Ga direct naar inhoud

Betalingsachterstand

Je betaalt premie voor je levensverzekering. Betaal je de premie niet op tijd? Dan ontstaat een betalingsachterstand. Een betalingsachterstand kan gevolgen hebben voor je levensverzekering.

Heb je een betaling gemist? Dan sturen we een herinnering. We sturen de herinnering via:

 • een brief of
 • een e-mail of
 • een SMS met een betaallink of
 • telefonisch door een medewerker of de computer

Je kunt daarna eenvoudig alsnog betalen of contact met ons opnemen.

We nemen bij een betalingsachterstand regelmatig contact met je op. We helpen je graag als je een betalingsachterstand hebt. Bijvoorbeeld met een betalingsregeling.

Gevolgen

Wat zijn de gevolgen voor je levensverzekering?

De gevolgen van een betalingsachterstand verschillen per soort levensverzekering. In de voorwaarden van je verzekering staan de gevolgen voor jou en voor jouw levensverzekering. Hieronder zetten we op een rij wat er kan gebeuren.

1. De uitkering bij overlijden is lager of vervalt

Heb je een levensverzekering waarbij we een bedrag uitkeren bij overlijden? Bij een betalingsachterstand kan de uitkering lager zijn dan je misschien had verwacht. Of de uitkering vervalt zelfs helemaal. Of we zetten de verzekering stop.

2. Je haalt misschien je doel niet

Met je levensverzekering bouw je waarde op. Je hebt de levensverzekering gesloten met een bepaald doel. Bijvoorbeeld omdat je jouw hypotheek wil aflossen. Of omdat je jouw pensioen wil aanvullen. Bij een betalingsachterstand van vijf maanden of langer passen we de verzekering aan. De uitkering van je levensverzekering is dan lager.

3. We informeren de geldverstrekker

Is je levensverzekering gekoppeld aan je hypotheek? Dan moeten we de geldverstrekker informeren over de betalingsachterstand. De geldverstrekker krijgt dan namelijk misschien een lager bedrag. Dit is een risico voor de geldverstrekker. De geldverstrekker kan de lening opeisen en eventueel loonbeslag leggen op je inkomen.

4. We passen de verzekering aan of stoppen de verzekering

Als de betalingsachterstand te lang duurt dan,

 • kopen we de verzekering af of
 • maken we de verzekering premievrij of
 • stoppen we de verzekering zonder uitkering

Welke situatie voor jouw verzekering geldt staat in de voorwaarden.

Lees meer over stopzetten (afkopen)

Lees meer over stoppen met premie betalen (premievrij maken)

Wat kun je doen? 

Wat zijn de mogelijkheden bij een betalingsachterstand?

We informeren je als je de premie niet op tijd betaalt. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact met ons op. We helpen je graag. Je kunt de betaling uitstellen of een betalingsregeling met ons afspreken.

 • Uitstel van betaling. We spreken samen een datum af wanneer je het openstaande bedrag betaalt.
 • Betalingsregeling. Je betaalt het openstaande bedrag in termijnen voor een bepaalde datum. Je betaalt ook de premie voor je verzekering zodat er niet opnieuw een betalingsachterstand ontstaat.

Betalingsachterstand voorkomen

Je kunt een betalingsachterstand voorkomen via een automatische afschrijving.

 • Via een periodieke overboeking. Je kunt ervoor kiezen om de premie via een zelf automatisch te betalen. Je zorgt er zo voor dat je de premie op tijd betaalt. Wil je de premie via automatisch incasso betalen? Lees dan de informatie op de pagina Overstappen naar automatische incasso.
 • Via een automatisch incasso. Misschien is het saldo op je rekening te laag op het moment dat we de premie afschrijven. Zorg ervoor dat er genoeg saldo op jouw rekening staat.

Voorkom een schuld

 • Wil je weten of je 'geldfit' bent? Doe de test op Geldfit.nl en ontvang persoonlijk advies met tips waar je direct mee aan de slag kunt.
 • Laat een rekening in ieder geval nooit liggen.
 • Vraag advies aan een schuldhulpverlener of neem contact op met de gemeente waar je woont.
 • Heb je inzicht nodig in je inkomsten en uitgaven? Met het Nibud Persoonlijk Budgetadvies ontdek je hoeveel je uitgeeft en krijg je bespaartips.
 • Neem contact op met de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Kijk op www.nvvk.nl.
 • Ga naar www.wijzeringeldzaken.nl.

Premie aanpassen

Je kunt ook de premie van je levensverzekering aanpassen.

 • Premie verlagen. Je kunt de premie verlagen. Als je minder premie betaalt, heeft dat gevolgen voor je levensverzekering. Lees meer over premie van de verzekering verlagen.
 • Stoppen met premie betalen. Je kunt in overleg met ons stoppen met premie te betalen. Dat noemen we premievrij maken. Je verzekering blijft bestaan. De uitkering bij leven en de uitkering bij overlijden wordt dan lager. Dit kan niet bij een overlijdensrisicoverzekering. Deze vervalt. Lees meer over stoppen met premie betalen.
uniqueid

Neem contact met ons op

Bellen over betalingsachterstand

088 663 33 60

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.