Kies het juiste vervoerssysteem voor je viervoeter
Gaan jullie gezellig met de viervoeter op stap? Kies een vervoerssysteem dat veilig is en waar de hond zich comfortabel in voelt. Bij het kiezen van het juiste systeem speelt de grootte van je hond een rol, maar ook de grootte van je auto. Het doel van een vervoersysteem is veiligheid voor alle inzittenden. Ook is het belangrijk dat je hond zich prettig voelt tijdens de rit. Zo kunnen jullie onderweg genieten en komen jullie uitgerust aan op de bestemming.
Bench
Kleine en middelgrote honden vervoer je het veiligst in een bench, ook wel hondentransportbox genoemd. Een bench is een soort kooi waar je hond gemakkelijk in past. Een kunststof bench heeft kijkgaten, raster transportboxen hebben tralies rondom. Je sluit de bench met een hekje. Het is de bedoeling dat je hond zich veilig en beschermd voelt in deze knusse omgeving.
De bench zet je op de achterbank of in de kofferbak. Zet ‘m goed vast, zodat de bench niet gaat schuiven. Je kunt de bench bijvoorbeeld tussen de achterbank en de passagiersstoel vastklemmen of een gordel gebruiken. Sommige transportboxen kun je zekeren in de auto. Sluit altijd het hekje goed als je met je hond op pad gaat.
Speciaal voor kleinere honden
Voor kleine hondjes, maar ook voor katten die bijvoorbeeld even naar de dierenarts moeten, is er een hondentas om in de auto te zetten. Deze kubusvormige tas kun je sluiten en dankzij de doorschijnende zijkanten blijf je je huisdier goed zien. Zo’n hondentas zet je voorin op de vloer van de auto, bij de beenruimte van de passagiersstoel. Het houdt je huisdier op zijn plek, maar is minder stevig dan een bench en beschermt daarom minder goed tegen verschuivende objecten in de auto.
Hondenrek
Hebben jullie een grote hond, zoals een Berner Sennenhond of een Deense dog? Dan is het aan te raden om je hond in de achterbak van de auto te vervoeren. Voor de veiligheid plaats je een hondenrek tussen de achterbak en de achterbank, zodat de hond niet naar voren kan springen. Dit hondenrek plaats je gemakkelijk in de auto en het is vaak verstelbaar in grootte, zodat het in iedere auto past.
Het hondentuigje
Je kunt ook kiezen voor een hondentuigje. Hier zet je je hond in en deze maak je via de autogordel vast aan de passagiersstoel. De tuigjes zijn er in verschillende maten, maar vooral kleine en middelgrote honden passen hierin. Nadeel: het vastzetten is soms iets meer gedoe.
Bereid je viervoeter voor op de eerste rit
Om er een gezellige, comfortabele rit van te maken, is het belangrijk dat je hond zich op zijn gemak voelt. Je doet er goed aan je hond vooraf te laten wennen aan het vervoerssysteem. Laat hem bijvoorbeeld een paar keer snuffelen aan de bench of leg er een vertrouwd knuffeltje in. Ook de auto zelf kan nieuw zijn voor de hond. Probeer de tijd te nemen om die eerste rit samen te maken. Stop af en toe om je hond gerust te stellen en laat je hond weten dat er niets vreemds aan de hand is.
Zorg tijdens de rit goed voor je hond
Wist je dat honden ook wagenziek kunnen worden? Geef je viervoeter daarom niet vlak van tevoren eten, maar wacht met rijden totdat het eten is gezakt. Zijn jullie lang onderweg? Laat je hond (en de anderen inzittenden natuurlijk) iedere twee uur even de benen strekken. Bied je hond tijdens stops altijd water aan. Het is belangrijk om te kunnen ontspannen als jullie even uit de auto stappen. Stop daarom niet bij een tankstation langs de drukke snelweg, maar rijd naar een grasveldje waar je hond geen last heeft van het lawaai van andere auto’s. Belangrijk: houd je hond altijd aan de riem tijdens een stop. Van spanning kan hij misschien wegrennen. Oók als hij gewend is thuis zonder riem te lopen.
Honden mogen geen gevaar voor zichzelf en andere inzittenden vormen
Regels voor reizen met je viervoeter
In Nederland zijn er geen officiële regels voor het vervoeren van je hond (of kat) in de auto. Wel bestaan er regels over het vervoeren van bagage: alle bagage moet goed vaststaan tijdens de rit, zodat er niemand gewond kan raken als er spullen omvallen of verschuiven. Het klinkt misschien raar, maar volgens de wet gelden honden als bagage. Ze moeten dus altijd vastzitten en mogen geen gevaar vormen voor zichzelf of andere inzittenden.
De grens over
Binnen de EU mag je met maximaal vijf huisdieren vrij rondreizen, zolang ieder dier een officieel Europees dierenpaspoort heeft. In dit paspoort staat het chipnummer, het ras, geslacht en de vaccinaties. Een chip is dus ook verplicht bij reizen naar het buitenland. Sommige landen accepteren nog een tatoeage, maar met een chip weet je zeker dat je ieder land in mag. Ook moet je huisdier zijn ingeënt tegen rabiës. Deze inenting moet uiterlijk 21 dagen voor vertrek gehaald zijn en mag pas worden gegeven aan een pup van minimaal drie maanden oud.
In sommige landen gelden bepaalde regels voor je hond. Zo kan het zijn dat je hond ontwormd moet zijn, dat je een gezondheidsverklaring van je dierenarts op zak moet hebben of dat je voor vertrek bepaalde infecties moet uitsluiten. Ook moet je hond in bepaalde landen zijn ingeënt tegen het Parvovirus, hondenziekte, de Ziekte van Weil en Hepatitis Contagiosa Canis (HCC). Je dierenarts kan je vertellen of je hond hier al tegen is ingeënt. Ga je met je huisdier op reis buiten de Europese Unie? Dan kan de ambassade van je vakantieland je meer vertellen over verplichte vaccinaties.
Reis altijd met een officieel Europees dierenpaspoort
Je auto verzekeren
Met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd op weg.
Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van de Autoverzekering. Je sluit deze verzekering makkelijk online af via ons. Lees meer over de bemiddeling.