Ga direct naar inhoud

Spaardoelen: Vera verliet de stad voor meer rust en ruimte

Heeft de coronacrisis bij jou voor nieuwe inzichten gezorgd? Wil je verhuizen naar een groter huis? Op wereldreis als het straks weer kan? Of toch die carrièreswitch maken? Begin dan alvast met sparen, net als Vera (32). Zij had behoefte aan meer rust en ruimte. En verhuisde samen met haar vriend naar een woonboerderij in een dorp in Friesland.

Vera spaarde voor rust en ruimte

“Vroeger droomde ik van een appartement midden in Haarlem. Mijn vriend en ik zijn hier allebei opgegroeid. De stad voelde als thuis. Toch kwamen de muren de laatste tijd steeds vaker op ons af.

We gingen regelmatig naar een natuurhuisje om tot rust te komen. Door de coronacrisis zaten we ineens veel thuis. Daardoor werd de wens voor een rustige basis nog sterker. Zo sterk, dat we besloten de stad te verlaten.”

Fulltime thuis

“Als sportinstructeur was ik iedere dag in de sportschool te vinden. Maar door corona kwam ik ineens thuis te zitten. Dus richtte ik me op mijn eigen praktijk als online coach en personal trainer voor vrouwen. Mijn vriend is zelfstandig consultant. Ook hij werkt sinds het begin van de coronacrisis fulltime vanuit huis.

We woonden samen met onze hond in een huurappartement, net buiten het centrum van Haarlem. Een mooie woning, maar nu we zoveel thuis waren voelde het alsof we opgesloten zaten in een hok. We stoorden ons aan het gebrek aan ruimte. En aan de geluiden van de buren en de stad.

Normaal gingen we in onze vrije tijd lekker uit eten of op pad. Nu kon dat niet meer. We beseften: als we zoveel thuis zijn, moet onze kwaliteit van wonen omhoog.”

Nu we zoveel thuis waren, voelde het alsof we opgesloten zaten in een hok.

Niet gebonden aan de stad

“Om ons heen kochten vrienden huizen in Haarlem. Rijtjeshuizen met kleine tuinen, die weggingen voor hoge bedragen. Wij wilden meer huis en tuin voor ons geld. En omdat we door corona fulltime vanuit huis werkten, realiseerden we ons: we zijn als ondernemers niet gebonden aan de stad.

Onze wens was een vrijstaand huis met eigen grond voor maximaal € 500.000,-. Waar ons droomhuis moest staan? In eerste instantie zochten we in de buurt van Haarlem. Maar toen we daar niets vonden, lieten we de locatie helemaal los.”

Wil jij ook groter wonen?

Begin dan op tijd met sparen. Dit kan bij Nationale-Nederlanden.

Lees meer over Internetsparen

Vera verliet de stad voor een woonboerderij

Droomhuis in Friesland

“Ik bracht uren door op Funda. Tot ik een kleine boerderij in het Friese dorp Drachtstercompagnie zag. Met bijna 2.000 m² eigen grond. Ik wist meteen dat dit ons droomhuis was. Het voelde als een wonder dat we het konden kopen voor de vraagprijs van € 400.000,-.

Stugge Friezen? De mensen hier zijn juist heel sociaal.

Als je een huis wilt kopen, heb je eigen geld nodig. Zeker als zelfstandig ondernemer. Mijn vriend spaarde daarom al jaren om een huis te kunnen kopen. Mede dankzij zijn eigen geld kregen we de hypotheek rond.

Mijn spaargeld gebruikten we vooral voor kleine verbouwingen in en rond het huis. Zo hebben we de vloer aangepakt en alle muren geschilderd. De schuur verbouwden we tot mijn kantoor en een kleine sportschool. Zo kan ik straks trainingen geven aan huis, als het weer mag.”

Sparen voor een rustige start

“De maanden voor de verhuizing heb ik tijdelijk extra gewerkt en bewust minder geld uitgegeven. Daardoor kon ik een buffer opbouwen van ongeveer € 6.000,-. Hierdoor hoefde ik in de maanden na de verhuizing niet te werken. Zo kon ik rustig mijn eigen bedrijf opstarten in Friesland. En had ik tijd om te wennen aan mijn nieuwe woonomgeving.

Ook nu we verhuisd zijn, zetten mijn vriend en ik iedere maand zoveel mogelijk geld opzij. We doen aan doelsparen. Een van onze spaardoelen is het aanvullen van onze buffer. Ons huis is oud en heeft een rieten dak. We zullen dus altijd onderhoudskosten hebben.

Ook willen we in de toekomst misschien een vakantiehuisje op ons terrein. En ons huis uitbouwen. Voor al deze doelen zetten we maandelijks een bedrag opzij.”

Nooit meer weg

“We genieten enorm van de rust en ruimte hier. Het is ’s avonds doodstil. Toen we mensen in onze omgeving vertelden dat we naar Friesland gingen, vroegen sommigen wat we moesten bij die ‘stugge Friezen’. Maar de mensen hier zijn juist heel sociaal. We werden verwelkomd met kaartjes en bloemen. Dat maak je in een appartementencomplex in Haarlem niet mee!

Verhuizen van Haarlem naar Friesland is een grote stap. Toch hebben mijn vriend en ik allebei geen moment heimwee gehad. Het voelt alsof we in een natuurhuis leven, alleen hoeven we nu nooit meer weg.”

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Heb jij door de coronamaatregelen ook gemerkt dat je behoefte hebt aan een grotere woonruimte? Wil je je tuin opknappen? Of investeren in een fijne thuiswerkplek? Begin dan op tijd met sparen. Open bijvoorbeeld een gratis internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden.

Spaarinzichten door corona

Benieuwd tot welke spaarinzichten corona nog meer leidde? Lees dan de andere verhalen uit onze driedelige serie. Zo besloot Linda zich in te schrijven voor een triatlon. Ze gaf een deel van haar spaargeld uit aan een goede racefiets. En Jacco investeert zijn spaargeld in een carrièreswitch.


Wil je meer weten?