Ga direct naar inhoud

Eigen baas en pensioen

Het runnen van een eigen bedrijf biedt voordelen. U staat zelf aan het roer en bent zelf verantwoordelijk voor uw succes. Een veelgestelde vraag is: ‘Hoe kan ik als zelfstandige mijn pensioen regelen?’

Zelfstandigen hebben andere manieren om pensioen op te bouwen dan mensen in loondienst. Zo bouwen zij geen werknemerspensioen op (pensioen via uw werkgever). Toch is het verstandig om ook als zelfstandige tijdens uw loopbaan te sparen voor een aanvullend pensioen. Hierin zijn verschillende mogelijkheden:

1. Lijfrenteverzekering of banksparen

Eén van de mogelijkheden om als zelfstandige pensioen op te bouwen is door een lijfrenteverzekering (via een verzekeraar) of een bankspaarrekening (bij een bank) af te sluiten. U stort geld in dit product en op het moment dat u met pensioen gaat, kan het worden omgezet in een uitkerende lijfrente.
Banksparen en lijfrente hebben belastingvoordelen. Zo zijn de inlegde bedragen (binnen fiscale grenzen) aftrekbaar in box 1 van het belastingstelsel. Het saldo wordt ook niet tot uw eigen vermogen gerekend, waardoor u geen vermogensrendementsheffing over dit bedrag betaalt. De uitkering wordt daarentegen wel belast. Voor meer informatie hierover, kijk op de website van wijzer in geldzaken.

Tip: Er zijn belangrijke verschillen tussen een lijfrenteverzekering en een bankspaarrekening. Heeft u hier interesse in? Laat u adviseren over wat de verschillen precies zijn,

2. Oudedagsreserve

Een andere manier is om jaarlijks een deel van de winst te reserveren voor uw aanvullend pensioen. Dit noemt u de oudedagsreserve. Deze reservering zorgt ervoor dat u de belastingheffing uitstelt. Dit levert op korte termijn dus een belastingvoordeel op. Het deel dat u reserveert, stort u vervolgens in een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld minimaal 1.225 uur per jaar voor uw onderneming werken en jonger zijn dan de AOW gerechtigde leeftijd. Het is ook alleen mogelijk voor zelfstandigen die belasting over hun winst betalen.

3. Pensioen via uw vorige werkgever

Als u voorheen in loondienst heeft gewerkt en pensioen heeft opgebouwd via uw vorige werkgever, dan zijn er soms ook mogelijkheden. Zo is het goed om te bekijken of het mogelijk is om na beëindiging van uw dienstverband de pensioenregeling bij uw vorige werkgever te laten doorlopen. De pensioenpremie die u betaalt, is in dat geval aftrekbaar. Deze vrijwillige voortzetting moet wel direct na beëindiging van het dienstverband worden gestart. Er worden soms wel aanvullende voorwaarden gesteld voor de vrijwillige voortzetting, check dit bij uw pensioenfonds of verzekeraar. Bij Nationale-Nederlanden is het niet mogelijk om de pensioenregeling voort te zetten na beëindiging van uw dienstverband.

Denk eraan dat pensioen via een werkgever altijd levenslang uitgekeerd zal worden in de toekomst. Als u kiest voor een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening heeft u ook de mogelijkheid voor een tijdelijke uitkering (minimaal vijf jaar).

4. Overige manieren

Tot slot kunt u ervoor kiezen op een andere manier te sparen voor uw pensioen. Dit kan bijvoorbeeld door aflossing van de hypotheek van uw eigen woning. Het risico is dat als de waarde van de woning daalt, uw aanvullende pensioen ook daalt. Een andere mogelijkheid is om te sparen via een spaarrekening. Bij een spaarrekening valt het saldo in box 3, waardoor uw mogelijk vermogensrendementsheffing betaalt.

Tip: Als u wilt sparen op een vrij opneembare spaarrekening, vergelijk aanbieders op rente en voorwaarden en haal het maximale uit uw spaargeld.


Veelgestelde vraag: pensioen bij verschillende uitvoerders

Lees meer