Je huis energiezuinig maken

  • De belangrijkste voordelen
  • Inzicht in de mogelijkheden voor je huis
  • Uitleg van subsidies en financieringsmogelijkheden

Energiezuinig wonen is goed voor het milieu en je portemonnee: je bespaart op de energierekening. Overweeg je energiebesparende maatregelen, zoals het installeren van een warmtepomp, zonnepanelen of het isoleren van je huis? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Bekijk de verschillende opties, ontdek wat het kost en oplevert én hoe je dit kunt financieren.

Energiezuinig wonen, wat is dat eigenlijk?

Een energiezuinige woning verbruikt relatief weinig energie voor het verwarmen en koelen van de woning. Doordat het huis goed geïsoleerd is bijvoorbeeld. Of omdat het huis (deels) zelfvoorzienend is in de energievoorziening, door het gebruik van ‘groene’, duurzame stroom. Hierdoor gaat de CO2-uitstoot van de woning flink omlaag.

De voordelen van een energiezuinige woning

Je bespaart op de energierekening

Gemiddeld gaat bijna de helft van onze energierekening op aan verwarmingskosten. Tref je energiebesparende maatregelen? Dan is er minder energie nodig om je huis te verwarmen. Doordat je huis goed geïsoleerd is bijvoorbeeld. En/of omdat je je eigen groene stroom opwekt met zonnepanelen. Je vaste lasten gaan dan flink omlaag, zodat je maandelijks geld bespaart. De investering verdien je dan ook binnen een aantal jaar terug.

Bekijk wat je kunt besparen met energiezuinige maatregelen

Het woont een stuk comfortabeler
Een goed geïsoleerd huis zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer. En je hebt geen last van tocht, vochtproblemen of ongedierte. Dat woont een stuk prettiger!
Je draagt bij aan een beter milieu
In een energiezuinig huis wordt de warmte beter vastgehouden. Je hoeft dan ook minder te stoken en verbruikt dus minder gas. De CO2-uitstoot van je woning wordt hierdoor minder. En dat is weer goed voor het milieu. 
Je huis is aantrekkelijker voor kopers

Het energielabel geeft inzicht in hoe energiezuinig je woning is. Bij de verkoop van je huis moet je dit energielabel kunnen overhandigen. De (potentiële) koper ziet zo meteen waar hij aan toe is.

Een energiezuinig huis is aantrekkelijk omdat het jaarlijks geld bespaart, meer wooncomfort oplevert én bijdraagt aan een beter milieu. Voor de aankoop van een energiezuinige woning mag de koper bovendien mogelijk meer lenen dan voor een reguliere woning.

De hoogte van dit extra leenbedrag hangt af van de energiezuinigheid van de woning na de verbouwing.

Meer informatie over extra lenen voor woningverduurzaming

Een energiezuinige verbouwing is gemakkelijker te financieren
Een energiebesparende verbouwing is, ten opzichte van een ‘reguliere’ verbouwing, aantrekkelijk omdat je hiervoor extra financiële mogelijkheden hebt. Je mag extra lenen binnen je hypotheek. En de overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar. Het geeft meer mensen de mogelijkheid om hun huis te verduurzamen.

Wat kan er allemaal?

Stap 1. Isoleren en ventileren
Een goed geïsoleerde en geventileerde woning is de basis. Het voorkomt warmteverlies en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer en altijd een toevoer van frisse lucht. Je hebt geen last van tocht, vochtproblemen of ongedierte. Dat woont een stuk prettiger!

Je kunt je huis isoleren door spouwmuur-, dak- en/of vloerisolatie aan te brengen, energiezuinige kozijnen en deuren en HR++ of triple beglazing te plaatsen.

Stap 2. Verwarmen
Gemiddeld gaat bijna de helft van onze energierekening op aan verwarmingskosten. Je kunt je woning duurzaam en energiezuinig verwarmen door het installeren van een warmtepomp (elektrisch verwarmingssysteem). Met infraroodpanelen kun je bijverwarmen (geven een veilige vorm van infraroodstraling af die objecten en personen in een ruimte direct verwarmt).

Stap 3. Duurzame energie opwekken
Met behulp van zonneboilers (zet UV-straling van de zon om in warm water) en zonnepanelen (zetten zonne-energie om in elektriciteit) wek je jouw eigen groene stroom op.

Meer over je huis verduurzamen en welk prijskaartje daaraan hangt

Wat past het beste bij jouw woning?

De energiezuinige maatregelen die je het beste kunt toepassen in jouw woning, vind je op de onafhankelijke website verbeterjehuis.nl Hier krijg je ook meteen een indicatie van de besparing die de aanpassing oplevert. Zo weet je zeker dat de investering ook de moeite waard is.

Wat levert het op?

Bekijk in één oogopslag wat je kunt besparen in een gemiddelde eengezinswoning:

Je energiebesparende verbouwing financieren

Je kunt je verbouwing op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld door je spaargeld in te zetten of een lening aan te gaan. Een energiebesparende verbouwing is, ten opzichte van een ‘reguliere’ verbouwing, aantrekkelijk omdat je hiervoor extra financiële mogelijkheden hebt. Je mag extra lenen binnen je hypotheek. En de overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar.

Lees meer over de extra financieringsopties voor je energiezuinige verbouwing

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur