Ga direct naar inhoud

Van luiers tot opvang en kinderkleding: wat kost een kind?

Een gezin met kinderen: zie jij het al helemaal voor je? Dan is het verstandig op tijd te beginnen met sparen. Bijvoorbeeld voor de babyuitzet, kinderopvang of kinderkleding. Met welke kosten je precies rekening moet houden, verschilt per levensfase van je kind. Gelukkig heb je ook recht op bepaalde toeslagen. Om je een idee te geven van wat je de eerste jaren kunt verwachten, zochten wij voor je uit: hoeveel kost een kind tot vier jaar?

Het klinkt niet zo romantisch, maar het is wel een feit: een kind kost geld. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven ouders gemiddeld 19% van hun besteedbaar inkomen uit aan hun eerste kind. Komt er een tweede kind bij? Dan geven ouders 27% van hun besteedbaar inkomen uit aan de kinderen. Kortom: welk bedrag je per maand of jaar precies kwijt bent aan je kind, hangt sterk af van je inkomen. Toch zijn er verschillende kosten waar je alvast rekening mee kunt houden. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet.

Sparen voor een babyuitzet

Allereerst is het verstandig te sparen voor de babyuitzet. Van kinderwagen tot box: je hebt best veel dingen nodig. Het Nibud rekende uit dat je voor een babyuitzet gemiddeld € 670,- betaalt. Dit zijn de kosten voor het inrichten van de babykamer (€ 369,-), kleding voor de eerste paar maanden (€ 104,-) en verzorgingsartikelen (€ 197,-).

Voor een babyuitzet betaal je gemiddeld € 1.846,-.

Daar komt gemiddeld nog zo’n € 1.176,- bovenop voor overige babyspullen. Denk aan grote spullen zoals een kinderwagen, buggy en een autostoeltje. En aan kleinere benodigdheden als een boxkleed, babyfoon, babytas, traphekje, flesjes en speentjes. Goed om te weten: dit bedrag is een richtlijn. Niet elke ouder zal namelijk al deze spullen kopen. Bovendien kun je babyspullen ook tweedehands kopen of van iemand overnemen.

Kleding en schoenen

Met een babyuitzet ben je er nog niet. Zo groeit een kind in het eerste levensjaar zo’n vier tot vijf maten. Dat betekent dat je in één jaar tijd meerdere setjes kleding nodig hebt. Vervolgens groeien kinderen ook weer zo’n vier tot vijf maten als ze tussen de twee en vier jaar oud zijn. Wat je precies kwijt bent aan kleding en schoenen voor je kind, hangt af van waar je winkelt. Ga ongeveer uit van een bedrag tussen de € 35,- en € 60,- per maand.

Sparen voor je kind

Denk je aan kinderen? Begin dan op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden.

Open een rekening

Boodschappen en verzorgingsartikelen

Een extra gezinslid betekent ook: extra boodschappen. Met cijfers van het Voedingscentrum berekende het Nibud dat je per dag minimaal € 2,50 aan voeding betaalt voor een kind tot en met drie jaar. Dat klinkt in eerste instantie misschien weinig. Toch komt het in een maand van 31 dagen neer op € 77,50 extra aan boodschappen. Voor kinderen tussen de vier en acht jaar betaal je nog iets meer: minimaal € 3,38 per dag.

Verder ben je in de eerste jaren doorlopend geld kwijt aan verzorgingsartikelen, zoals doekjes, zalf en luiers. Voor luiers betaal je volgens het Nibud gemiddeld € 35-, per maand. En goed om te weten: een extra persoon per huishouden zorgt ook voor een hogere water- en energierekening.

Kosten kinderopvang

Kies je voor kinderopvang? Dan moet je rekening houden met extra kosten. Wat kinderopvang precies kost, hangt van verschillende factoren af. Denk aan je woonplaats, het soort kinderopvang dat je kiest, de voorzieningen van de opvang en de flexibiliteit van de opvangtijden.

Verzekeringen

Met de komst van een extra gezinslid moet je mogelijk je verzekeringen aanpassen. Controleer bijvoorbeeld of de polissen van je aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering een gezinsdekking hebben. Verder is een zorgverzekering voor je kind verplicht. Een aparte verzekering afsluiten is niet nodig. Als je je kind binnen vier maanden na de geboorte inschrijft bij je eigen zorgverzekeraar, is het vanaf de geboorte met jou meeverzekerd.

Bij 46% van de stellen met kinderen onder de 12 jaar werkt een van de partners in deeltijd.

Minder inkomen

Geen letterlijke kostenpost, maar wel iets om in te calculeren: als je kinderen krijgt, ga je mogelijk in inkomen achteruit. Veel ouders kiezen ervoor niet allebei fulltime te werken. Volgens het CBS werkt bij 46% van de stellen met kinderen onder de twaalf jaar een van de partners in deeltijd.

Hoeveel inkomen je precies verliest, hangt af van je baan en salaris. Gebruik daarom de WerkZorgBerekenaar om je nieuwe inkomen te berekenen. Let op: met deze berekeningen maak je alleen de huidige financiële gevolgen van minder werken inzichtelijk. Maar als je structureel minder gaat werken, heeft dat ook invloed op je pensioen. Een onafhankelijk adviseur kan je helpen bij het maken van een financiële planning die past bij je nieuwe situatie.

Toeslagen en regelingen voor ouders

Een kind kost dus geld. En misschien ga je in inkomen achteruit. Maar als ouder kun je ook gebruikmaken van bepaalde regelingen en toeslagen. Zo heb je recht op kinderbijslag voor thuiswonende kinderen, stiefkinderen en soms voor pleegkinderen onder de 18 jaar. In 2024 is de kinderbijslag voor kinderen tot en met vijf jaar € 279,49 per kind per kwartaal. Wel moet je als ouder in Nederland wonen of werken om recht te hebben op kinderbijslag.

Naast kinderbijslag is er het kindgebonden budget. Of je hier recht op hebt, hangt onder andere af van jouw inkomen, het inkomen van je partner en het aantal kinderen dat je hebt. Met de Rekenhulp Toeslagen van de Belastingdienst kun je berekenen of je recht hebt op het kindgebonden budget. En zo ja, hoeveel geld je dan krijgt. Heeft je kind langdurig intensieve zorg nodig? Dan heb je recht op een persoonsgebonden budget.

Tot slot is er kinderopvangtoeslag. Met deze toeslag komt de overheid ouders tegemoet om kinderopvang te betalen. Als ouder moet je wel aan bepaalde voorwaarden voor kinderopvangtoeslag voldoen. Hoeveel kinderopvangtoeslag je vervolgens krijgt, hangt onder meer af van je inkomen. De Belastingdienst vergoedt in 2024 een maximaal uurtarief voor dagopvang van € 9,65. Voor gastouderopvang wordt in 2024 een maximaal uurtarief van € 7,24 vergoed. Een proefberekening maak je met de Rekenhulp Toeslagen van de Belastingdienst.

Denk je aan kinderen? Dan is het verstandig op tijd te beginnen met sparen. Open bijvoorbeeld gratis een spaarrekening bij Nationale-Nederlanden om een buffer op te bouwen voor een babyuitzet. Het is ook slim je alvast voor te bereiden op de studiekosten van je kind. Heb je het geld voor je kind pas over vier jaar of meer nodig? Dan is het een optie je geld voor je kind te beleggen. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt. Verdiep je hier van tevoren dus goed in.

Meer weten over gezinsuitbreiding?

Je ziet dus: een baby zorgt voor een hoop verandering in je financiën. Maar niet alleen je financiële plaatje verandert: er zijn ook andere zaken waar je rekening mee moet houden. Wil je een compleet overzicht van alles wat je moet regelen rondom gezinsuitbreiding? Wij zetten het voor je op een rij.

Alles over gezinsuitbreiding


Wil je meer weten?