Ga direct naar inhoud

Zorgeloos op pad met je boot

Zo maak je het leuk

Dit artikel valt binnen Onderweg

Buitenlucht geeft energie. Ga erop uit zodra het kan. Huur een boot of gooi de trossen los van je eigen boot en vaar de vrijheid tegemoet. Op het water zijn is heerlijk en een vaartocht wordt nog mooier wanneer die zorgeloos verloopt.

Maar hoe maak je een tochtje op het water zorgeloos? Van grote invloed daarop zijn vaardigheden, voorbereidingen en de staat waarin je vaartuig verkeert. Heb je aan deze drie zaken aandacht besteed, dan kun je onderweg vooral genieten van het weer, de omgeving en elkaar. Gun jezelf en je bemanning veel van deze mooie ontspannen vaartochten.

Vaardigheden

Hoe vaker je vaart, des te ervarener je bent. Dat betekent niet dat je als onervaren schipper aan de wal moet blijven liggen. Pas de moeilijkheidsgraad van je tochten aan je vaardigheden aan. Voel je je nog niet zeker bij het aanmeren en wegvaren met harde wind, kies dan plekken waar je naartoe wilt die in de luwte liggen. Je kunt ook een vriend of vriendin meenemen die al langer vaart dan jij. Dat geeft rust en biedt je de mogelijkheid nieuwe manoeuvres onder de knie te krijgen. Of je blijft op zo’n winderige dag liggen en doet klusjes aan je boot.
Naast vaardigheden helpen routines mee om een tochtje soepel te laten verlopen. Iedereen aan boord beheerst dan de handelingen die ze uit moeten voeren. Jij als schipper weet dat je erop kunt vertrouwen dat je bemanningsleden deze vaardigheden ook echt kunnen toepassen. Als je dan vraagt of de lijn om de bolder kan worden gegooid bij het aanleggen, dan lukt dat ook. Bemanningsleden bekende taken laten uitvoeren geeft iedereen rust.
Is het een heerlijk rustige dag, dan kun je er met zijn allen voor kiezen vaardigheden te gaan oefenen die nog niet genoeg zijn ingesleten. Hoe vaar je uit een box wanneer de wind er dwars op staat. Dat blijft lastig, maar oefening baart echt kunst

Voorbereidingen

Voorbereidingen treffen werkt als voorpret. Dat geldt in ieder geval voor de route die je wilt gaan varen. Betrek iedereen aan boord bij de keuzes. Leg de papieren kaart op tafel voor het overzicht, zodat iedereen kan zien waar je langs gaat varen. Je kunt meteen moeilijke punten doornemen, zoals het nemen van bruggen en sluizen. Wanneer je de windrichting erbij betrekt, weet je ook hoe die invloed gaat hebben op je boot onderweg. Door aanlegmanoeuvres goed voor te bespreken, weet iedereen wat er moet worden gedaan en waarom.

Houd onderweg vooral rekening met het weer. Wind heeft de meeste invloed of golfhoogte en bepaalt vaak hoe makkelijk of moeilijk je kunt manoeuvreren met je boot. Om de elementen in kaart te brengen, zijn voldoende apps beschikbaar zoals Windy of Windfinder. Navionics kun je gebruiken voor het uitzetten van de route. Op de digitale kaart staan duidelijk de boeien, obstakels en ondieptes. Een vaartocht over ruim water kan enkele uren duren en het weer in Nederland is niet altijd stabiel. Bedenk daarom ook (met elkaar) wat je gaat doen wanneer het weer omslaat.

Maar, let niet alleen op de risico’s. Onderweg zie je vaak mooie natuur of vaar je door karakteristieke steden en dorpen. Zoek voor vertrek al een mooie plek uit waar je wilt gaan lunchen. Dat is zeker iets waar iedereen zich op gaat verheugen. Je vaart immers omdat het leuk is, omdat de wind door je haren waait en je je zo vrij wilt voelen als een vogel.

Vaartuig

Een goed onderhouden boot bezorgt je veel vaarplezier. Wat je zeker wilt, is dat je motor het doet wanneer je hem nodig hebt. Preventief onderhoud is daarvoor de sleutel. Zorg voor verse olie, een nieuwe impeller, nieuwe filters en een schone brandstoftank. Zorg er ook voor dat het koelsysteem nergens verstopt zit. Als het goed is heb je je motor voor het seizoen nagekeken of door een professional laten nakijken. Luister desondanks altijd even naar je motor tijdens het varen. Klinkt alles nog normaal of hoor je iets raars. Kijk ook naar je motor als die draait. Lekt er niets? Staat er water onder je motor of drupt er olie? Vooral op een motorboot wil je er zeker van zijn dat je motor het doet. Zeilers vinden dat op hun boot ook heel prettig, maar met een zeilboot kun je nog zeilend thuis komen.

Varen is gewoon fijner wanneer je materiaal in orde is. Loop alles voor het seizoen langs en vervang zaken die stuk zijn of zwak. Denk ook aan klein onderhoud: zit er genoeg lucht in je stootkussens, zijn de lijntjes aan je stootkussens aan het schavielen of beginnen je landvasten te rafelen. Besteed tijd en aandacht aan het grote vitale onderhoud, maar zeker ook aan de kleine potentiële ongemakken.


Ontzorgen

Als je een boot bezit, ben je zelf je beste ontzorger. Aandacht hebben voor je boot en bemanning maakt van elke vaartocht een feestje. Zorgeloos op pad kan wanneer je vooraf goed hebt zorggedragen voor vaartuig, voorbereidingen en vaardigheden. mocht er dan toch iets mis gaan waardoor schade ontstaat; neem dan direct contact met ons op.

Goed voorbereid het water op? Download de KNRM Helpt app

De app van de KNRM is een hulpmiddel voor een goede voorbereiding van je vaartochten.

  • Bekijk alle weer- en waterinformatie en maak makkelijk een vaarplan.
  • Met actuele nautische kaarten kun je je vaartocht volgen en in een logboek bewaren.
  • Bij pech- of noodgevallen vraag je via de app assistentie. De KNRM weet dan direct je positie.

Download de app in de App Store

Download de app in Google Play