Wanneer mag je kind voorin zitten? Dat zit zo

Wanneer mag je kind voorin de auto zitten? En welk autostoeltje moet je gebruiken? Wij zetten het voor je op een rij. Zodat je precies weet hoe je je kind veilig meeneemt.

Of je nu een korte rit maakt, of een uur onderweg bent. Je wilt je kind veilig meenemen in de auto. Keurig in de gordel, in een passende autostoel en op de juiste plek. Dan is het handig als je weet wat de regels zijn. Ja, ook als je maar af en toe een kind in de auto hebt. Bijvoorbeeld wanneer je als opa of oma je kleinkind wekelijks naar de zwemles rijdt. Of als je de peuter van een goede vriendin ophaalt voor een nachtje logeren.

Wanneer mag een kind voorin de auto?

  • Is je kind langer dan 1,35 meter? Dan mag het zonder stoeltje of kinderzitje voorin de auto zitten. Natuurlijk wel met de autogordel om.
  • Is je kind kleiner dan 1,35 meter? Ook dan mag je kind voorin de auto zitten. Maar alléén in een goedgekeurd kinderzitje. Dit kan een babyautostoel, peuterautostoel of een kinderautostoel zijn. Welke stoel je wanneer gebruikt, hangt vooral af van de lengte van je kind.

Bron: Rijksoverheid

Tip: de achterbank is het veiligst

Je kind mag dus met het juiste zitje voorin de auto zitten. Toch blijft achterin de auto veiliger. Zeker baby's kunnen beter achterin zitten. Zij zijn extra kwetsbaar. En lopen het meeste gevaar bij een botsing met de voorkant van de auto. Dit type botsing komt het vaakst voor.

Wanneer moet je welk autostoeltje gebruiken?

  • Voor baby's tot 83 cm (rond 14 maanden, ongeveer 13 kilo) gebruik je een babyautostoel. Die mag je achterin en voorin de auto gebruiken. Baby's kun je het beste achterstevoren vervoeren. Dat betekent dat je het stoeltje in tegengestelde rijrichting plaatst. Bij de nieuwste modellen is dit zelfs verplicht.
  • Voor peuters tussen 60 cm en 1,05 meter (van ongeveer 15 maanden tot en met 3 jaar, 9 tot 18 kilo) gebruik je een peuterautostoel. Die mag achterin en voorin de auto.
  • Voor kinderen van 1,05 tot 1,35 meter (ongeveer 4 tot 10 jaar of 15 tot 36 kilo) gebruik je een kinderautostoel mét rugleuning. Zowel achterin als voorin de auto. Dit is veiliger voor kleine kinderen dan alleen een zitverhoger.

Goedgekeurd autostoeltje: waar let je op?

Let er bij aankoop op dat het autostoeltje de R129-norm heeft. Dan is het goedgekeurd volgens de Europese veiligheidseisen. Je kunt het herkennen aan het oranje label. Dit vind je onderop of aan de zijkant van het autostoeltje.

Stoeltjes met de R44-norm zijn ook nog toegestaan. Die mogen nieuw niet meer worden verkocht. Maar heb je bijvoorbeeld een tweedehands autostoeltje? Dan kun je het toch blijven gebruiken. Tenzij het beschadigd is of betrokken is geweest bij een auto-ongeluk.

Tip: check of de autogordel goed zit

Is je kind lang genoeg om zonder extra autostoeltje, kinderzitje of zitverhoger voorin te zitten? Dan nog is het slim om te checken of de gordel goed zit. Deze moet over het sleutelbeen lopen en niet in de nek snijden. Gebruik anders nog een tijdje een kinderautostoel met rugleuning. De gordel loopt dan lager schuin over het lichaam.

Krijg je een boete als je een kind niet op de juiste manier vervoert?

Vervoer je je kind niet op de juiste manier? Dan loop je kans op een verkeersboete van € 280,-. Die kun je krijgen als je kind kleiner is dan 1,35 meter en zonder een goedgekeurd kinderzitje in de auto zit. Dit geldt zowel voorin de auto als achterin.

De verkeerspolitie kan ook een boete geven als je geen (passende) autogordel gebruikt. Of als je de gordel verkeerd hebt vastgemaakt. Bijvoorbeeld onder de oksel van je kind of achter de rug langs. Vervoer je je kind los op schoot? Ook daarvoor kun je een boete krijgen.

Vervoer je kind het liefst zo lang mogelijk achterstevoren.

Waarom zijn er regels voor het vervoer van een kind voorin de auto?

Bij een ongeluk raken kinderen sneller ernstiger gewond dan volwassenen. Zeker als ze niet op de juiste manier zijn vastgemaakt. Hoe dat komt? Bij jonge kinderen is het hoofd in verhouding tot het lichaam best zwaar. Ook de nek is nog niet volgroeid. Daarom kun je kinderen beter zo lang mogelijk achterstevoren vervoeren, in tegengestelde rijrichting. Stel, je botst met de voorkant van de auto ergens tegenaan. Dan zijn hoofd, nek en rug maximaal ondersteund.

Hoe doen anderen het?

Feit: 84% van de kinderen tussen 0 en 8 jaar zit niet veilig in de auto. Bij 1 op de 4 kinderen zit de autogordel niet goed. Veel ouders stappen ook te vroeg over op een volgend kinderzitje.

Bron: kinderveiligheid.nl

Moet je de airbag uitschakelen?

Zit je kind voorin de auto met het gezicht naar achter (dus achterstevoren)? Dan ben je verplicht op die plek de airbag uit te schakelen. Zit je kind in een peuterautostoel of een kinderautostoel voorin? Ook dan kun je beter de airbag uitschakelen. Het kan zijn dat dit niet lukt of geen optie is. Zet in dat geval de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren.

En als je af en toe een kind in de auto hebt: welke regels gelden dan?

Misschien heb je maar af en toe een kind in de auto. Dan zijn er een paar uitzonderingen op de regels. Kinderen vanaf 3 jaar mogen bij eenmalige ritjes zonder kinderzitje mee. Maar alléén op de achterbank. Uiteraard met een autogordel om. Dit geldt bij korte afstanden en niet voor vakanties.

Neem je vaker kinderen mee in de auto, bijvoorbeeld elke week of elke maand? Zorg dan voor een kinderzitje of autostoeltje. Bij kinderen jonger dan 3 jaar moet je sowieso een passend en goedgekeurd autostoeltje gebruiken.

Wat zijn de regels in het buitenland?

In veel Europese landen is een kinderstoeltje verplicht voor kinderen tot 1,50 meter. Ga je binnenkort op vakantie? Check dan wat de regels zijn van de landen waar je (door)heen rijdt. Die verschillen nog weleens. Soms gaat het om de leeftijd van je kind. Soms om de lengte. Het komt ook voor dat kinderen helemaal niet voorin mogen zitten.

Hoeveel kinderen mag je maximaal meenemen?

Na een kinderfeestje wil je het liefst alle kinderen samen achterin de auto zetten. Ook al zijn er niet genoeg zitplaatsen. Maar er is een maximum aan het aantal kinderen dat je mag vervoeren. Houd bij een volle auto het aantal zitplaatsen aan dat op het kentekenbewijs staat. En let op de regels die gelden als je af en toe kinderen vervoert.

Hond op schoot of in de kofferbak?

Neem je je trouwe viervoeter mee? Ook bij het vervoer van honden kun je op een paar dingen letten. Voor kleine honden is een hondentas handig. Die zet je voorin op de vloer, bij de beenruimte van de voorstoel. Middelgrote honden vervoer je het veiligst in een bench. Die kan op de achterbank of in de kofferbak.

Zijn inzittenden verzekerd?

Je kunt je aanvullend verzekeren voor schade bij inzittenden. Krijg je een ongeluk? Dan zijn alle inzittenden bij verwonding of schade verzekerd. Het maakt hierbij niet uit of je het ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Of dat er nog een discussie is over wie schuld heeft. De kosten worden vanuit de aanvullende verzekering betaald.

Heb jij als bestuurder schuld en heb je geen aanvullende verzekering? Dan moet jij de kosten van je passagiers betalen.

Autoverzekering afsluiten

Wil je goed verzekerd op weg? Kies dan voor een van de drie autoverzekeringen van Nationale Nederlanden: de verplichte Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), WA Plus, of WA All risk. Daarnaast kun je kiezen voor verschillende aanvullende dekkingen.

Er is ook een aanvullende module Schade inzittenden. Daarmee ben zijn jij en passagiers verzekerd voor letselschade of schade aan spullen na een auto-ongeluk. Dit is inclusief smartengeld: een vergoeding voor immateriële schade. Ook schade aan jouw spullen en aan die van je passagiers wordt vergoed en snel uitgekeerd. Het maakt daarbij niet uit wie er schuldig is aan het ongeval.

Sluit een autoverzekering af

Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van deze Autoverzekering.

Meer binnen thema

Meer artikelen