Ga direct naar inhoud

Als je partner overlijdt: financiële gevolgen voor jou

Overlijdt je partner, dan moet je veel zaken regelen, terwijl je hoofd daar niet naar staat. Om je daarbij te helpen hebben we de belangrijkste zaken over je pensioen op een rij gezet.

Overlijden melden

Na het overlijden van je partner is het belangrijk dat je dit meldt bij de gemeente. Was je getrouwd of geregistreerd partner? Dan informeert de gemeente vervolgens andere overheidsinstanties waarvoor deze informatie belangrijk kan zijn. Bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Ontving je partner een AOW-pensioenuitkering? Dan zet de SVB die stop.

De gemeente informeert ook Nationale-Nederlanden. Je hoeft ons dus niet van een overlijden op de hoogte te stellen als je dit al bij de gemeente heeft gemeld.

Woon je in het buitenland en komt je partner te overlijden? Dan weten wij niet dat je partner is overleden. Daarom vragen wij je een kopie van de overlijdensakte aan ons te sturen.

Anw aanvragen

Zodra de SVB weet dat je partner is overleden, krijg je een formulier toegestuurd. Daarmee kun je een nabestaandenuitkering Anw aanvragen. Woonde je samen met je partner, maar was je niet getrouwd of geregistreerd partner? Dan moet je zelf een nabestaandenuitkering Anw aanvragen.

Stappenplan pensioen

Had je partner een pensioenregeling via de werkgever? Dan kan de pensioenuitvoerder je vertellen wat daarmee gebeurt. Neem de volgende stappen:

Stap 1

Was je partner op het moment van overlijden nog in dienst? Dan moeten jij of je kinderen de werkgever van het overlijden op de hoogte stellen. Bijvoorbeeld door het opsturen van een rouwkaart. De werkgever informeert vervolgens de pensioenuitvoerder. Was je partner al met pensioen? Informeer dan zelf de pensioenuitvoerder. Je krijgt een formulier toegestuurd waarop je de gegevens van je partner kunt invullen.

Stap 2

Nadat je de informatie hebt aangeleverd, controleert de pensioenuitvoerder of jij en/of jouw kinderen recht hebben op een nabestaanden- en wezenpensioen.

Stap 3

Je ontvangt van de pensioenuitvoerder een brief met daarin vermeld de hoogte van de pensioenaanspraken en een uitkeringsschema. Vanaf dat moment regelt de pensioenuitvoerder het nabestaanden- en/of wezenpensioen.

Heeft je partner ook een aanvullend inkomen geregeld, bijvoorbeeld een
Anw-hiaatverzekering of een lijfrenteverzekering? Dan is het belangrijk dat je de pensioenuitvoerder van die verzekeringen ook tijdig op de hoogte brengt.

Wat je nog meer moet regelen

Behalve het pensioen zijn er nog veel andere zaken die je moet afhandelen. Om je te helpen, hebben we een checklist opgesteld. Sommige zaken moet je direct regelen, terwijl andere kunnen wachten. Daarom is de checklist in drie periodes ingedeeld.


Direct inzicht in je eigen situatie?

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur