(Door) Zeilen in de winter: waar moet je op letten?

(Door) Zeilen in de winter: het ligt misschien niet voor de hand, maar het is een fantastische manier om meer uit je boot te halen en je verlengt daarmee je zeilseizoen. Nu er steeds meer warme winterdagen zijn, wordt zeilen in de winter toegankelijker. Hoe bereid je je hierop voor? Met onze tips ga je zeker genieten van het winterzeilen.

Dit moet je weten over (door) zeilen in de winter

Winterstalling of doorzeilen?

Veel zeilers zetten hun boot op het einde van het seizoen in de winterstalling. Maar wat doe je als je door wil zeilen in de winter? Gewoon in de haven achterlaten klinkt aantrekkelijk, maar dan is de kans groot dat kou en vocht binnendringen. Dit kan leiden tot een kapotgevroren motor of een lekkende leiding. Hierdoor is de kans groot dat er schade ontstaat. Of erger, dat je boot zinkt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig is er een mooie oplossing: je boot winter-zeilklaar maken. Je laat de boot in het water, maar wel op een manier dat kou en vocht bij de boot geen schade kunnen veroorzaken. Zo kan je op de mooie winterdagen gewoon het water op! Deze handige checklist helpt jou om je zeilboot goed winterklaar te maken.

Let op: Doe het winterklaar maken van je boot goed, want anders zorgt het alleen maar voor meer problemen op termijn. Weet je niet zeker hoe je de zeilboot winterklaar maakt? Haal er dan een specialist bij. Zo kan je onbezorgd in de winter door blijven zeilen!

Zeilkleding in de winter

Om warm te blijven op je zeilboot is het essentieel dat jij en je bemanning zich voorbereiden met goede zeilkleding. Zonder deze kleding krijg je het vrij snel koud en slaat de vermoeidheid sneller toe. Dat maakt de kans op gevaarlijke fouten groter. Zorg daarom voor warme kleding en benut het isolerende effect van zoveel mogelijk laagjes. Thermo ondergoed en een goed zeilpak zijn absolute musts voor de winterzeilers. Zeilsportmerken zoals Gill en Musto hebben zeer geschikte zeilkleding voor de winter. Ook bij de ‘gewone’ winkels als HEMA en Bever kan je de zeilkleding voor de winter halen. Met al die laagjes kleding ben je een beetje een Michelin-mannetje. Bewegen wordt moeilijker en dat maakt de kans om in het water te vallen groter. Dan is een geschikt zwemvest een must-have. In de winter moet een zwemvest veel meer draagcapaciteit hebben dan jouw eigen lichaamsgewicht. Dat komt door de grote hoeveelheid kleding die je aanhebt. Mocht je overboord gaan? Dan zuigt de kleding zich vol met water. Het gevolg is dat je veel zwaarder wordt. Dit moet jouw zwemvest natuurlijk aankunnen. Kies daarom in de winter voor een zwemvest met veel meer draagkracht.

Veiligheid op je zeilboot

Het weer In de winter kan snel dichttrekken door de mist. Op veel plekken is het verboden om te varen als er mist komt. Wil je toch in de mist varen? Dan moet je een radarinstallatie hebben. Anders mag je niet gaan varen. Het is namelijk zeer gevaarlijk en de kans op een aanvaring is groter. Ook is het duur: je riskeert een boete. Ook de wind kan plotseling oprukken. Hierdoor kan de gevoelstemperatuur flink dalen. Zo is de oostenwind maar liefst tien graden kouder dan bijvoorbeeld zuid- en zuidwestenwind. Houd dit dus goed in de gaten!

Boeiend: winterse vaarwegmarkering Na het zomerseizoen haalt Rijkswaterstaat ieder jaar de vaarwegmarkering uit het water. Het gaat om de tonnen, boeien en bakens die zomers de recreatiegeulen aangeven. Deze worden met een kraan uit het water gehesen en vervolgens aan wal opgeslagen. Het is maar goed ook, dat deze worden opgeruimd. Want zodra er ijsvorming ontstaat, kunnen deze objecten voor problemen zorgen. Het is dus belangrijk om in je achterhoofd te houden, dat de welbekende vaarwegmarkeringen in het winterseizoen net even wat anders zijn. Let hier goed op, om ongelukken en schade aan je boot te voorkomen. Op je GPS en via Vaarweginformatie zijn deze wel altijd te zien. Een ander risico tijdens het winterzeilen, is dat het waterpeil op sommige plekken lager staat dan je gewend bent. Houd hier rekening mee, zodat je niet per ongeluk je boot vast vaart.

Ijs op het dek

Soms is het water nog niet onder nul, maar vriest het wel. Dan ontstaat er ijsvorming op het dek. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het belangrijk om je dek goed schoon te houden. Een schoon denk wordt namelijk minder snel glad. Het is handig om jezelf met een lifeline te zekeren wanneer je over het dek loopt. Ook goede schoenen en handschoenen zijn essentieel voor de veiligheid op het dek. Zo behoud je je grip en is de kans op uitglijden kleiner.

Verlichting

Omdat de dagen korter zijn en het eerder donker is,is goede verlichting nog belangrijker. Voordat je het door hebt, is het ineens donker. En op het water is het dan ook echt pikkedonker. Controleer daarom voor vertrek de conditie van je bootlampen en je toplicht. Zo kom je niet voor verrassingen te staan op het water en ben je altijd zichtbaar, ook met slecht zicht.

De toekomst van het winterzeilen

Door de steeds zachtere winters en de toegenomen interesse voor het verlengen van het zeilseizoen, zie je dat winterzeilen meer in trek is. Niet alleen recreatief, maar ook het wedstrijdzeilen groeit. Steeds meer verenigingen organiseren in de winter zeilwedstrijden. Deze zijn vaak kort, waardoor de zeilers veel in beweging zijn en goed warm blijven. Grote kans dus dat het gebied waar je in zeilt, binnenkort ook een wedstrijd op het programma heeft staan!

Goed verzekerd het water op

Is jouw boot winterklaar? Wil je in de winter doorzeilen? Bij ons ben je het hele jaar verzekerd om het water op te gaan. Hoe goed je ook voor je boot zorgt, er kan altijd een keer wat gebeuren. Met onze Bootverzekering ga je zorgeloos en veilig het water op.

Vraag nu onze Bootverzekering aan

Meer binnen thema

Meer artikelen