Ga direct naar inhoud

Tips voor bewust en gezond eten

Wil je beter in je vel zitten? Dan denk je al snel aan sporten en voldoende rust, maar gezond eten is ook belangrijk. Maar wat is gezond eten, hoe helpt het jou om je beter te voelen en hoe kun je gemakkelijker gezonde keuzes maken op het gebied van voeding, waarbij je nog steeds ook lekker kunt eten? Met deze tips krijg je handvatten voor een gezond eetpatroon en leefwijze.

Wat is bewust en gezond eten?

Bij bewust en gezond eten gaat het erom dat je achter je keuzes staat, van welk voedsel je wanneer tot je neemt en dat je daar de tijd voor neemt. Bij gezonde voeding is balans en structuur van belang. Zo kun je een gezonde leefstijl ontwikkelen die je volhoudt. Bewust eten is belangrijk om een aantal redenen: zodat je niet teveel eet, geen ongezonde snacks kiest of vanuit impulsen eet.

In plaats daarvan kun je beter de tijd nemen voor een maaltijd waar je echt van geniet en waar je goede voedingsstoffen uit haalt.

Waarom is bewust en gezond eten belangrijk?

Gezond eten heeft een groot effect op je gezondheid en lichaamsgewicht. Zo kun je door gezond te eten je de kans op gezondheidsklachten verkleinen. Denk hierbij aan obesitas, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten. Verder zul je je fysiek beter voelen wanneer je een gezond eetpatroon ontwikkelt, waarmee je voldoende voedingstoffen en bouwstoffen tot je neemt. Door regelmatig te eten houd je bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel in balans zodat je minder de neiging hebt om te snoepen. Ook is slechte voeding van invloed op stemmingswisselingen, depressie, chronische vermoeidheid en allergieën.

Hoe kun je makkelijker gezond eten?

Om je op weg te helpen vind je hieronder een overzicht van praktische tips en handvatten hoe je makkelijk een gezonde leefstijl kunt ontwikkelen. Zo maak je bewust en gezond eten makkelijk voor jezelf!

Tip 1: houd een paar dagen bij wat je eet

Zo krijg je een goed beeld van wat je door de dag heen allemaal eet. Is het teveel of te weinig? Zit er een logisch patroon in? Mis je nog bepaalde typen voeding of is je eetpatroon al in balans?

Tip 2: zorg voor een goede eetstructuur

Bekijk in je eetdagboek of je voldoende eetmomenten hebt en hoeveel tijd ertussen zit. Het is verstandig om geen maaltijd over te slaan, zodat je de spijsvertering op gang blijft en je geen tussentijdse honger krijgt. Dan maak je het jezelf makkelijker om snoep en snacks te weerstaan.

Tip 3: zorg voor vers en variatie in je voeding

Een gezonde levensstijl moet wel leuk blijven! Zoek daarom naar voldoende variatie in je eten waarbij je niet teveel suiker eet. Om het makkelijker te maken voor jezelf kun je de 80/20 regel hanteren: 80% van de tijd zorg je dat je voeding gewoon bestaat uit verse, onbewerkte producten. Daar zitten namelijk veel natuurlijke voedingsstoffen in. Heb je af en toe zin in een stukje chocola, chips of snoepjes? Wees niet te hard voor jezelf. Als maximaal 20% van de tijd ‘zondigt’ wanneer je eet, heb je altijd een goede balans.

Tip 4: met een boodschappenlijst eten kopen

Maak het jezelf makkelijk om goede keuzes maken als je de supermarkt in gaat door vooraf iets te eten. Met een lege maag ben je snel geneigd om voedsel te kopen dat snel verzadigd, wat meestal komt door veel suiker of verzadigde vetten. Maak daarnaast een lijst van gezond eten dat je wilt kopen, dan is het makkelijker om jouw bewuste pad te blijven volgen en ongezond eten te weerstaan.

Tip 5: lees etiketten van voedsel

Weet wat je eet en welke voedingstoffen je binnenkrijgt. De ingrediënten kun je vinden op de verpakking van hete ten. Handig is om te letten op (toegevoegde) suiker, verzadigde vetten en toegevoegde middelen zoals smaakmakers en conserveringsmiddelen. Het eerste ingrediënt in het rijtje is het meest verwerkt in het product.

Tip 6: eet bewust kleinere porties

Heb je moeite met gezonde hoeveelheden kiezen? Je kunt je eten afwegen met een weegschaaltje en eten van kleinere borden. Dan houd je je makkelijker aan je goede voornemens.

Tip 7: maak gezonde snacks

Om honger te voorkomen kun je naast je hoofdmaaltijden, jezelf trakteren op gezonde tussendoortjes. Deze kun je net zo lekker maken als je zelf wilt! Denk bijvoorbeeld aan groenten met een humus of bak een bananenbrood. Met zulke snacks voorkom je tussendoor ongezond snoepen en houd je je energie op peil.

Tip 8: voeding, geen vulling

Als je honger of trek hebt, ben je geneigd voor voedsel te kiezen dat snel vult. Dit heeft vaak te maken met de hoeveelheid suiker en het soort koolhydraten. Kies daarom voor volkorenproducten. Daardoor zit je sneller en langer vol, zodat je minder snel opnieuw trek krijgt. Minder gezond zijn wit brood, frisdrank en producten met veel toegevoegde suiker. Deze zullen je suikerspiegel een piek geven, gevolgd door een daling waardoor je opnieuw trek krijgt.

Tip 9: maak tijd voor je maaltijd

Om echt bewust te eten neem je de tijd voor je eetmomenten. Zorg voor een rustige omgeving zonder afleiding zoals een tv of je laptop, dan merk je veel beter wanneer je verzadigd bent. Ook kun je zo beter genieten van elke hap, ook al is het maar een tussendoortje. Ook op je werk is het goed om even uit je werkmodus te stappen tijdens het eten.

Tip 10: vergeet niet te genieten!

Zorg dat je eten naast gezond ook lekker is! Je kunt tegenwoordig ook heel lekker gezond uit eten of gezond eten bestellen. Op pagina’s als Tripadvisor kun je bij je restaurant-zoektocht ‘gezond’ als filter instellen bij je zoekopdracht. Plan daarnaast je (20%) minder gezonde eetmomenten in, zodat je daar bewust voor kiest. In dat geval zul je ook meer genieten van je traktatie, want je staat achter je keuze. Je doet het voor niemand anders dan jezelf!

Bonustips

Kijk ook hoe jouw zorgverzekering kan helpen bij een gezonde leefstijl en op welke vergoedingen je recht hebt. Wil je gewicht verliezen? Dan is het ook verstandig om regelmatig te bewegen en te sporten.