Ga direct naar inhoud

Nieuwe baan? Vergeet niet je financiën goed te regelen

In augustus 2019 heeft Nationale-Nederlanden samen met DirectResearch onderzoek gedaan onder ruim 1200 respondenten. Wat blijkt? Een kwart heeft geen idee van de financiële gevolgen van een nieuwe baan. Ook denkt meer dan de helft van de mensen dat er bij een nieuwe baan financieel weinig verandert, naast de aanpassing van het salaris.

Dat is opvallend, want er kan toch veel wijzigen in je financiën! Denk hierbij onder andere aan je pensioen, je zorg- en autoverzekering en eventuele toeslagen van de Belastingdienst die je ontvangt.

Werk Wissel Wijzer

Wil je direct zien wat de impact van je nieuwe baan is op jouw financiën?

Doe de Werk Wissel Wijzer

Ik heb een nieuwe baan

Gefeliciteerd! Een sollicitatieprocedure kan mede door het onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden behoorlijk stressvol zijn. Ook de eerste weken waarin je een hoop nieuwe indrukken opdoet en moet wennen aan je nieuwe omgeving en werkzaamheden, zijn over het algemeen een beetje spannend. Als dat allemaal voorbij is, is het belangrijk om je nieuwe situatie even goed onder de loep te nemen zodat je je financiën goed regelt.

Pensioen meenemen naar nieuwe werkgever?

Je pensioen is één van de belangrijkste financiële zaken die bij een verandering van werkgever komt kijken. Het lijkt misschien nog ver weg, maar je wilt het nu vast goed geregeld hebben zodat je niet met een mogelijk pensioengat komt te zitten later. Als je nieuwe werkgever dezelfde pensioenregeling heeft, hoef je vaak niets te regelen. Is dat niet het geval, dan is het goed om je pensioen te vergelijken en deze opties te overwegen: pensioen laten staan en pensioen meenemen.

Laten staan

Je hebt pensioen opgebouwd bij je oude werkgever. Als je dat laat staan, bouw je daar geen pensioen meer op. Vanaf het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, ontvang je maandelijks een bedrag.

Meenemen

Je kunt ook kiezen voor waardeoverdracht. Dan neem je je opgebouwde pensioen mee naar de regeling van je nieuwe werkgever. Let goed op, want dit is niet per definitie financieel aantrekkelijk. Vraag daarom altijd een vrijblijvende offerte aan bij je nieuwe pensioenfonds en laat goed checken of het voor jou aantrekkelijk is.

Pensioenpotjes samenvoegen

Heb je pensioen opgebouwd bij verschillende werkgevers? Dan kan het verstandig zijn om deze ‘pensioenpotjes’ samen te voegen. Vul de Pensioen Ophelder Indicator in en ontdek wat voor jou voordelig of nadelig is in deze situatie.

Impact op je zorgverzekering

Het is niet altijd het geval, maar een nieuwe baan kan impact hebben op je zorgverzekering. Had je bij je vorige werkgever een collectieve zorgverzekering maar heeft je nieuwe werkgever deze optie niet? Dan wordt deze verzekering vanaf het moment dat je weg gaat omgezet in een individuele variant. Hierdoor verlies je de collectiviteitskorting waardoor je maandelijks meer gaat betalen. Als je nieuwe werkgever ook een collectieve zorgverzekering heeft, kan je vaak direct overstappen.

Verandering in toeslagen?

Voor het uitkeren van toeslagen kijkt de Belastingdienst naar hoeveel je verdient. Op basis van jouw salaris wordt bepaald of je in aanmerking komt voor huur- en/of zorgtoeslag. Als je meer gaat verdienen, kan het zijn dat je door je hogere salaris minder of geen toeslag meer krijgt. Maar naast je salaris is het aantal uren dat je werkt ook van belang voor de kinderopvangtoeslag. Ga je meer werken? Dan heb je misschien recht op meer kinderopvangtoeslag. Op de website van de Belastingdienst vind je de meest actuele informatie rondom toeslagen.

Nieuwe baan, minder salaris

Heb je net een nieuwe baan, maar is het salaris lager dan bij je vorige baan? Je hebt recht op een inkomensaanvulling op je salaris door het UWV als je tussen beide werkgevers een WW-uitkering hebt gehad én je inkomen minder is dan 87.5% van je vorige salaris. Als je minder gaat verdienen, heb je misschien ook recht op een tegemoetkoming in de vorm van toeslagen.

Een passende autoverzekering

Koop je door je nieuwe baan een andere auto of ga je meer rijden met je eigen auto? Ga dan na of je autoverzekering nog passend is. Als je meer of langere afstanden gaat rijden, kan dit invloed hebben op je verzekering en de hoogte van de premie. Als je bij je oude werkgever een leaseauto had, dan heb je waarschijnlijk schadevrije jaren opgebouwd. Deze schadevrije jaren zijn meestal ook geldig voor je nieuwe verzekering. Dit scheelt in je premie, dus verstandig om te checken. Bij de leasemaatschappij kun je een leaseverklaring opvragen en meesturen bij de aanvraag van je nieuwe verzekering.

Krijg meer inzicht met de Werk Wissel Wijzer

Je pensioen, zorg- en autoverzekering en je mogelijke toeslagen zijn niet de enige financiële zaken die mogelijk veranderen bij een nieuwe baan. Wil jij meer inzicht in alles waar je rekening mee moet houden en toegespitst op jouw persoonlijke situatie?

Doe de Werk Wissel Wijzer


Wil je meer weten?