Ga direct naar inhoud

Kiezen tussen sparen en beleggen: hier moet je op letten

Wil je geld opzijzetten voor later? Voor die gedroomde wereldreis, de studie van je kinderen of voor een prettig pensioen? Dat kan als je op tijd begint met sparen en/of beleggen. Maar kies je dan voor Internetsparen, Beheerd Beleggen of Aanvullende PensioenOpbouw? Of voor een combinatie van deze producten? Wat voor jou het beste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. We zetten de belangrijkste afwegingen bij deze keuze voor je op een rij.

Doel en termijn

Bedenk eerst waarvoor je je geld nodig hebt en wanneer. Wil je binnen vier jaar een grote aankoop doen of een verre reis maken? Dan ligt Internetsparen voor de hand. Je spaart met een variabele rente, je kunt je geld opnemen wanneer je wilt en het is veiliger dan thuis bewaren.

Ligt je doel verder in de toekomst? Wil je bijvoorbeeld vermogen opbouwen voor de studie van je kinderen, om eerder te kunnen stoppen met werken, of voor een sabbatical? Dan is Beheerd Beleggen een mogelijkheid. Beleggen brengt wel risico met zich mee, en er zijn kosten aan verbonden. Mensen kiezen vaak voor beleggen omdat het op langere termijn meer rendement kan opleveren dan sparen. Als het goed gaat tenminste, zoals je kunt lezen onder Rendement.

Wil je geld opzijzetten voor extra pensioen en profiteren van mogelijk belastingvoordeel? Dan kun je denken aan Aanvullende PensioenOpbouw. Je spaart je geld dan op een geblokkeerde bankspaarrekening. Aanvullende PensioenOpbouw is een vorm van banksparen.

Wat je ook kiest, zorg dat je geld achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven. Als je wasmachine of auto kapotgaat wil je die kunnen repareren of vervangen.

Risico

Denk goed na over hoeveel risico je wilt lopen met je geld. Je beleggingen kunnen minder waard worden, waardoor je niet het bedrag krijgt dat je voor ogen had. Heb je dus een bepaald bedrag echt nodig, dan is sparen wellicht een betere optie. Internetsparen en Aanvullende PensioenOpbouw brengen minder risico’s met zich mee.

Rendement

Bepaal hoe belangrijk rendement voor jou is. Hier zie je de actuele rentepercentages van onze spaarproducten. Bij Beleggen kan het rendement hoger zijn, maar beleggen brengt meer risico en kosten met zich mee. Je kunt ook (een deel van) je inleg verliezen. Bekijk de behaalde beleggingsrendementen in de laatste vijf jaar. Let wel: deze resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Kosten

Aan Beheerd Beleggen zijn jaarlijkse kosten verbonden. Je betaalt kosten voor het beheer van je vermogen door Nationale-Nederlanden, de zogeheten beheerkosten. Daarnaast rekenen de beleggingsfondsen waarin je belegt ook kosten. We hebben een handige tool, waarmee je snel ziet welke kosten je kunt verwachten.

Voor het aanvragen van Aanvullende PensioenOpbouw betaal je eenmalige kosten. Deze zogeheten distributiekosten zijn € 50,- als je via nn.nl aanvraagt en € 125,- bij telefonisch aanvragen.

Je kunt Beheerd Beleggen en Aanvullende PensioenOpbouw ook afsluiten via een onafhankelijk adviseur. Vraag naar de kosten die jouw adviseur hiervoor in rekening brengt.

Internetsparen is gratis. Maar let op: soms betaal je negatieve rente.

Vrij opneembaar

Wil je op elk moment bij je geld kunnen? Of vind je het prima dat het vaststaat? Bij Internetsparen kun je geld opnemen wanneer je wilt, zonder kosten. Hetzelfde geldt voor Beheerd Beleggen, maar kan het wel langer duren voor je geld op je rekening staat. Jouw effecten zoals aandelen en obligaties moeten namelijk eerst worden verkocht. Ga je voor Aanvullende PensioenOpbouw, dan staat je geld op een geblokkeerde bankspaarrekening. Je kunt dus niet tussentijds opnemen.

Fiscale voorwaarden

Wil je een rekening Aanvullende PensioenOpbouw? Dan kun je profiteren van belastingvoordeel. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan een aantal fiscale en juridische voorwaarden. Bij Internetsparen en Beheerd Beleggen kun je geen belastingvoordeel krijgen. Daarom zijn er geen fiscale regels aan verbonden.

De keuzes op een rij

In de onderstaande tabel hebben we alle keuzes overzichtelijk samengevat. Op de pagina’s van Internetsparen, Beheerd Beleggen en Aanvullende PensioenOpbouw vind je meer informatie. Kom je er zelf niet uit, dan kun je een afspraak maken met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Internetsparen Beheerd Beleggen Aanvullende PensioenOpbouw
Doel/termijn vrij > 4 jaar extra pensioen
Beleggingsrisico nee ja nee
Jaarlijkse kosten nee ja nee
Eenmalige kosten nee nee ja, distributiekosten
Vrij opneembaar ja ja nee
Fiscale voorwaarden nee nee ja
Rendement rente beleggingsresultaten rente

Wil je meer weten?