Ga direct naar inhoud

Praat met je ouders over hun financiën voordat het te laat is

Suraya Brunt (25) verloor haar vader begin 2021. Een emotionele klap, waar ook een hoop financieel gedoe bij kwam kijken. Sindsdien praat ze open met haar moeder over geldzaken. En dat geeft rust. “Ik wil weten hoe de zaken ervoor staan voor het geval mijn moeder ook iets overkomt.”

“Het beste moment om met je ouders te praten over hun geldzaken? Als ze allebei nog leven en gezond zijn. Dan ligt er minder druk op zo’n gesprek en komen er niet zoveel emoties bij kijken. Voor mij kwam dat moment te laat.”

Laatste levensfase

“In 2019 bleek dat mijn vader kanker had. Dat was een enorme klap. Vanaf dat moment moesten mijn ouders en ik van alles regelen. Van een uitkering voor mijn vader tot het voorbereiden van zijn afscheid.

Ondertussen wilden we de tijd die mijn vader nog had, gebruiken om samen herinneringen te maken. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld met z’n tweeën een reis naar India gemaakt. En met z’n drieën zijn we op vakantie in Portugal geweest. Het was fijn en bijzonder om dat samen te kunnen doen.”

De financiën van mijn ouders komen straks op mijn schouders terecht.

Financiën overnemen

“Eerder regelden mijn ouders hun financiën vooral samen. Dat veranderde toen mijn vader overleed. Sindsdien hebben mijn moeder en ik het regelmatig over haar geldzaken. Stel dat haar iets gebeurt, dan wil ik weten hoe de zaken ervoor staan. Helemaal omdat ik enig kind ben. De financiën komen dan automatisch op mijn schouders terecht.”

Hypotheek en spaargeld: hoe zit dat?

“Mijn moeder en ik hebben het bijvoorbeeld gehad over het huis van mijn ouders. Dat staat nu op naam van mijn moeder. Zij wil daar blijven wonen. De hypotheek is afbetaald, dus dat scheelt in de toekomst een hoop stress.

Mijn moeder betrekt me nu bij de financiële keuzes die ze voor het huis maakt. Ze wil bijvoorbeeld investeren in zonnepanelen. Het is niet alleen fijn om zulke beslissingen samen te maken, maar ook handig. Zo weet ik precies wat er allemaal geregeld is rondom het huis. En waar ik de juiste informatie kan vinden.”

Inkomsten en uitgaven op een rij

“Mijn moeder en ik hebben ook gekeken naar haar inkomsten en uitgaven. Hoeveel loon krijgt ze? Hoe zit het met het nabestaandenpensioen? Welke vaste lasten heeft ze? Ook weet ik dat ze geen schulden heeft. Ze heeft genoeg spaargeld achter de hand en leeft zuinig. Daardoor kom ik straks niet voor verrassingen te staan.”

Testament en erfenis: wat is er geregeld?

“Mijn ouders hadden een testament. Daarin staat precies wie wat erft. Van tevoren leek zo’n testament me best ingewikkeld, maar dat bleek erg mee te vallen.

Waar het simpel gezegd op neerkomt? Het grootste deel van mijn vaders erfenis gaat naar mijn moeder. Als zij ook overlijdt, gaat de erfenis van mijn beide ouders naar mij. Het is handig dat dit zwart op wit staat. Zo weet ik ongeveer wat ik van de erfenis kan verwachten. En wat er verder nog op me afkomt.”

Het testament was minder ingewikkeld dan ik dacht.

Afspraken over schenkingen

“Over schenkingen hebben mijn moeder en ik ook afspraken gemaakt. Elk jaar schenkt ze mij een deel van het vermogen van mijn vader. Dat zet ik opzij voor later. Misschien wil ik ooit een huis kopen. Ook volg ik een studie naast mijn baan. Het is een fijne gedachte dat ik daarvoor wat extra geld achter de hand heb.”

Wensen voor de uitvaart

“Mijn vader was niet zo’n prater. Hij had een paar persoonlijke wensen rondom zijn uitvaart, maar sprak er verder niet veel over. Toen mijn moeder en ik de uitvaart moesten regelen, kwam er meer bij kijken dan we dachten. Hoe kwamen we aan alle adressen? Welke foto’s wilden we gebruiken? Wat voor bidprentje moest er komen?

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat stonden we in de regelstand. In zo’n periode is iedereen emotioneel, dus dat zorgde soms voor irritaties. Daarom helpt het als je goed weet wat de wensen van de overledene zijn. En wie je eventueel om hulp kan vragen. Wij konden bijvoorbeeld terugvallen op de familie van mijn vader.

Je financiën goed regelen

Wil je je financiën goed regelen voor je nabestaanden? In een testament staat wat er na je overlijden moet gebeuren met je schulden en bezittingen (zoals je geld of huis).

Wanneer een testament verstandig is

Mijn moeder is nu al bezig haar uitvaartwensen op papier te zetten. Het geeft mij rust dat ik daar straks niet over hoef na te denken. Ik weet ook dat er genoeg geld is voor een uitvaart en dat mijn moeder goed verzekerd is. Nog een zorg minder.”

Het is best confronterend op je 25e al na te denken over hypotheken of nabestaandenpensioen.

Openheid helpt

“Mijn moeder en ik zijn allebei makkelijke praters. Daardoor was het niet zo lastig om de financiën bespreekbaar te maken. Die openheid hielp me ook als ik contact moest opnemen met instanties, zoals banken of de Belastingdienst. Medewerkers reageerden heel begripvol als ik vertelde dat mijn vader was overleden. Ze legden goed uit wat ik moest regelen. En ze stelden extra vragen om te controleren of alles duidelijk voor me was.

Wat ik moeilijker vind, is dat ik ineens een andere rol heb in het gezin. Vroeger waren de financiën iets van mijn ouders samen. Nu voel ik me daar veel verantwoordelijker voor. Ik moet noodgedwongen meedenken over onderwerpen als hypotheken of nabestaandenpensioen. Dat vind ik best confronterend. Ik ben pas 25. En ik had mijn vader nog lang niet willen missen.”

Beter te vroeg dan te laat

“Daarom denk ik dat je een geldgesprek met je ouders het beste kunt voeren als ze allebei nog leven en gezond zijn. Dan is het allemaal niet zo zwaar en emotioneel. Als iemand overlijdt of ziek is, komt er veel op je af. Dan wil je niet ook nog hoeven nadenken over schulden of hypotheken.”

Sparen en beleggen bij Nationale-Nederlanden

Door op tijd met je ouders te praten over hun financiën, bespaar je jezelf een hoop financieel gedoe. Zo weten jullie allemaal waar je de komende jaren aan toe bent. Wil je alvast (extra) geld opzijzetten voor later? Zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan? Open dan eenvoudig een internetspaarrekening. Heb je het geld pas over vier jaar of meer nodig? Dan is beleggen ook een optie. Weet wel dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.


Wil je meer weten?