Ga direct naar: inhoud

Nationale-Nederlanden onderzoek: Samenwonen en Hypotheken

Als je samen met je partner een huis koopt, dan zijn de prijsonderhandelingen vaak het spannendst. Dit blijkt uit onderzoek van Nationale-Nederlanden. Daarnaast zijn koppels vaak onzeker over de hypotheek en de keuze van het huis. Op deze pagina geven we een overzicht van de belangrijkste onderzoeksuitkomsten.

Hypotheekrenteaftrek minder belangrijk dan advies van adviseur

Zes op de tien samenwonenden zoekt onafhankelijk advies bij een hypotheekadviseur (62%). Op de gekozen hypotheekvorm, zijn vooral de aanbeveling van de adviseur, maar ook de zekerheid over de vaste lasten op de lange termijn van invloed. Een kleine groep (4%) noemt de hypotheekrente aftrek als zeer bepalend voor de gekozen hypotheek.

Kwart samenwoners sluit maximale hypotheek af

Van alle kopers kiest één op de vier voor een maximale hypotheek. De reden hiervoor: op de lange termijn kunnen ze de kosten dragen met het huidige salaris (45%). Verder zijn de ondervraagden positief over de toekomst, een groot deel verwacht dat het inkomen stijgt (35%). Een kleine groep respondenten geeft aan, dat zij voor een droomhuis wel de maximale hypotheek willen afsluiten (16%).

Bijkomende kosten niet standaard in hypotheek

Slechts de helft van de kopers neemt de bijkomende kosten, zoals makelaarskosten, hypotheekadvies en notaris- en taxateurskosten, op in de hypotheek. Kopers beschikken dus over eigen geld of middelen om deze kosten te dragen bij het kopen van een woning. Lees meer over de mogelijkheden en jouw maximale hypotheek berekenen.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van Nationale-Nederlanden. De 1000 respondenten woonden maximaal vijf jaar samen, met leeftijd van 18 tot en met 45 jaar.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meerGerelateerde artikelen