Ga direct naar inhoud

Variabele Persoonlijke Pensioenuitkering

 • De balans tussen zekerheid en beleggen die bij ú past
 • Diverse keuzes om de uitkering aan uw wensen aan te passen
 • Zekerheid over het partnerpensioen vanaf het moment dat u overlijdt

Bereken snel de hoogte van uw variabele Persoonlijke Pensioenuitkering

Kans op beleggingsvoordeel met uw variabele pensioenuitkering

De variabele Persoonlijke Pensioenuitkering kan ieder jaar stijgen of dalen. U heeft kans op een hogere uitkering doordat we met een deel van uw pensioengeld beleggen. Én u heeft de zekerheid van een basisdeel waarmee we niet voor u beleggen. Precies in de balans die bij u past, met bij aanvang tussen 15% en 60% beleggen. Daarnaast heeft u diverse keuzes om de uitkering aan te passen aan uw wensen en situatie.

Aanvragen Persoonlijke Pensioenuitkering

Voordelen van de variabele uitkering

De variabele Persoonlijke Pensioenuitkering biedt een persoonlijke balans tussen kans op een hogere pensioenuitkering door beleggen en een basis waarmee we niet voor u beleggen. Enkele voordelen zijn:

 • Met een deel van uw opgebouwde pensioengeld (uw ‘pensioenkapitaal’) beleggen we niet voor u. Dit is uw basisdeel. Met het andere deel beleggen we wel voor u. U loopt dus alleen beleggingsrisico met dit beleggingsdeel. Hoe groot uw basisdeel is, hangt af van hoeveel risico bij u past. Hiervoor stelt u een risicoprofiel vast. Het basisdeel kan bij aanvang 85, 70, 55 of 40% van uw pensioenkapitaal zijn. De rest gebruiken we voor uw beleggingsdeel.
 • Uw partner krijgt een vaste uitkering vanaf het moment dat u overlijdt.
 • U kunt kiezen voor een variabele pensioenuitkering die de eerste jaren hoger is en daarna lager. U kiest zelf hoe lang de uitkering hoger is, tussen één en tien jaar.

Bij een variabele pensioenuitkering loopt u enkele risico’s. Meer informatie hierover vindt u in de tab 'Risico’s'.


Past de variabele pensioenuitkering bij u?

Doordat we voor u beleggen met een deel van uw pensioenkapitaal, heeft u kans op een hogere uitkering. U loopt wel risico. De resultaten van beleggingen zijn namelijk onzeker: ze kunnen meevallen, maar ook tegenvallen. Vallen de resultaten mee, dan kan uw uitkering stijgen. Vallen de resultaten juist tegen, dan kan uw uitkering dalen. Ook veranderingen van de rente hebben invloed op de hoogte van uw uitkering. Uw uitkering kan dus ieder jaar stijgen of dalen. Bedenk daarom goed of een variabele pensioenuitkering bij u past.

De variabele Persoonlijke Pensioenuitkering past mogelijk wel bij u, als:

 • U graag kans wilt hebben op een hogere pensioenuitkering door te beleggen, en u bereid bent daarvoor risico te lopen.
 • U geen financiële problemen krijgt als uw pensioenuitkering tegenvalt door minder goede beleggingsresultaten. Bijvoorbeeld omdat u spaargeld, andere pensioenen of een lijfrente heeft.
 • U voor de hoogte van uw pensioenuitkering niet helemaal afhankelijk wilt zijn van de rente op het moment dat u uw uitkering koopt.

De variabele Persoonlijke Pensioenuitkering past waarschijnlijk niet bij u, als:

 • U graag zekerheid wilt over de hoogte van uw pensioenuitkering.
 • U mogelijk in financiële problemen komt als uw pensioenuitkering daalt. Bijvoorbeeld omdat u uw vaste lasten dan niet meer kunt betalen.
 • U ’s nachts wakker ligt van de gedachte dat uw uitkering kan tegenvallen.

Interesse in de variabele uitkering?

Bent u geïnteresseerd in de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering van Nationale-Nederlanden? Dan is het belangrijk dat u vaststelt of een variabele pensioenuitkering ook bij u past. En hoeveel beleggingsrisico u kunt en wilt lopen. Dit stelt u vast met onze online risicoprofielbepaler. Past een variabele pensioenuitkering bij u? Dan kunt u hiervoor een offerte aanvragen.

Bent u US Person?

Als US Person kunt u geen variabele Persoonlijke Pensioenuitkering kopen.

Lees meer

Keuzes maken en zelf offertes aanvragen

U kunt zelf uw risicoprofiel vaststellen, keuzes maken en op basis hiervan een offerte aanvragen:

 • Heeft u bij Nationale-Nederlanden pensioengeld (‘pensioenkapitaal’) opgebouwd waarvan u op uw pensioendatum zelf een uitkering moet kopen? Dan kunt u vanaf ongeveer zes maanden voor uw pensioendatum in mijn.nn zelf uw risicoprofiel vaststellen, uw keuzes maken en vrijblijvend een of meer offertes aanvragen die passen bij uw risicoprofiel. U kunt hier ook eenvoudig berekenen hoe hoog uw uitkering wordt, bijvoorbeeld als u andere keuzes maakt. U krijgt een brief of e-mail van ons, zodra u hiermee in mijn.nn aan de slag kunt.

 • Heeft u geen pensioenkapitaal opgebouwd bij Nationale-Nederlanden, maar wel bij een andere pensioenuitvoerder? Ook dan kunt u via mijn.nn zelf uw keuzes doorgeven en een offerte aanvragen voor de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering. U kunt vanaf zes maanden voor uw pensioendatum toegang aanvragen tot mijn.nn, via de knop ‘Aanvragen Persoonlijke Pensioenuitkering’.

Let op: binnen de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering kunt u ook kiezen voor een uitkering die de eerste jaren hoger, en daarna lager is (‘hoog-laag’). Maar deze keuze heeft gevolgen voor de risico’s die u loopt en voor vaststelling van het eventuele partnerpensioen. Daarom kunt u hiervoor niet zelf via mijn.nn een berekening maken of een offerte aanvragen. Voor uitgebreide uitleg hierover en een offerte voor een variabele Persoonlijke Pensioenuitkering met hoog-laag, kunt u terecht bij een financieel adviseur.

Financieel adviseur inschakelen

 • Wilt u graag advies over uw financiële situatie na uw pensioendatum, over het kopen van uw pensioenuitkering of beide? Dan kunt u een onafhankelijke financieel adviseur inschakelen. Hij of zij kan ook voor u offertes aanvragen voor de Persoonlijke Pensioenuitkering. Een onafhankelijke adviseur kan u adviseren over de pensioenuitkering van Nationale-Nederlanden, maar ook van andere verzekeraars. Maak vooraf goede afspraken met de adviseur over de inhoud van het advies en de kosten. Wilt u een financieel adviseur inschakelen, en heeft u deze nog niet? U kunt een onafhankelijke adviseur bij u in de buurt vinden via nn.nl/zoekeenadviseur.

 • Wilt u advies over uw totale financiële situatie, maar niet over uw keuze voor een pensioenuitkering? Dan kunt u ook terecht bij een adviseur van Nationale-Nederlanden. Tijdens een vrijblijvend eerste gesprek bespreekt onze adviseur de mogelijkheden met u. U geeft aan waar u advies over wilt. Onze adviseur geeft uitleg over de werkwijze, de kosten en de manier waarop hij of zij advies kan geven. In dit advies houdt hij rekening met uw wensen en uw financiële situatie nu en later. Ook houdt hij onder andere rekening met de invloed van belastingen en premies op uw geldzaken.
  Meer over de adviseur van Nationale-Nederlanden, onze dienstverlening en de kosten leest u op de pagina nn.nl/advies.

Meer over de keuzes voor uw pensioenuitkering leest u in de tab ‘Keuzes’ en op de pagina Keuzes voor uw pensioenuitkering.

Aanvragen Persoonlijke Pensioenuitkering

Kenmerken

Kenmerken van de variabele pensioenuitkering

 • We gebruiken een deel van uw pensioengeld (‘pensioenkapitaal’) voor uw basisdeel. Met het andere deel beleggen we voor u: het beleggingsdeel. Door de resultaten van de beleggingen kan uw pensioenuitkering hoger worden. Vallen de resultaten van de beleggingen tegen? Dan kan uw uitkering dalen. Ook veranderingen in de rente hebben invloed op de hoogte van uw uitkering. Eén keer per jaar passen we de hoogte van uw uitkering aan. Uw uitkering kan dus ieder jaar stijgen of dalen.
 • We kunnen voor u beleggen met een groter of kleiner deel van uw pensioenkapitaal. Uw basisdeel kan bij aanvang 85, 70, 55 of 40% van uw pensioenkapitaal zijn. De rest is uw beleggingsdeel. Hoe groter dit beleggingsdeel, hoe hoger en hoe lager uw uitkering kan worden.
 • Het is belangrijk dat u zoveel risico loopt als past bij uw wensen en omstandigheden. Daarom stelt u uw risicoprofiel vast met de risicoprofielbepaler. Dit risicoprofiel geeft aan hoeveel beleggingsrisico u kunt en wilt nemen. Op basis van uw risicoprofiel stellen we vast welk deel van uw pensioenkapitaal we gebruiken voor uw basisdeel. Met de rest van uw pensioenkapitaal gaan we voor u beleggen.
 • Uw variabele pensioenuitkering is altijd levenslang. Het maakt niet uit hoe oud u wordt. Heeft u pensioenkapitaal opgebouwd voor een tijdelijk ouderdomspensioen? Dan kunt u hiervoor géén variabele uitkering kopen. U kunt wel een vaste tijdelijke pensioenuitkering kopen.
 • U kunt uw variabele pensioenuitkering later niet meer omzetten in een vaste pensioenuitkering. Uw keuze om met een deel van uw pensioengeld te laten beleggen, is blijvend.
 • U kunt naast een pensioenuitkering voor uzelf ook een partnerpensioen kopen. Uw huidige partner krijgt dan een uitkering als u overlijdt nadat u uw pensioenuitkering heeft gekocht. We berekenen de hoogte van het partnerpensioen op basis van 70% of 35% van uw eigen pensioenuitkering. Bij een variabele pensioenuitkering geldt voor het partnerpensioen het volgende:
  - Zolang u leeft, verandert de hoogte van de aanspraak op partnerpensioen ieder jaar.
  - Als u overlijdt, gaan we het partnerpensioen uitkeren aan uw partner. Vanaf dat moment staat de hoogte van de uitkering vast.
  Kiest u voor hoog-laag, dan berekenen we de hoogte van het partnerpensioen alsof er geen sprake is van hoog-laag.

Meer over hoe beleggen met uw pensioenuitkering precies werkt, leest u in de tab ‘Beleggen’.

Beleggen

Deels beleggen voor kans op een hoger pensioen

Bij de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering beleggen wij voor u met een deel van uw opgebouwde pensioengeld (‘pensioenkapitaal’). Door de resultaten van de beleggingen kan uw pensioenuitkering hoger worden. Vallen de resultaten van de beleggingen tegen? Dan kan uw uitkering dalen. De hoogte van uw uitkering verandert hierdoor ieder jaar. We leggen graag uit hoe dit werkt.

Let op: als een variabele pensioenuitkering bij u past en u kiest hiervoor, dan kunt u deze later niet meer omzetten in een vaste pensioenuitkering. Uw keuze om met een deel van uw pensioengeld te laten beleggen, is blijvend.

Beleggingsdeel en basisdeel

Koopt u de variabele Persoonlijke Pensioenuitkering, dan verdelen we uw pensioenkapitaal in een basisdeel en een beleggingsdeel.

 • Basisdeel
  Met een deel van uw pensioenkapitaal beleggen we niet voor u. Dit is uw basisdeel. Uit uw basisdeel betalen we een deel van uw pensioenuitkering (‘de uitkering uit uw basisdeel’). Resultaten van beleggingen en veranderingen van de rente hebben geen invloed op dit deel van uw uitkering.
 • Beleggingsdeel
  Met het andere deel van uw pensioenkapitaal beleggen we wel voor u. Dit is uw beleggingsdeel. Uit uw beleggingsdeel betalen we het andere deel van uw pensioenuitkering (‘de uitkering uit uw beleggingsdeel’). Dit deel van uw uitkering stijgt of daalt ieder jaar. Dit komt doordat we hierin de resultaten van de beleggingen en de verandering van de rente verwerken.

Hoe groter het beleggingsdeel, hoe sterker uw uitkering ieder jaar kan stijgen of dalen. De verdeling van uw pensioenkapitaal over het basisdeel en het beleggingsdeel bij aanvang is afhankelijk van hoeveel risico u kunt en wilt nemen.

Uw risicoprofiel

Het is belangrijk dat u zoveel risico loopt als past bij uw wensen en omstandigheden. Daarom stelt u uw risicoprofiel vast met de risicoprofielbepaler. Dit risicoprofiel geeft aan hoeveel beleggingsrisico u kunt en wilt nemen. Op basis hiervan bepalen we hoe groot het basisdeel is. Met het andere deel van uw pensioenkapitaal gaan we voor u beleggen.

Er zijn vier risicoprofielen. Bij ieder profiel hoort bij aanvang een verdeling tussen basisdeel en beleggingsdeel:

 • Defensief (85% basisdeel, 15% beleggingsdeel):
  We gebruiken 85% van uw pensioenkapitaal (na aftrek van de administratiekosten) voor uw basisdeel. De rest van uw kapitaal beleggen we voor u.
 • Neutraal (70% basisdeel, 30% beleggingsdeel):
  We gebruiken 70% van uw pensioenkapitaal (na aftrek van de administratiekosten) voor uw basisdeel. De rest van uw kapitaal beleggen we voor u.
 • Offensief (55% basisdeel, 45% beleggingsdeel):
  We gebruiken 55% van uw pensioenkapitaal (na aftrek van de administratiekosten) voor uw basisdeel. De rest van uw kapitaal beleggen we voor u.
 • Heel offensief (40% basisdeel, 60% beleggingsdeel):
  We gebruiken 40% van uw pensioenkapitaal (na aftrek van de administratiekosten) voor uw basisdeel. De rest van uw kapitaal beleggen we voor u.

Kans op hoger pensioen en het risico van beleggen

Koopt u een variabele Persoonlijke Pensioenuitkering? Dan houden we rekening met de verwachte resultaten van de beleggingen, als we de uitkering uit uw beleggingsdeel berekenen. We verwachten dat uw beleggingen een positief resultaat hebben. Daarom laten we uw pensioenuitkering hoger beginnen dan een vaste uitkering. Dit doen we door een vastgestelde daling van bij aanvang 1,8% per jaar te berekenen bij de uitkering uit het beleggingsdeel. Het doel is dat uw pensioenuitkering door de resultaten van de beleggingen de jaren daarna stijgt. Op basis van de beleggingsresultaten in het verleden verwachten we dat uw beleggingen gemiddeld een resultaat hebben dat 3% hoger is dan de marktrente op het moment van de daling.
Zijn de resultaten in een bepaald jaar zoals verwacht, dan is het resultaat dus hoger dan de vastgestelde daling. Een verandering van de rente heeft dus ook invloed op de hoogte van uw uitkering. Als de rente in het afgelopen jaar is gestegen, heeft dat een positief effect. Is de rente gedaald, dan heeft dat een negatief effect. Waren de beleggingsresultaten zoals verwacht, en is de rente gelijk gebleven? Dan zal de uitkering uit uw beleggingsdeel dat jaar stijgen. Zijn de beleggingsresultaten lager dan 1,8% of daalt de rente? Dan kan de uitkering uit uw beleggingsdeel dat jaar juist dalen.’

Meer over het vaststellen van de hoogte van uw pensioenuitkering leest u in de tab ‘Hoogte’.

Het beleggingsfonds

We beleggen voor u in het NN First Class Return Fund II-I-EUR. Dit is een mixfonds met gespreide beleggingen. Dat betekent dat er verschillende soorten beleggingen in zitten, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Hierdoor zijn de resultaten minder afhankelijk van hoe een bepaald soort beleggingen het doet.
Op de website van NN Investment Partners (NNIP) vindt u meer informatie over het NN First Class Return Fund II-I-EUR. Daar vindt u bijvoorbeeld informatie over het beleggingsbeleid, het soort beleggingen in het fonds, de koers en de resultaten van beleggingen in de afgelopen maanden en jaren. Ook kunt u hier de essentiële beleggersinformatie (EBI) downloaden.

Keuzes

Uw keuzes voor de variabele pensioenuitkering

Past een variabele pensioenuitkering bij u en kiest u hiervoor? Dan heeft u twee keuzes om de uitkering nog verder aan uw wensen aan te passen.

Pensioendatum: eerder of later met pensioen

Onder andere in het reglement van de pensioenregeling via uw werkgever staat een bepaalde pensioenleeftijd. Als u geen andere keuze maakt, gaat uw pensioenuitkering in op de eerste van de maand waarin u deze leeftijd bereikt. Dit is dus de pensioendatum van uw pensioenregeling. Maar u kunt er ook voor kiezen om eerder of later met pensioen te gaan.
Let op: de pensioenleeftijd in uw pensioenreglement kan anders zijn dan de leeftijd waarop u AOW krijgt.

Wilt u liever later met pensioen gaan, dan kunt u uw ‘pensioenkapitaal uitstellen’. U koopt nog geen pensioenuitkering op de pensioendatum van uw pensioenregeling. Pas op het moment dat u uw pensioenuitkering wilt laten ingaan, koopt u de uitkering. Op dat moment maakt u ook pas de keuzes voor uw pensioenuitkering. Dit werkt zo:

 • U kunt het kopen van uw pensioenuitkering uitstellen tot de datum waarop uw AOW ingaat (als die later ingaat). Nadat uw AOW is ingegaan, kunt u het kopen van uw pensioen (opnieuw) uitstellen, met een periode van maximaal een jaar. Tegen het einde van die periode vragen we of u uw pensioenuitkering wilt kopen, of dit nog maximaal een jaar wilt uitstellen, enzovoort.
  Let op: u kunt het aankopen van uw pensioenuitkering uitstellen tot maximaal vijf jaar nadat uw AOW is ingegaan. Dit staat in de wet.
 • Uw pensioenkapitaal blijft bij de pensioenuitvoerder van de regeling via uw werkgever staan totdat u hiervan een pensioenuitkering koopt. Mogelijk loopt u tot die tijd nog beleggingsrisico en renterisico. De pensioenuitvoerder van uw pensioenregeling kan u vertellen wat er precies met uw pensioenkapitaal gebeurt.
 • We berekenen de hoogte van uw pensioenuitkering pas op het moment dat u deze koopt, met de rente die dan geldt. Tussen de pensioendatum van uw pensioenregeling en het moment waarop u de uitkering koopt, kan de rente stijgen of dalen. Een stijging is positief voor de hoogte van uw pensioenuitkering, een daling juist negatief.
 • Op het moment dat u de pensioenuitkering koopt, heeft u nog alle keuzemogelijkheden. U kunt dan bijvoorbeeld nog keuzes maken voor partnerpensioen. U kunt dan ook nog kiezen voor een vaste pensioenuitkering waarbij we niet voor u beleggen.
 • Let op: op de pensioendatum van uw pensioenregeling eindigt mogelijk automatisch het partnerpensioen voor het geval u overlijdt vóór uw pensioendatum. Kijk in uw pensioenreglement wat later met pensioen gaan betekent voor het partnerpensioen, als u overlijdt tussen de pensioendatum in het reglement en het moment waarop uw pensioenuitkering ingaat.
 • Was er in uw pensioenregeling ook een wezenpensioen en/of arbeidsongeschiktheidspensioen vóór uw pensioendatum verzekerd? Kijk dan in uw pensioenreglement wat later met pensioen gaan betekent voor deze verzekeringen. Mogelijk eindigen deze verzekeringen op de pensioendatum van uw pensioenregeling. Raakt u na deze datum arbeidsongeschikt, dan heeft u in dat geval geen recht op arbeidsongeschiktheidspensioen. Overlijdt u na deze datum, dan krijgen uw kinderen in dat geval geen wezenpensioen.

Zolang u nog geen pensioenuitkering heeft gekocht, kunt u er nog voor kiezen om dit bij een andere pensioenuitvoerder te doen (‘shoppen’).

Partnerpensioen als u overlijdt

Als u overlijdt nadat uw pensioenuitkering is ingegaan, stopt uw uitkering. Als u op dat moment een partner heeft, kan hij of zij hierdoor achteruit gaan in inkomen. Standaard koopt u daarom gelijk met uw eigen pensioenuitkering een partnerpensioen voor uw huidige partner. Uw partner krijgt dan een levenslange uitkering als u overlijdt. Het partnerpensioen is een bepaald percentage van uw pensioenuitkering. Dit is standaard 70%.
Maar u kunt samen met uw partner ook een andere keuze maken dan de standaard. U kunt ervoor kiezen om:

 • een lager partnerpensioen te kopen. Dit is dan 35% van uw pensioenuitkering. Hierdoor wordt uw eigen pensioenuitkering wat hoger.
 • géén partnerpensioen te kopen. Uw eigen pensioenuitkering wordt hierdoor hoger.

Bij een variabele pensioenuitkering geldt voor het partnerpensioen het volgende:

 • Zolang u leeft, verandert de hoogte van de aanspraak op partnerpensioen ieder jaar.
 • Als u overlijdt, gaan we het partnerpensioen uitkeren aan uw partner. Vanaf dat moment staat de hoogte van de uitkering vast.

Dit werkt zo: we passen de hoogte van uw eigen variabele pensioenuitkering ieder jaar aan. Dit doen we onder andere op basis van de resultaten van de beleggingen en de ontwikkeling van de rente. De aanspraak op partnerpensioen is een bepaald percentage van uw uitkering. Dus als uw eigen uitkering verandert, wordt ook de aanspraak op partnerpensioen hoger of lager. Als u overlijdt, geldt de hoogte van het partnerpensioen dat we voor dat jaar hebben vastgesteld. Daarna blijft die hoogte gelijk.

Heeft u een partner? Dan moet hij of zij instemmen met uw keuze voor een variabele pensioenuitkering. Daarom moet uw partner dan ook de akkoordverklaring bij de offerte ondertekenen. Heeft u geen partner? Dan koopt u ook geen partnerpensioen, en is uw eigen pensioenuitkering hoger.

Eerste jaren een hogere uitkering (‘hoog-laag’)

U kunt kiezen voor een variabele pensioenuitkering die de eerste jaren hoger is. Daarna wordt de uitkering dan lager (‘hoog-laag’). U kiest zelf hoeveel jaren u een hogere uitkering wilt, tussen één en tien jaar. Deze keuze heeft gevolgen voor de risico’s die u loopt. Daarom kunt u hiervoor niet zelf via mijn.nn een berekening maken of een offerte aanvragen. Voor uitgebreide uitleg hierover en een offerte voor een variabele Persoonlijke Pensioenuitkering met hoog-laag, kunt u terecht bij een financieel adviseur.

Meer over de keuzes voor uw pensioenuitkering leest u op de pagina Keuzes voor uw pensioenuitkering.

Bedrag ineens ontvangen op pensioendatum

Binnenkort heeft u mogelijk een nieuwe keuze als u met pensioen gaat. U kunt dan een deel van uw ouderdomspensioen in een keer ontvangen: een ‘bedrag ineens’. Met dat geld mag u doen wat u wilt. Maar als u kiest voor een bedrag ineens, wordt uw levenslange pensioenuitkering wel lager. Waarschijnlijk gaat deze nieuwe keuzemogelijkheid in op 1 januari 2023. Dat hangt af van wanneer de wet die dit regelt precies wordt aangenomen.

Hoe werkt dit precies en waar moet u rekening mee houden? En kunt u al kiezen voor een bedrag ineens als u binnenkort met pensioen gaat? We vertellen u er alles over op de pagina Een bedrag ineens ontvangen van je pensioen.

Risico's

Risico’s van uw variabele pensioenuitkering

Nadat u uw variabele pensioenuitkering heeft gekocht, loopt u enkele risico’s.

Beleggingsrisico

Het beleggingsdeel van uw pensioengeld (‘pensioenkapitaal’) beleggen wij voor u. We verwachten dat u een bepaald resultaat heeft van de beleggingen. We laten daarom uw variabele pensioenuitkering hoger beginnen dan een vaste pensioenuitkering. Is het resultaat beter dan we verwachtten? Dan kan uw pensioenuitkering stijgen. Doen de beleggingen het minder goed, dan kan uw pensioenuitkering dalen. Dit is het beleggingsrisico.
In het beleggingsfonds zitten buitenlandse beleggingen die genoteerd staan in andere valuta. Hierdoor kunnen waardeveranderingen van deze valuta ten opzichte van de euro invloed hebben op uw beleggingen.
Ieder jaar berekenen we de uitkering uit het beleggingsdeel opnieuw. Hierin verwerken we de resultaten van uw beleggingen.

Renterisico

Als we jaarlijks de uitkering uit uw beleggingsdeel opnieuw berekenen, verwerken we hierin ook de stijging of daling van de rente in het afgelopen jaar. Is de rente gestegen, dan heeft dit een positieve invloed op de uitkering uit uw beleggingsdeel. Is de rente gedaald, dan heeft dit een negatieve invloed.

Inflatierisico

Normaal gesproken stijgen de prijzen in Nederland langzaam. Dit noemen we inflatie. Het betekent dat u voor € 100,- over vijf jaar minder kunt kopen dan nu. U heeft dus over vijf jaar meer geld nodig om hetzelfde te kunnen kopen: uw koopkracht daalt. Wordt uw pensioenuitkering hoger door veranderingen in de rente en de resultaten van uw beleggingen? Dan heeft u minder of geen last van dit inflatierisico. Wordt uw uitkering juist lager? Dan daalt uw koopkracht extra sterk.

Hoogte

De hoogte van uw variabele pensioenuitkering

Uw variabele pensioenuitkering betalen we deels uit uw basisdeel en deels uit uw beleggingsdeel. We berekenen daarna jaarlijks opnieuw de hoogte van de uitkering uit uw beleggingsdeel.

Uitkering uit uw basisdeel

Een deel van uw pensioenuitkering betalen we uit uw basisdeel (‘de uitkering uit uw basisdeel’). Dit berekenen we als u de uitkering koopt, op basis van onder andere:

 • Uw keuze voor partnerpensioen, die beschreven staat onder de tab ‘Keuzes’.
 • Uw pensioenkapitaal en welk deel daarvan we gebruiken voor uw basisdeel.
 • De rente. We berekenen de uitkering uit uw basisdeel met de actuele rente. Dat is de rente die geldt op het moment dat we uw offerte maken. Hoe hoger de rente, hoe hoger uw uitkering. De rente waarmee we rekenen is gebaseerd op de marktrente die De Nederlandsche Bank bekendmaakt.
 • Het tarief: bij het berekenen van uw variabele pensioenuitkering zijn we verplicht bepaalde tarieven te gebruiken om ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen tegen te gaan. Een tarief kan sekseneutraal zijn (voor mannen en vrouwen gelijk), sekseafhankelijk (voor mannen en vrouwen verschillend) of een combinatie hiervan. Welk tarief we gebruiken, hangt af van de pensioenregeling via uw werkgever.
  Bij het bepalen van het tarief houden we ook rekening met de levensverwachting van de gemiddelde Nederlander op uw pensioendatum. Nederlanders gaan waarschijnlijk gemiddeld steeds langer leven. Het pensioengeld moet daarom over steeds meer jaren worden verdeeld. Hoe hoger de gemiddelde levensverwachting op uw pensioendatum, hoe lager uw pensioenuitkering.
 • De kosten en mogelijke premies: meer hierover leest u in de tab ‘Kosten’.

Veranderen de rente en de gemiddelde levensverwachting nadat u uw pensioenuitkering heeft gekocht? Dat heeft geen invloed meer op de hoogte van de uitkering uit uw basisdeel.

Uitkering uit uw beleggingsdeel

Een deel van uw pensioenuitkering betalen we uit uw beleggingsdeel (‘uitkering uit uw beleggingsdeel’). Het eerste jaar berekenen we de uitkering uit uw beleggingsdeel net als de uitkering uit uw basisdeel op basis van enkele factoren: uw keuzes, uw pensioenkapitaal, rente, gemiddelde levensverwachting, partnerpensioen en kosten. De hoogte van uw beleggingsdeel voor ieder volgend jaar berekenen we op basis van onder meer de resultaten van de beleggingen en de actuele rente op dat moment. Hierdoor verandert de hoogte van uw variabele pensioenuitkering ieder jaar.

We berekenen de uitkering uit uw beleggingsdeel bovendien met een vastgestelde daling van 1,8%. Is er geen resultaat behaald op uw beleggingen en is de marktrente niet veranderd? Dan daalt de uitkering uit uw beleggingsdeel. Deze daling is dan ongeveer 1,8% plus de marktrente op dat moment. Is de marktrente bijvoorbeeld 1%, dan daalt de uitkering uit uw beleggingsdeel dus met ongeveer 2,8%. Maar de beleggingsresultaten kunnen deze daling (deels) goedmaken.

Op basis van de beleggingsresultaten in het verleden verwachten we dat uw beleggingen gemiddeld een resultaat hebben dat even hoog is als de marktrente + 3%. Zijn de resultaten in een bepaald jaar zoals verwacht, dan is het resultaat dus hoger dan de vastgestelde daling.
Naast het goedmaken van de daling, heeft ook de verandering van de rente invloed op de hoogte van uw uitkering. Als de rente in het afgelopen jaar is gestegen, heeft dat een positief effect. Is de rente gedaald, dan heeft dat een negatief effect. Waren de beleggingsresultaten zoals verwacht, en is de rente gelijk gebleven? Dan zal de uitkering uit uw beleggingsdeel dat jaar stijgen. Zijn de beleggingsresultaten lager dan 1,8% of daalt de rente? Dan kan de uitkering uit uw beleggingsdeel dat jaar juist dalen.

De hoogte van de vastgestelde daling moet voldoen aan de wet. Dit controleren we ieder jaar. Alleen als het nodig is, passen we de hoogte van de daling aan. Deze kan nooit hoger worden dan bij de start van uw pensioenuitkering.

Na het eerste jaar berekenen we de hoogte van de uitkering uit uw beleggingsdeel ieder jaar op basis van:

 • De waarde van uw beleggingsdeel op dat moment. Deze waarde hangt onder meer af van de koers van de beleggingen, de kosten die u betaalt uit uw beleggingsdeel en de levenbonus (zie hieronder). Is de koers gestegen? Dan heeft dit een positieve invloed op de uitkering uit het beleggingsdeel. Is de koers gedaald? Dan heeft dit juist een negatieve invloed.
 • De rente van dat moment. Is de rente gestegen? Dan heeft dit een positieve invloed op deze uitkering. Is de rente gedaald? Dan heeft dit een negatieve invloed op deze uitkering.

We gebruiken bij de berekening steeds de gemiddelde levensverwachting in Nederland die al gold toen u uw pensioenuitkering kocht. Is de gemiddelde levensverwachting veranderd sinds u de uitkering kocht? Dan heeft dat dus geen invloed op de hoogte van de uitkering uit uw beleggingsdeel.

In dit document leest u meer over de jaarlijkse wijziging van de variabele pensioenuitkering:

Levenbonus

Zolang u leeft, voegen we iedere maand een bedrag toe aan uw beleggingsdeel en kopen daarvoor beleggingen. Dit noemen we de ‘levenbonus’. Deze krijgt u omdat we de waarde uit beleggingsdelen van andere mensen met een Persoonlijke Pensioenuitkering niet uitkeren nadat zij zijn overleden. Hierdoor kunnen we waarde toevoegen aan het beleggingsdeel van uw variabele Persoonlijke Pensioenuitkering. De hoogte van de bonus is onder andere afhankelijk van uw leeftijd, de hoogte van uw pensioenkapitaal en de gemiddelde levensverwachting.

Partnerpensioen

We berekenen de hoogte van het partnerpensioen op basis van 70% of 35% van uw eigen pensioenuitkering. Kiest u voor hoog-laag, dan berekenen we de hoogte van het partnerpensioen alsof er geen sprake is van hoog-laag. De aanspraak op partnerpensioen beweegt dus ieder jaar mee met de resultaten van de beleggingen en de veranderingen van de rente.

Belasting en premies

Wij berekenen uw pensioenuitkering (en het partnerpensioen) bruto. Maar we betalen uw uitkering netto. Als u straks met pensioen bent, zijn we namelijk wettelijk verplicht om loonbelasting in te houden op uw bruto-uitkering. Naast loonbelasting houden we ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet in op uw bruto-uitkering. Bij de inhoudingen houden we geen rekening met de loonheffingskorting.

Meer informatie

Meer informatie over de manier van berekenen en diverse voorbeeldberekeningen vindt u in de bijlage bij de offerte.

Kosten

Wat u betaalt voor uw variabele pensioenuitkering

U betaalt verschillende kosten en mogelijk ook premies voor uw variabele pensioenuitkering.

Administratiekosten

We rekenen administratiekosten voor onze dienstverlening. Hieronder vallen bijvoorbeeld het maandelijks uitkeren van uw pensioen en kosten die we maken om u over uw pensioenuitkering te informeren.
We houden eenmalig de administratiekosten in op uw pensioenkapitaal. Deze kosten hoeft u daarna dus nooit meer te betalen. Van het bedrag dat overblijft, berekenen we de hoogte van uw variabele pensioenuitkering.

Kosten voor uw beleggingsdeel

We beleggen een deel van uw pensioenkapitaal voor u. Dit betekent dat er kosten zijn voor het beheer van de beleggingsfondsen en de transacties met de beleggingsfondsen. Deze kosten hebben invloed op de hoogte van uw beleggingswaarde en daarmee op uw variabele pensioenuitkering. De kosten van beleggen bestaan uit:

 • beheerkosten;
 • lopende kosten;
 • in- en uitstapvergoedingen.

Kosten vermogensbeslag

We zijn verplicht om voldoende geld (‘reserves’) te bewaren, zodat we uw pensioenuitkering kunnen uitbetalen zolang u leeft. ‘Kosten vermogensbeslag’ is een vergoeding die u betaalt voor het geld dat we hiervoor moeten bewaren. Voor het beleggingsdeel verrekenen we deze kosten vermogensbeslag elke maand door beleggingen te verkopen.

Risicopremie voor partnerpensioen

Koopt u een partnerpensioen voor uw huidige partner? Dan koopt u uit uw basisdeel gelijk met uw eigen pensioenuitkering een deel van dat partnerpensioen. Voor het andere deel van het partnerpensioen (dat hoort bij uw beleggingsdeel) betaalt u een risicopremie. We verrekenen deze risicopremie maandelijks met uw beleggingsdeel door beleggingen te verkopen.

Meer informatie

De precieze hoogte van de kosten en mogelijke premies voor de variabele pensioenuitkering op basis van uw keuzes, vindt u in de bijlage bij de offerte.

Beleggingsbeleid (SFDR)

Beleggingsbeleid voor de Variabele Persoonlijke Pensioenuitkering

Als u kiest voor een Variabele Persoonlijke Pensioenuitkering beleggen we voor u in het NN First Class Return Fund II-I. Dit fonds promoot ecologische en/of sociale kenmerken zoals beschreven in artikel 8 van de SFDR. Op nn.nl/beleggingsbeleid-pensioen vindt u meer informatie over de SFDR. Wij verwachten op langere termijn dat verantwoord beleggen een positieve bijdrage levert aan het behaalde resultaat. NN IP beheert het NN First Class Return Fund II-I. NN IP voert ESG-integratie in drie stappen uit:

 • Identificeren - De eerste stap is vaststellen welke ESG-factoren belangrijk zijn op bedrijfs-, sector- en nationaal niveau voor de instellingen waarin (mogelijk) wordt geïnvesteerd en die een wezenlijke invloed kunnen hebben op de waarde van de instelling. Dit zijn de duurzaamheidsrisico’s en kansen waar instellingen mee worden geconfronteerd. De overgang naar groene energiebronnen kan bijvoorbeeld een bedreiging vormen voor de waarde van traditionele energieleveranciers, tenzij zij zich aanpassen om zich te concentreren op nieuwe vormen van energieopwekking.
 • Beoordelen - Daarna wordt bij elke onderneming waarin (mogelijk) wordt geïnvesteerd de prestaties op het gebied van de verschillende ESG-factoren beoordeeld door gebruik te maken van gegevens van externe leveranciers (Sustainalytics, Refinitiv en TruValueLabs), maar ook uit jaarverslagen en andere bronnen. Denk hierbij aan betrokkenheid in bepaalde sectoren, producten of diensten, controversiële bezigheden, het hebben van strategie voor klimaatverandering en hoe met andere duurzaamheidsfactoren wordt omgegaan. Hierbij wordt ook naar het verdienmodel van de instelling gekeken, hoe dit zich verhoudt tot de ESG-factoren en de kansen of bedreigingen die daarbij komen kijken. Met deze beoordeling wordt uiteindelijk bepaald hoe duurzaam een instelling is.
 • Integreren - Tot slot worden de uitkomsten van deze ESG-beoordeling geïntegreerd in het gevoerde beleggingsbeleid. Dit bepaalt uiteindelijk of juist meer of minder in bepaalde instellingen wordt belegd. Als deze beoordeling een indicatie vormt dat instellingen niet voldoen aan ons verantwoord beleggingsbeleid, wordt een beslissing genomen over het al dan niet aangaan van een actieve dialoog, het uitoefenen van stemrecht om de risico’s te beperken dan wel het overgaan tot het uitsluiten van deze instelling.