Laten we beginnen bij de basis: wat is een accu eigenlijk precies? “Een accu is simpelweg een apparaat dat energie opslaat en afgeeft”, legt Bart uit. “De Engelse vertaling voor een accu, ‘battery’, is wat verwarrend. Een accu is namelijk geen batterij.” Het verschil? “Een accu is oplaadbaar, een batterij niet. Zoals je dat kent van je mobiele telefoon, daar zit ook een accu in. Net als in een elektrische fiets en dus in een elektrische auto.”
Eigenlijk is de accu in een auto niet heel anders dan die accu in je telefoon. Maar dan groter. “Het zijn bijna altijd lithium-ion-accu’s. Misschien heb je daar in het nieuws weleens over gehoord. Deze accu’s heb je in verschillende soorten. De meest gebruikte zijn NMC-accu’s. Dat staat voor: nikkel, mangaan en kobalt. Deze metalen hebben een hoge energiedichtheid. Met andere woorden: ze slaan veel energie op in een kleine hoeveelheid metaal.”
Snelle ontwikkelingen
De ontwikkelingen op het gebied van accu’s gaan snel. “In nieuwe elektrische auto’s zien we de laatste jaren vaker LFP-accu’s. Dit staat voor lithium-ijzerfosfaat. De voordelen van deze accu’s? Ze zijn een stuk goedkoper, omdat de grondstoffen minder kosten. En we zijn voor die grondstoffen minder afhankelijk van politiek instabiele of omstreden regio’s. Een ander voordeel is dat ze minder brandbaar zijn. Aan de andere kant hebben ze wel weer een lagere energiedichtheid. Ze slaan dus minder energie op in dezelfde ruimte.”
‘We zijn in Europa de weg van elektrisch rijden ingeslagen. Dat verandert niet zomaar.’
De accuwereld is volop in beweging, volgens Bart. “Zo wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar andere accusoorten. Die het rijbereik van elektrische auto’s in de toekomst flink kunnen vergroten. Tot wel 800 of 1.000 kilometer.” Bekijk ook onze Checklist: waar moet je op letten bij een tweedehands elektrische auto?
Wie is Bart Van de Broek?
Bart Van de Broek is projectmanager duurzaamheid en senior risicodeskundige bij Nationale-Nederlanden. Hij is verantwoordelijk voor de overgang naar een duurzame toekomst. Wat dat precies betekent? “We doen bijvoorbeeld onderzoek naar innovaties”, vertelt hij. “Zoals elektrische voertuigen, zonnepanelen en accu’s. Wat zijn daar de risico’s van? En hoe kunnen we de risicolast voor de klant verkleinen met onze producten? Zo willen we onze klanten nog beter voorbereiden op de overgang naar een duurzame toekomst.”
Hoelang gaat een accu eigenlijk mee? Normaal gesproken moet hij wel vijftien jaar meegaan, volgens Bart. Dat is langer dan veel mensen denken. “Maar elektrische auto’s zijn vrij nieuw”, legt de expert uit. “Daardoor weten we het nog niet precies.”
Wat we wel zeker weten? “De accucapaciteit gaat na een tijdje achteruit. Net als bij een gewone batterij. Zulke slijtage is normaal en noemen we degradatie. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld een deel van de accu uitvalt.”
Hij legt uit hoe dit zit. “Een accu in een auto is opgebouwd uit zo’n acht tot tien kleine accu’s. Die noemen we modules. Zie het als een soort pakketjes in een grotere schoenendoos. Samen vormen ze het accupakket. Eén zo’n module kan uitvallen. Dan ben je meteen een deel van je accucapaciteit kwijt.” Dit is een vorm van ‘accufalen’.
Hoge herstelkosten
“Op je scherm zie je dan ineens dat je rijbereik veel lager is. Ga in zo’n geval langs bij de garage”, adviseert Bart. Kan de accu dan worden gerepareerd? “Ja, dat is technisch mogelijk. Een monteur kan de accu openen. En onderdelen, elektronica of modules apart vervangen. Maar dat hangt heel erg af van hoe beschadigd het accupakket is.”
Vaak heb je wel fabrieksgarantie op je accupakket. Is je elektrische auto tweedehands of al wat ouder? Of staan er veel kilometers op de teller? Dan kan het zijn dat je geen recht meer hebt op garantie. “Als de accu in je elektrische auto faalt zijn de hoge kosten voor reparatie voor jou. De kans is niet groot, maar als het gebeurt is het wel heel vervelend.” De kosten voor herstel verschillen enorm, volgens Bart. Het kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s.
“Heb je geen fabrieksgarantie meer op je elektrische auto? Dan kun je kiezen voor de aanvullende module EV Accu Zekerheid”, tipt Bart. “Daarmee ben je verzekerd voor het herstel van je accupakket bij accufalen. De kosten zijn dan voor je gedekt. Daarmee voorkom je accustress.”
Tweede leven
Wat gebeurt er eigenlijk met accu’s die kapotgaan? “Die kunnen steeds vaker een ‘tweede leven’ krijgen”, vertelt Bart enthousiast. “Zijn sommige modules in de accu nog wel te gebruiken? Dan kunnen deze worden omgebouwd om lokaal zonne- en windenergie op te slaan. Bijvoorbeeld in een woning of bedrijf. Nog zo’n ontwikkeling die ik met veel interesse volg.”
De accu-specialist is altijd bezig zijn kennis bij te spijkeren. Laatst heeft hij bijvoorbeeld een speciale opleiding gevolgd: de NEN 9140. “Dat is dé norm voor veilig werken aan elektrische voertuigen. Het was een soort cursus voor de moderne garagehouder. Hoe meet en herstel je de accu van een elektrische auto?”
Daar heeft hij een hoop opgestoken. Wat hem vooral verrast heeft? “Opvallend vond ik dat je geen vuile, zwarte handen meer krijgt van het vak. Je werkt veel meer met computers. Daarmee doe je metingen en spoor je fouten op. Ik ben ervan overtuigd dat de eisen voor een moderne garage daarmee veranderen.”
Blik op de toekomst
Hoe kijkt hij tot slot naar de toekomst? “We zijn in Europa de weg van elektrisch rijden ingeslagen. Dat verandert niet zomaar. Straks zal iedere Nederlander ‘over’ moeten. Veel mensen vinden dat spannend. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over het rijbereik. Maar in mijn ogen zit dat vooral tussen de oren. In Nederland heb je echt niet meer dan 200 of 300 kilometer nodig. We moeten ons niet blindstaren op die ene vakantie.”
Zo is hij zelf afgelopen zomer met de elektrische auto én een aanhangcaravan naar de Spaanse kust gereden. “Net onder Barcelona. Dat was geweldig. Ja, het is iets meer plannen. En ja, we moesten regelmatig laden. Maar met een gewone auto moet je ook pauzes nemen. En dit was zoveel comfortabeler. Elektrische auto’s rijden heerlijk, zijn veilig en hebben weinig storingen. En ze zijn ook nog eens superstil en schoon. Ik raad het iedereen aan.”
Zekerheid over je accu
Elektrisch rijden: veel mensen vinden het spannend. Hoge aanschafkosten. Onzekerheid over het rijbereik en de levensduur van de accu. En de kans dat de dure accu kapotgaat. Maar wat als we die spanning voor je kunnen wegnemen? Het risico op hoge reparatiekosten voor je dekken? Dan kun jij makkelijk overstappen naar elektrisch rijden en zonder zorgen op pad.
Lees meer over onze nieuwe module Accu Zekerheid
Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van deze Autoverzekering.