Ga direct naar inhoud

Warme dag? Houd het hoofd koel met deze 10 simpele tips

We duimen op een zomer vol zon. Maar hoe fijn wat extra vitamine D ook kan zijn, zodra je ouder wordt bent, ben je toch wat gevoeliger voor hitte. Je transpireert minder, omdat je minder zweetklieren hebt. Terwijl dat juist zo helpt om af te koelen. Ook je bloedvaten verwijden minder makkelijk, waardoor je de hitte minder goed kwijt kan. Ben je de jongste niet meer? Met deze simpele tips kom je tóch fit de zomer door.

1. Maak waterijsjes of zelfgemaakte ijsthee

Als je ouder wordt, heb je minder snel een dorstprikkel. Drink genoeg en maak het leuk. Zet ’s ochtends vroeg al een kan fruit- of muntwater klaar. En schenk jezelf elk uur een glaasje in. Of maak een karaf met zelfgemaakte ijsthee, met je favoriete thee. Ook leuk: zet wat waterijsjes klaar in de vriezer. Laat alcohol even staan of minder, want dat onttrekt vocht aan je lichaam. En dat kan je nu net niet gebruiken.

1. Eet waterrijk voedsel

Denk aan groenten en fruit, die bevatten veel water. En veel vitamines en zouten. Stop je koelkast bijvoorbeeld vol met komkommer of leg wat extra snacktomaatjes klaar als tussendoortje.

3. Maak een verkoelend voetenbad

Op extreem hete dagen is je voeten onderdompelen in een bak ijs geen straf. Dus stop die vriezer op voorhand al vol met ijsblokjes. En voor de echte durfals: neem eens een koude douche, maar bouw het rustig op.

4. Zoek de schaduw op

Inkoppertje, maar heel effectief: creëer schaduw. Regel een zonnescherm, een parasol of neem plaats onder een boom.

5. Houd je woning koel

Neem ook je woning eens onder de loep. Heb je een goede airco of ventilator in huis? En hoe zit het met de zonsverduistering? Denk ook eens aan je slaapomgeving. Zorg voor dunne lakens en luchtige slaapkleding.

6. Draag een zonnehoed of pet en lichte kleding

Zit je lekker buiten? Draag dan een zonnehoed of pet en ga voor lichte kleding. Vermijd zwart, want dat absorbeert de warmte. Ga voor lichte kleuren en luchtige materialen als linnen en katoen.

7. Maak een ochtend- of avondwandeling

Zo blijf je toch in beweging. Moet je nog boodschappen doen? Wacht met dat gesjouw tot na de piekuren van de warmte. Of ga vroeg. Als de temperaturen nog goed te doen zijn.

8. Wees alert op uitdroging

Voel je je toch niet zo goed? Wees alert op uitdroging. Verwardheid, een lage bloeddruk, koorts, donkere urine of een droge tong, zijn symptomen van uitdroging. Bel altijd de huisarts of huisartsenpost bij twijfel. En let ook op elkaar.

9. Let op je medicijnen

Sommige medicijnen verstoren je vochthuishouding. Bijvoorbeeld plastabletten. Houd daar rekening mee en overleg bij vragen met je apotheker of huisarts.

10. Smeer je in met zonnebrand

Zorg dat je niet verbrand en smeer je in met een hoge factor zonnebrand. SPF30 of hoger. Smeer elke twee uur in. Ook in de schaduw. Zo verminder je de kans op huidschade en huidkanker. Tip! Download nu de SkinVision app. Heb je een zorgverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan zit de app standaard in jouw pakket. Via de app check je verdachte huidplekjes en raadpleeg de uv-index als je nieuwsgierig bent naar de zonkracht op jouw locatie.

Meer lezen?

Buiten sporten in de zomer? Zo houd je het hoofd koel

Of je nou gaat bootcampen, hardlopen, mountainbiken of kanoën in de hitte: we sommen negen tips voor je op. Zodat jij die wekelijke sportsessies de hele zomer volhoudt. Ook tijdens een hittegolf.

Ga de hitte te lijf met deze 9 tips

Veilig in de zon met je (klein)kind doe je zo

Heb je (bonus)kinderen? Dan is het extra belangrijk je eens te verdiepen in veilig zonnen. Waarom is de kinderhuid eigenlijk zo kwetsbaar? En wat kun je ertegen doen?

8 gouden zontips om je kind optimaal te beschermen

6 tips om het sporten wél vol te houden

Herken je dat? Dat je in januari fanatiek met sporten start, maar het enthousiasme snel wegebt? Je bent niet de enige! Daarom 6 tips die je helpen om vol te houden.

Zo houd je het wél vol