Ga direct naar inhoud

Wat te doen met een ontvangen schenking?

Je hebt onlangs een groot bedrag van familie of vrienden gekregen en kunt je geluk niet op. Eindelijk heb je genoeg geld bij elkaar voor je eerste koopwoning of die kostbare studie. Maar voordat je het bedrag uitgeeft, is het goed om precies te weten wat er komt kijken bij een schenking. Wist je bijvoorbeeld dat jij degene bent die eventuele schenkbelasting moet betalen? In dit artikel vertellen we wat je met een schenking moet en kunt doen. Nu en in de toekomst.

Ieder jaar mag je een schenking ontvangen waarover je geen belasting hoeft te betalen. De hoogte van dat bedrag hangt af van de schenker en het bestedingsdoel. Ook is je eigen leeftijd van belang. Zo kom je alleen in aanmerking voor bepaalde vrijstellingen als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent.

Belangrijkste punten in dit artikel

  • Ieder jaar mag je belastingvrije schenkingen ontvangen, afhankelijk van de schenker en het bestedingsdoel.
  • Voor schenkingen onder de vastgestelde vrijstellingen hoef je geen aangifte schenkbelasting te doen.
  • Ontvangen schenkingen kunnen worden besteed aan specifieke doelen zoals een eigen woning of studie.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het betalen van eventuele schenkbelasting op ontvangen schenkingen.
  • Persoonlijk advies van een financieel adviseur kan helpen bij het bepalen van de beste besteding van een ontvangen schenking.

Belastingvrije schenkingen

Heb je een schenking gekregen van je ouders? Als dat bedrag niet hoger is dan € 6.633,- (2024), hoef je daar geen belasting over te betalen. Eenmalig kunnen je ouders dat bedrag verhogen tot € 31.813,-, zolang je tussen de 18 en 40 bent.

Het kan zijn dat je ouders met een specifiek doel in gedachten schenken. Volg je een studie die meer dan € 20.000,- kost, dan mogen ze één keer € 66.268,- belastingvrij schenken.
Willen je ouders je geld schenken omdat je een eigen huis wilt kopen? Vanaf 1 januari 2024 bestaat de eenmalige verhoogde schenking voor een eigen woning niet meer. Deze regeling stond bekend als de jubelton. Je ouders kunnen misschien wel gebruikmaken van eenmalige verhoogde schenking met een vrij bestedingsdoel van € 31.813,- (2024). Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden.

Het kan ook zijn dat iemand anders dan je ouder(s) een schenking doet, zoals je opa en oma, oom of tante of vriend(in). Zij mogen je per jaar € 2.658,- (2024) belastingvrij schenken. Ook deze schenking mag je in 2024 besteden aan een nieuwe woning of voor vrije besteding.

Aan bovenstaande vrijstellingen zijn voorwaarden verbonden, die je leest in ons artikel over belastingregels rondom schenken.

Je kunt op elk moment van het jaar aangifte schenkbelasting doen.

Aangifte schenkbelasting

Voor schenkingen die vallen onder de algemene vrijstelling van € 2.658,- of de vrijstelling van € 6.633,- (2024) voor schenking van ouders naar kinderen, is geen aangifte schenkbelasting nodig. Bij de verhoogde vrijstellingen, zoals de vrijstelling voor de eigen woning, wel. Hier moet je dus altijd aangifte schenkbelasting voor doen.

Heb je een schenking ontvangen die hoger is dan de normale vrijstelling? Heeft je oma je bijvoorbeeld € 3.000,- geschonken? Dan moet je aangifte van de schenking doen. Dat doe je online in Mijn Belastingdienst. Je kunt op elk moment van het jaar aangifte schenkbelasting doen. Wel is het van belang dat je het vóór 1 maart van het jaar na de schenking doet. Deze aangifte staat los van je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt geen bericht van de Belastingdienst, dus je moet er zelf aan denken.

Met een tool van de Belastingdienst kun je uitrekenen hoeveel schenkbelasting je uiteindelijk moet betalen. Vind je het lastig zelf aangifte te doen? Dan kun je de schenker machtigen om aangifte te doen. Hoe dat werkt, lees je op de pagina DigiD machtigen van de Belastingdienst.

Wat te doen met het ontvangen geld?

Goed, je hebt aangifte schenkbelasting gedaan of het staat genoteerd in je agenda. Dan komt de vraag op: wat ga je doen met het ontvangen bedrag? Hebben je ouders aangegeven dat het geld gebruikt moet worden voor een specifiek doel, zoals die eigen woning of studie? In dat geval mag je zelf bepalen waar je de eerste € 31.813,- aan uitgeeft. Het overige deel móet je besteden aan de woning of studie. Let op: in het geval van een schenking voor een woning mag je het geld ook gebruiken voor een verbouwing of om je hypotheek of restschuld af te lossen.

Met een schenking kun je ook geld opbouwen voor later.

Heb je een schenking ontvangen die niet per se bedoeld is voor je eigen woning of studie? Dat bedrag kun je op de volgende manieren besteden.

1. Een aankoop

Een verre reis, dure sieraden of een mooie racefiets: je kunt het ontvangen bedrag meteen uitgeven. Misschien staat er al jaren iets op je wishlist en is het moment om het te kopen eindelijk aangebroken.

2. Sparen

Een aankoop doen is leuk, maar heb je ook al gedacht aan de optie om meer geld op te bouwen voor later? Daar krijg je nog niet meteen iets voor terug, maar later heb je er profijt van. Je kunt de ontvangen schenking bijvoorbeeld op een spaarrekening zetten. Bij Nationale-Nederlanden sluit je gratis, gemakkelijk en snel een internetspaarrekening af. Ook depositosparen is mogelijk. Dan staat je geld voor een afgesproken tijd vast, in ruil voor een vaste rente.

3. Beleggen

Kun je de ontvangen schenking voor langere tijd opzijzetten? En wil je kans maken op meer rendement op je geld? Dan kan beleggen ook een optie zijn. Let wel op: aan beleggen zijn kosten en risico’s verbonden. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Bij Nationale-Nederlanden kun je Beheerd Beleggen. Onze beleggingsexperts beleggen voor je, op een manier die bij je past.

Persoonlijk advies

Weet je niet wat in jouw geval het beste is om te doen? Maak een afspraak met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Vind een onafhankelijk adviseur

4. Banksparen

Het klinkt misschien als iets wat nog ver in de toekomst ligt, maar je kunt je ontvangen schenking ook gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Met Aanvullende PensioenOpbouw bij Nationale-Nederlanden spaar en/of beleg je op een geblokkeerde bankspaarrekening en met mogelijk belastingvoordeel. Ben je bijvoorbeeld zzp’er, dan kan dit een verstandige keuze zijn. Je bouwt immers geen pensioen op bij een werkgever.

5. Leningen aflossen

Je kunt de ontvangen schenking tot slot gebruiken om leningen af te lossen. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld? Met een ontvangen schenking verminder je die in één klap. Stel dat je van plan bent in de komende jaren een huis te kopen, dan is een lagere (studie)schuld handig. Je kunt dan namelijk meer lenen.

Aan al deze mogelijkheden zitten voor- en nadelen. Wees je daar goed bewust van. Meer informatie vind je in ons artikel met zes manieren om nu al te zorgen voor geld voor later.

Met een ontvangen schenking kun je verschillende dingen doen. Allereerst is het verstandig na te gaan of je schenkbelasting over het bedrag moet betalen. Indien nodig, doe je vervolgens aangifte schenkbelasting. Daarna is de keuze aan jou: geef je het bedrag uit of zet je het opzij voor later? Weet je niet wat in jouw geval de beste beslissing is? Dan kun je altijd een afspraak maken met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt. Ben je juist van plan zelf een schenking te doen? Begin op tijd met sparen. Ook beleggen is een optie. Daar komen wel kosten en risico’s bij kijken.


Wil je meer weten?