Ga direct naar inhoud

Wat is een bouwdepot?

Koop je een nieuwbouwhuis of ga je jouw huis verbouwen? Dan kun je dit via jouw hypotheek financieren. Het deel van het hypotheekbedrag dat je gebruikt voor de bouw of verbouwing zetten we dan in een bouwdepot. Dit is een soort potje dat speciaal gereserveerd is voor de bouw of verbouw van je woning. Vanuit dit potje betaal je de rekeningen voor de verbouwing van je bestaande huis of de bouw van een nieuwbouwhuis.

Als je een depot opent, betaal je daar geen kosten voor. Het bouwdepot wordt geopend als je hypotheek passeert bij de notaris. Je ondertekent dan de hypotheekakte. Over het bedrag dat in het depot staat, krijg je een rentevergoeding. De rentevergoeding wordt elke maand verrekend in je termijnbedrag. Hierdoor varieert het bedrag dat we maandelijks afschrijven. Let op: Je bouwdepot is vijf werkdagen na het ingaan van de hypotheek zichtbaar in mijn.nn.

Linde (10) legt uit wat een bouwdepot is

Looptijd bouwdepot

Een bouwdepot voor verbouw van een bestaande woning heeft sinds 1 januari 2022 een looptijd van twaalf maanden. Daarvoor was dit zes maanden. De looptijd van het depot voor de bouw van een nieuwbouwhuis is twee jaar. In deze periode kun je uit het depot de bouw of verbouwing van je huis betalen.

Als de looptijd van je depot bijna is afgelopen, krijg je bericht van ons. Je kunt er dan voor kiezen je depot éénmalig te verlengen met maximaal een jaar. Lees meer over het bouwdepot verlengen voor nieuwbouw of bouwdepot verlengen voor bestaande bouw.

Of je kunt het bedrag dat nog in het depot zit aflossen op je hypotheek. Je geeft dan in mijn.nn aan op welke leningdelen je het bedrag wilt aflossen. Daarna sluiten we je bouwdepot.

Rentevergoeding bouwdepot

Bij een nieuwbouwdepot krijg je tijdens de looptijd een rentevergoeding over het bedrag wat in het depot zit. Deze rente is gelijk aan je hypotheekrente. Je betaalt dus per saldo geen rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit. Heb je meerdere leningdelen met verschillende rentes? Dan is de rente die we je vergoeden gelijk aan het (gewogen) gemiddelde van die rentes.

Bij een depot voor een verbouwing ontvang je tijdens de looptijd ook een rentevergoeding. Deze is gelijk aan de gemiddelde hypotheekrente min 1%. Bijvoorbeeld: je (gemiddelde) hypotheekrente is 2,8% per jaar. De rentevergoeding over het bedrag in het bouwdepot is dan 1,8% per jaar. Per saldo betaal je dan 1% rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit.

Je kunt in mijn.nn je depot éénmalig met een jaar verlengen. Bij verlenging vervalt wel de rentevergoeding over het bouwdepot. Dat betekent dat je vanaf het moment van verlenging rente betaalt over het hele hypotheekbedrag.


Bouwdepot nieuwbouw

Je bouwdepot heeft een looptijd van maximaal twee jaar. Tijdens deze periode kun je vanuit je bouwdepot de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer betalen.

Lees meer over het bouwdepot voor nieuwbouw

Bouwdepot bestaande bouw

Je bouwdepot heeft een looptijd van twaalf maanden. Tijdens deze periode kun je vanuit je bouwdepot de rekeningen van bijvoorbeeld de aannemer betalen.

Lees meer over het bouwdepot voor bestaande bouw

Je bouwdepot beheren

Bij Nationale-Nederlanden heb je in mijn.nn, een persoonlijke en beveiligde online omgeving, én via de NN App op elk moment inzage in je bouwdepot.

Je bouwdepot beheren

Wat mag ik betalen vanuit een bouwdepot

Beëindigen van het bouwdepot