, kun je je overlijdensrisicoverzekering meestal meenemen. Als je voor je nieuwe hypotheek een lager bedrag wilt verzekeren, kan dit bijna altijd. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Dan kan dat bij Nationale-Nederlanden meestal zonder dat je een nieuwe gezondheidsverklaring hoeft in te vullen. Bij sommige verzekeraars moet je wel opnieuw een gezondheidsverklaring invullen.

Lees meer over het verhogen van het verzekerde bedrag

Welke vorm kies ik bij mijn hypotheek?

Gelijkblijvende ORV

Deze vorm wordt vaak afgesloten bij een aflossingsvrije hypotheek of als iemand na overlijden een vast bedrag wil nalaten. Het bedrag blijft de hele looptijd gelijk.

Altijd dezelfde dekking

Lineaire dalende ORV

Deze vorm wordt vaak afgesloten in combinatie met een lineaire hypotheek. Het verzekerde bedrag gaat ieder jaar met een vast bedrag omlaag.

Als je later minder nodig hebt

Annuïtair dalende ORV

Deze vorm wordt vaak gekozen bij een annuïteitenhypotheek. Het bedrag daalt procentueel op dezelfde manier als de hypotheekschuld.

Bij een annuïteitenhypotheek

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragenHandige documenten

Brochure overlijdensrisicoverzekering

In de brochure vind je beknopte informatie over onze overlijdensrisicoverzekering.

Dienstenwijzer overlijdensrisicoverzekering

In de dienstenwijzer vind je informatie over onze organisatie en producten. Ook lees je waar je terecht kunt met klachten.

Voorwaarden overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden lees je wat je van ons kunt verwachten en wat we van jou verwachten. Ook lees je wanneer we
uitkeren en wanneer niet.

Voorwaarden voorlopige dekking overlijdensrisicoverzekering

In deze voorwaarden lees je in welke gevallen je recht hebt op een uitkering als de verzekerde overlijdt vóórdat de verzekering ingaat.

Dienstverleningsdocument

In het dienstverleningsdocument staat wat we voor je kunnen doen. En hoeveel dat kost. Andere financiële dienstverleners hebben ook zo’n document. Zo kun je ons vergelijken met anderen.

Verzekeringskaart

De Verzekeringskaart van het Verbond van Verzekeraars helpt je de Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden te vergelijken met verzekeringen van andere aanbieders.

Verzekeringskaart

Gerelateerde informatie

Wat kost een ORV?

Een overlijdensrisicoverzekering heb je al voor een paar euro per maand.
Met korting als je niet rookt.

De kosten

Overlijdensrisicoverzekering van Nationale-Nederlanden

Onze ORV kun je makkelijk online aanvragen en is aanpasbaar tijdens de looptijd.

Bekijk alle voordelen

Gezondheidsverklaring

Als je een ORV afsluit, willen we wat meer weten over je gezondheid. Hiervoor vul je een online vragenlijst in. Soms moet je je laten keuren door een arts.

Over de gezondheidsverklaring