Ga direct naar: inhoud

Uw lijfrentekapitaal laten uitkeren

 • Laat uw lijfrentekapitaal uitkeren
 • Kies een oplossing die bij u past
 • Let op de regels van de Belastingdienst

Kies een oplossing die bij uw situatie past

De eerste beslissing heeft u genomen: u weet dat u het vrijkomende lijfrentekapitaal wilt laten uitkeren. De volgende stap is een oplossing kiezen die bij uw situatie past. U kunt kiezen om uw lijfrentekapitaal in termijnen of ineens te laten uitkeren. Daarbij is het belangrijk of uw polis onder het oude of het nieuwe regime valt.

Kapitaalverzekering (met gegarandeerd eindkapitaal)

Wilt u zekerheid over uw kapitaal aan het einde van de looptijd? Met een kapitaalverzekering bouwt u vermogen op zonder dat u een beleggingsrisico loopt. Wij bieden geen kapitaalverzekering aan waarmee u uitgesteld kunt voortzetten en pas op een later moment laat uitkeren. Mogelijk kunt u dit via een andere verzekeraar regelen.

Lijfrente in termijnen uitkeren

Tijdelijke lijfrente

Wilt u gedurende een bepaalde periode een aanvulling op uw pensioen? Dat kan met een tijdelijke lijfrente. Bij een tijdelijke lijfrente laat u uw geld gedurende een aantal jaren uitkeren. Valt uw polis onder het oude regime, dan heeft u grote vrijheid in de aanvang en duur van deze lijfrente. Voor oud regime lijfrenteverzekeringen geldt geen maximum bedrag per jaar.

Valt uw verzekering onder het nieuwe regime, dan mag de uitkering pas ingaan in het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Later mag ook, maar niet later dan vijf jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd heeft bereikt. De tijdelijke oudedagslijfrente mag maximaal € 21.741,- (2019) per jaar bedragen.

Overgangsregeling

Vanaf 2014 geldt er een overgangsregeling voor de tijdelijke oudedagslijfrente.

 • Heeft u na 31 december 2013 geen premie meer betaald voor uw lijfrenteverzekering? Dan mag u de uitkering laten ingaan in het jaar waarin u 65 wordt. U hoeft dan niet te wachten tot u de AOW-leeftijd heeft bereikt.
 • Heeft u na 31 december 2013 wel premie betaald? Dan mag u met de fiscale waarde op 31 december 2013 een tijdelijke oudedagslijfrente afsluiten die ingaat in het jaar waarin u 65 wordt. Voor de waarde die u na 31 december 2013 heeft opgebouwd, kunt u een levenslange lijfrente afsluiten. Of een tijdelijke oudedagslijfrente waarbij de uitkeringen ingaan in het jaar waarin u de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Levenslange lijfrente

U kunt er ook voor kiezen de lijfrente de rest van uw leven te laten uitkeren. De periodieke uitkering is doorgaans lager dan bij een tijdelijke lijfrente. Maar het totale uitgekeerde kapitaal kan juist hoger zijn dan bij een tijdelijke lijfrente; het hangt er van af hoe oud u wordt. De uitkering mag op ieder moment ingaan, maar niet later dan vijf jaar na het jaar waarin u de AOW leeftijd heeft bereikt. Deze eis geldt niet voor lijfrentekapitaal dat u vóór 2001 heeft opgebouwd.

Overbruggingslijfrente

De overbruggingslijfrente geldt alleen voor nieuw regime lijfrentes.

De overbruggingslijfrente gebruikt u als u eerder stopt met werken. U overbrugt dan de periode tot aan uw pensioen. De overbruggingslijfrente bedraagt maximaal € 63.288,- per jaar. Heeft u een nieuw regime lijfrente? Dan heeft u drie keuzes voor het beëindigen van de lijfrente:

 1. De lijfrente eindigt in het jaar waarin u 65 wordt; of
 2. De lijfrente eindigt in het jaar waarin u AOW-gerechtigd wordt; of
 3. De lijfrente eindigt in het jaar waarin u pensioengerechtigd wordt.

Voor oud regime lijfrentes geldt geen voorgeschreven ingangsdatum.

Bancaire lijfrente

Een bancaire lijfrente noemen we ook wel banksparen. U zet uw geld op een geblokkeerde bankrekening. Een bancaire uitkering kent twee varianten:

 • Als de uitkering ingaat in het jaar waarin u AOW-gerechtigd (overgangsregeling: 65) wordt of later: dan is de minimale duur vijf jaar.
 • Als de uitkering voor uw AOW gerechtigde leeftijd ingaat: dan is de minimale duur 20 jaar, plus het aantal jaren dat u jonger bent dan uw AOW-gerechtigde leeftijd.

Als u kiest voor een bancaire lijfrente, dan valt deze lijfrente onder het nieuwe regime. Dit beperkt mogelijk uw keuzemogelijkheden.

Lees meer over Aanvullende PensioenUitkering

Combineren

U kunt allerlei combinaties van de verschillende producten maken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van een levenslange en een tijdelijke lijfrente.


Lijfrente ineens uitkeren

Oud regime

Als uw verzekering onder het oude regime valt, kunt u uw kapitaal in zijn geheel laten uitkeren. Maar de vraag is of dit verstandig is. In de meeste gevallen is volledig uitkeren fiscaal zeer ongunstig. U betaalt inkomstenbelasting over de uitkering. Toch kan uitkeren ineens in de volgende gevallen een optie zijn:

 • Als het gaat om een relatief klein uitkeringsbedrag
 • Als u in het uitkeringsjaar een laag inkomen ontvangt (en dus weinig inkomstenbelasting betaalt)

Nieuw regime

Valt uw verzekering of bankspaarrekening onder het nieuwe regime, dan zijn er enkele beperkingen:

 • Als het gaat om een bedrag van maximaal € 4.404,- (2019) en u heeft geen andere lijfrenteverzekeringen bij dezelfde verzekeringsmaatschappij of bankspaarrekeningen bij dezelfde bank, dan kunt u dit bedrag in één keer laten uitkeren. Ook in dit geval moet u over dit bedrag inkomstenbelasting betalen.
 • Is het bedrag hoger dan € 4.404,- (2019) dan moet u naast inkomstenbelasting ook nog boete betalen (de zogenaamde revisierente). Deze boete kan oplopen tot 20% van de uitkering.

Belastingregels

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er verschillen tussen het oude en nieuwe regime. Die verschillen bepalen wat u wel niet kunt doen met uw lijfrente-uitkering.

Lees meer over oud en nieuw regime


Advies nodig

Gaat u binnenkort met pensioen en heeft u vragen over uw financiële situatie? Laat u vrijblijvend adviseren en maak een afspraak.

Ik wil advies

Kunnen wij u helpen?


Voormalig Delta Lloyd