Varen bij slecht weer: waar moet ik op letten?
Waardoor ontstaat harde wind of storm?
Wind komt door het verschil tussen hoge- en lagedrukgebieden. Een hogedrukgebied verliest druk aan een lagedrukgebied tot het verschil weg is. De lucht die beweegt tussen drukgebieden is de wind. De wind kan soms erg snel gaan. Door deze snelheid ontstaan soms buien, onweer en grote golven. We noemen deze fronten; er zijn warmte- en koudefronten. Bij een front komt plotseling harde wind opzetten.
Een oud rijmpje helpt je bij de beslissing om wel of niet snel in actie te komen bij slecht weer:
- Eerst de wind, dan de regen: daar kan het schip wel tegen;
- Eerst de regen, dan de wind: berg de zeilen dan gezwind!
Hoe hard waait het nu eigenlijk?
Als je met de wind mee vaart, lijkt het altijd minder te waaien. Het is verstandig om dan even om te keren en te voelen hoe hard het werkelijk waait.
Kan je in die harde wind nog terug naar de haven komen? En kom je dan ook nog veilig aan bij je ligplaats? Bij harde wind beweegt de boot veel in de golven. Is de bemanning klaar voor die beweging? Bij die beweging kan brandstof in de tank klotsen. Als er vervuilingen in je tank zitten kan dat in je motor terecht komen. Je motor kan dan onverwacht stoppen. Heb je een anker klaar om de boot vast te leggen als dat gebeurt?
Zomerstorm in de haven of op een ankerplek
Een felle zomerstorm kan harde wind geven. Houd de weer apps in de gaten. Kijk bijvoorbeeld naar de KNRM-app of er waarschuwingen zijn.
Tips om schade te voorkomen bij slecht weer:
-
1Breng alle losse spullen van het dek naar binnen. En maak de windvang van de boot zo klein mogelijk;
-
2Let goed op andere boten. Liggen ze stevig vast? Is er een kans dat ze loskomen en naar jouw boot drijven? Voor zeilboten: hellen buurboten naar jouw kant?
-
3Kijk omhoog: zijn er grote bomen die op jou of je boot kunnen vallen?
-
4Als je op een ankerplek ligt, denk aan tijdig naar een haven gaan. Maak altijd de afweging of het veilig is om te varen. Bij een front draait de wind snel. Heb je dan voldoende ruimte om rond te zwaaien op de ankerplek?
Wat te doen bij een storm op het water
Op het water kan een storm je verrassen. Kijk daarom vaak om je heen. Zo zie je de storm op tijd aankomen. Blijf kalm als een storm eraan komt. Volg dan deze stappen:
-
1Zorg dat de bemanning snel hun reddingsvest aantrekt. Bespreek de komende storm met de bemanning. En vraag waar ze zich het veiligst voelen;
-
2Bij een zeilboot: reef de zeilen zo snel mogelijk;
-
3Controleer of er een veilige haven of beschutting op hogerwal dichtbij is;
-
4Probeer te kijken van welke kant de golven komen. En zorg dat je genoeg ruimte hebt om daarmee om te gaan;
-
5Zorg dat je goed zicht hebt op alle schepen om je heen. Zet je marifoon op het juiste kanaal en luister goed. Zorg dat je hem ook hoort bij harde wind;
-
6Probeer kalm te blijven. Zoek manieren om de boot rustig te houden. Stuur met de golven mee of ga juist bij liggen. Leg de boeg 45 graden naar de golven. En laat de boot heel langzaam vooruit gaan;
-
7Blijf in contact met schepen om je heen;
-
8Als de storm lang duurt, rust dan om de beurt om fit te blijven;
-
9Bel de reddingsdiensten in noodgevallen. Gebruik daarvoor de KNRM helpt app . Zorg dat je die hebt gedownload voor vertrek. Als je via deze app de reddingsdiensten belt, weten ze meteen waar je bent.
Winterstorm en je boot in het water
Als de boot tijdens de winter in het water blijft, kijk bij stormwaarschuwingen even naar je boot. Controleer of alle lijnen nog goed zijn en of er geen slijtage is. Leg eventueel extra lijnen en gebruik rubberen slang om slijtage te voorkomen. Controleer of de bolders stevig in de steiger zitten. Haal alles weg dat wind kan vangen, zoals zeilen en dektenten. Berg deze spullen veilig binnen op om schade te voorkomen. Hang genoeg stootwillen rondom de boot voor bescherming. Verwijder losse dingen van het dek zoals stoelen en jerrycans.
Winterstorm en je boot op de kant
Als je boot op de wal overwintert, let dan goed op stormwaarschuwingen. Overleg bijtijds met het stallingsbedrijf over extra sjorbanden of versteviging van de bok. Haal zoveel mogelijk spullen van dek af, zoals buiskap, zeilen en dekzeilen. Doe alles wat wind vangt naar binnen. Wacht niet te lang: ga naar de boot zodra er stormwaarschuwingen zijn.
Wil je ook goed verzekerd en veilig het water op bij slecht weer? Vraag dan vandaag nog onze Bootverzekering aan.
Vraag nu onze Bootverzekering aan
Meer artikelen
Er zijn geen blog artikelen gevonden