Ga direct naar inhoud

Beleggen voor aanvullen pensioen

Dit artikel gaat over vermogen opbouwen binnen Financiën

05 oktober 2017

Weet je hoeveel je later te besteden hebt? Kun je rondkomen van je AOW en je pensioen? Veel Nederlanders weten niet hoeveel inkomen ze na pensionering hebben. Hoe eerder je weet hoeveel inkomen je nodig hebt, hoe langer je hebt om dat op te bouwen. Zo kun je zorgen voor voldoende vermogen, zodat je onbezorgd kunt genieten van je oude dag.

Wat is de hoogte van je pensioen?

Iedere Nederlander die vanaf zijn 15de in Nederland woont, heeft vanaf de AOW-leeftijd recht op AOW-uitkering van de overheid. De hoogte van de AOW-uitkering is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Naast AOW bouwen veel Nederlanders pensioen op bij hun werkgever. Weet je hoeveel pensioen je krijgt vanuit je werkgever? Op mijnpensioenoverzicht.nl vindt je een overzicht van het pensioen dat je tot nu toe hebt opgebouwd bij verschillende werkgevers of pensioenfondsen.

Waarom je pensioen aanvullen?

Er zijn verschillende redenen waarom je je pensioen zou willen aanvullen of zelf op wilt bouwen. Heb je bijvoorbeeld een aantal jaren niet gewerkt of geen pensioen opgebouwd? Ben je gescheiden? Of wil je eerder met pensioen? Hierdoor heb je mogelijk minder te besteden als gepensioneerde en wil je extra vermogen opbouwen om je pensioen aan te vullen. Een aantal voorbeelden:

Geen pensioenregeling

Uit onderzoek van Blackrock blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders geen pensioen opbouwt. Wanneer je geen pensioenregeling hebt, zelf geen pensioen opbouwt en geen alternatieve middelen hebt, zul je moeten rondkomen van je AOW-uitkering. Vergeleken met je huidige inkomen kan het zijn dat je met minder moet rondkomen dan je gewend bent.

Pensioengat door missende jaren

Misschien heb je een aantal jaar geen pensioen opgebouwd. Bijvoorbeeld omdat je tijdelijk geen werk had of een baan zonder pensioenregeling. Dit kan leiden tot een pensioengat.

Minder pensioen door scheiding

In veel gevallen heeft een (ex-)partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens een huwelijk is opgebouwd. Dit kan leiden tot een tekort voor één van beiden. Uiteraard kun je samen andere afspraken maken. Bekijk ook wat er met het partnerpensioen gebeurt. Als het partnerpensioen op risicobasis is, vervalt deze helemaal bij een scheiding. Meer over scheiden en pensioen lees je in het blog ‘Pensioen na scheiding: niet vergeten!’.

Eerder met pensioen?

Wil je eerder met pensioen? Dan heb je geld nodig om de periode tot je AOW-leeftijd te overbruggen. Bovendien valt je pensioen lager uit; je stopt tenslotte eerder met opbouwen en ontvangt over langere tijd pensioen.

Pensioen aanvullen door extra vermogen op te bouwen

Als je op tijd begint, zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden om het pensioentekort aan te vullen. Je kunt zelf pensioen opbouwen via bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering, een banksparen product of door te beleggen voor je pensioen.

Beheerd Beleggen voor je pensioen

Met beleggen kun je vermogen opbouwen om je pensioen aan te vullen. Nationale-Nederlanden biedt Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee je het beleggen van je vermogen uitbesteedt. Je hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want je besteedt je beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij je past.

Start met Beheerd Beleggen

Bij Beheerd Beleggen nemen onze beleggingsexperts je het werk uit handen en beleggen op een manier die precies bij jou past. Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig.

Meer informatie over Beheerd Beleggen

Meer kans op het behoud van opgebouwd vermogen

Eén van de voordelen van beleggen over een langere periode is dat je een grotere kans hebt om je doel te bereiken. De lifecycle-methode van Nationale-Nederlanden draagt hieraan bij; zodra de doeldatum nadert, wordt er minder risicovol belegd. Hierdoor heb je een grotere kans om je opgebouwde vermogen te behouden. Je berekent eerst hoeveel je verwacht nodig te hebben; je doelbedrag. Vervolgens bedenk je wanneer je over het geld wilt beschikken; de doeldatum. Dit kan de datum zijn waarop je AOW ontvangt, of juist eerder of later.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Beheerd Beleggen?

Lees hier meer over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden.


Wil je meer weten?

Het opbouwen van vermogen

Met kleine bedragen kan je al vermogen opbouwen voor later. We bieden een overzicht van mogelijkheden en tips.

Ontdek meer over het opbouwen van vermogen