Ga direct naar inhoud

Hoeveel geld moet ik minimaal sparen per maand?

Heb jij al genoeg spaargeld voor onverwachte uitgaven? Nederlanders zijn spaarzaam, is het beeld. Maar uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 2,5 miljoen huishoudens te weinig spaargeld hebben. Terwijl elk huishouden eigenlijk een spaarbedrag achter de hand moet hebben voor onverwachte uitgaven. Hoeveel je daarvoor moet sparen hangt onder meer af van je financiële situatie en je wensen.

Waarom zou je sparen?

Voor iedereen is het verstandig om te sparen. Want soms heb je grotere uitgaven, die je niet altijd voorziet. Bijvoorbeeld je verplichte eigen risico ziektekosten. Of je auto heeft een onverwachte noodzakelijke reparatie nodig. Of je wasmachine houdt ermee op, dan zul je die toch moeten vervangen. Wanneer je dan geen spaarbuffer hebt, moet je geld lenen voor grotere uitgaven. En dan ben je uiteindelijk duurder uit. Wist je dat je makkelijker spaart als je spaart voor een concreet spaardoel? Dat en meer tips om makkelijker te sparen kun je lezen in ons artikel Zeven handige spaartips.


Sparen voor je kind

Een concreet spaardoel is de studie van je kind. Veel ouders sparen hiervoor. Met zo’n spaardoel kun je het beste al vroeg beginnen. Naast sparen kun je ook beleggen voor de studie van je kind. Hoeveel een studerend kind kost, hangt af van meerdere factoren. De kosten voor een kind dat op zichzelf gaat wonen zijn hoger dan wanneer het blijft thuiswonen. Verder maakt het veel verschil welke studie je kind kiest. Want er zijn grote verschillen in de kosten van studies.

Ons artikel Op jezelf wonen: wat kost dat? geeft een richtbedrag van € 1.200,- per maand voor een uitwonend, studerend kind. Wil je weten wat jij kunt bijdragen in de studiekosten van je (klein)kind? Vul dan het Geldplan studie (klein)kind in. Bij deze tool van het Nibud vul je in hoeveel je wilt inleggen en hoe lang je de tijd hebt om vermogen op te bouwen. Je kiest wat je eenmalig inlegt en wat je maandelijks inlegt. Daar komt dan uit wat het oplevert bij sparen en bij beleggen.

Gelukkig heb je niet het hele bedrag voor de studie in één keer nodig. Ook tijdens de studie van je kind kun je blijven sparen. En misschien willen grootouders hierbij helpen.

Inzicht in je financiën

Zorg eerst dat je inzicht krijgt in je inkomsten en uitgaven. Bekijk op je betaalrekening wat je uitgeeft en of je geld overhoudt om te sparen. Dan kun je vervolgens bepalen hoeveel je daarvan wilt sparen. Ook is het goed te bedenken hoe lang je de tijd hebt om te sparen. Dit hangt natuurlijk ook samen met het doel of de doelen waarvoor je spaart. Tot slot kun je dan berekenen welk bedrag je bij elkaar kunt sparen.

Hoe groot spaarsaldo nodig?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt onder meer bij hoeveel Nederlanders aan spaargeld op de bank hebben staan. Bij alleenstaanden staat gemiddeld minder op een spaarrekening, terwijl stellen zonder kinderen meestal meer saldo op hun spaarrekening hebben. Met de Bufferberekenaar van het Nibud kun je berekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt om verwachte en onverwachte grotere uitgaven te kunnen doen.

10% sparen van netto inkomen

Het Nibud adviseert om 10% van je netto inkomen te sparen. Je hoeft niet elke maand 10% opzij te zetten. Het kan de ene keer wat meer en de andere keer wat minder zijn. Als je maar wel gemiddeld aan 10% komt. Overigens telt je vakantiegeld niet mee in je netto inkomen. Bij sommige werkgevers kun je maandelijks je vakantiegeld laten uitbetalen. Is dat bij jou het geval, zet dan 8% van je netto maandinkomen opzij. Houd er dan wel rekening mee dat je ook voor je vakantie nog geld moet overhouden. Maar, kan je het bedrag wel missen?

Als 10% sparen niet lukt

Het kan zijn dat je geen 10% per maand kunt sparen. Kijk dan eens extra naar je uitgaven. Misschien heb je een duur telefoonabonnement. Of ga je vaak uit eten, en zou dat best wat minder vaak kunnen. Bekijk ook eens deze tips om goedkoper boodschappen te doen.

Hoe regel je het?

Het meest succesvol spaar je door een periodieke overboeking in te stellen. Of een automatische incasso, zoals dat bij Nationale-Nederlanden Bank kan. Stel die zo in, dat je een bepaald bedrag naar je spaarrekening overmaakt op de dag dat je salaris wordt gestort. Met automatisch sparen bouw je vanzelf een mooi spaarsaldo op.

Automatisch sparen

Bij Nationale-Nederlanden kun je via een automatische incasso geld laten overboeken naar je internetspaarrekening.

Lees meer over Internetsparen

Spaardoel bereikt, blijven doorsparen?

Heb jij je spaardoel bereikt? Dan is de tijd aangebroken om het uit te geven. Bijvoorbeeld aan die reis die je nu kunt boeken. Je kunt best een bedrag van je spaarsaldo afhalen. Want als je elke maand spaart, is je spaarrekening na een tijdje weer aangevuld.

Waar je ook voor spaart, het is slim om een aparte spaarrekening te hebben. Want dan hou je beter zicht op het bedrag dat je bij elkaar hebt gespaard. Heb je nog geen spaarrekening? Bij Nationale-Nederlanden kun je gratis, snel en eenvoudig een internetspaarrekening openen.


Wil je meer weten?