Ga direct naar inhoud

Let op de lijfrente-aftrek bij je belastingaangifte

Heb je een lijfrenterekening waarmee je spaart voor je pensioen? En heb je in 2023 één of meerdere stortingen gedaan? Vergeet dan niet om deze stortingen af te trekken bij je belastingaangifte. Alleen op die manier ontvang je een deel van je inleg terug. In dit blog leggen we uit hoe deze lijfrente-aftrek werkt en waar je op moet letten.

Het pensioentekort

Een voorwaarde om een deel van je storting(en) terug te krijgen via je belastingaangifte is dat je een aantoonbaar pensioentekort hebt. De hoogte van je pensioentekort in een jaar bepaalt namelijk hoeveel je maximaal mag aftrekken. Dit bedrag wordt ook wel je jaarruimte genoemd.

Heb je in het verleden je jaarruimte niet volledig benut? Dan kun je het restant in een later jaar alsnog gebruiken. Dat heet de reserveringsruimte. Je reserveringsruimte blijft tien jaar bestaan.

Je jaarruimte berekenen

Je jaarruimte is elk jaar anders. Daarom is het belangrijk dat je deze eerst zelf berekent, voordat je inlegt op je lijfrenterekening. Je jaarruimte bereken je eenvoudig zelf met onze rekenhulp. Ook je reserveringsruimte kun je hier berekenen. Hierbij heb je jouw belastingaangifte over het voorgaande jaar én je uniform pensioenoverzicht (UPO) nodig.

De belastingaangifte over 2023

Valt de inleg die je in 2023 deed op je lijfrenterekening binnen je jaarruimte? Dan kun je dit bedrag bij de belastingaangifte over 2023 dus aftrekken van je belastbaar inkomen in box 1. Zo krijg je een deel van je inleg terug.

Bij je aangifte vul je de totale inleg op je lijfrenterekening in onder de 'uitgaven voor lijfrente’. Hier vul je ook de gegevens in die nodig zijn om je jaarruimte te bepalen. Je ziet vervolgens de totale aftrek voor lijfrente en je totale inleg.

Meer ingelegd dan je jaarruimte?

Heb je in 2023 méér ingelegd dan je af mag trekken? Dan kun je dit meerdere bedrag niet aftrekken bij je belastingaangifte. Het is belangrijk dat je dan actie onderneemt, anders betaal je later namelijk wél belasting over de uitkeringen van dit geld. In ons blog Een vergissing gemaakt bij je lijfrente-aftrek. Wat nu? lees je wat je kan doen.

Je inleg

Spaar je bij ons voor een aanvulling op je pensioen? Dan vind je het bedrag dat je in 2023 hebt ingelegd terug op je jaaropgave.

Was je totale inleg in 2023 lager dan € 10.000,-? Dan wordt je inleg automatisch ingevuld in je vooringevulde aangifte (VIA). Je hoeft in dat geval alleen het bedrag van je inleg te controleren. Was je inleg hoger dan € 10.000,- of ben je ondernemer, dan moet je dit bedrag zelf invullen in je aangifte.


Wil je meer weten?