Ga direct naar inhoud

5 redenen om toch te sparen bij een lage rente

De rente op spaarrekeningen is historisch laag. Toch sparen we er nog niet minder om: volgens De Nederlandsche Bank (DNB) spaarden Nederlandse huishoudens in 2020 twee keer zoveel dan in 2019. Heeft het zin om te sparen als de spaarrente laag is? Wij geven je vijf redenen waarom het antwoord op die vraag ‘ja’ is.

DNB: Huishoudens brengen exceptioneel veel geld onder bij banken in 2020.

1. Sparen voor een buffer

Je wasmachine die het plotseling begeeft. Die onverwachte tandartsrekening waarvoor je niet verzekerd bent. Schade aan je auto die direct moet worden verholpen. Om dit soort onvoorziene tegenvallers op te vangen, komt een buffer goed van pas. Die kun je opbouwen door te sparen. Het Nibud adviseert elk huishouden maandelijks 10% van de inkomsten te sparen. Hoeveel je precies moet sparen, hangt af van jouw persoonlijke situatie. In het artikel Hoeveel moet ik sparen vind je extra tips en een tool om je buffer te berekenen.

2. Sparen voor grote uitgaven

Heb je geld nodig voor een grote uitgave in de toekomst? Bijvoorbeeld voor je bruiloft? Of om die langgekoesterde reis te maken? Dan is het verstandig daarvoor geld te sparen. Sommige mensen kiezen ervoor hun geld voor de toekomst te beleggen. Dit brengt kosten en risico’s met zich mee. Beleggen wordt aangeraden als je je geld pas over vier jaar of meer nodig hebt. Is dat niet het geval, dan kun je beter sparen. Twijfel je wat het beste bij jouw situatie past? Lees dan de verschillen tussen sparen en beleggen.

Geld sparen bij een bank is veiliger dan thuis.

3. Een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden is gratis te openen

Met een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden zet je makkelijk geld opzij voor je buffer of voor grote uitgaven. Let wel op: sparen is niet altijd gratis.

  • Het kan zijn dat je belasting over je spaargeld moet betalen. Dit heet vermogensrendementsheffing. Of je die heffing moet betalen, hangt af van je totale vermogen: je bezittingen min je schulden. De Belastingdienst heeft het bedrag waarover je geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen in 2023 vastgesteld op € 57.000,-. Dit is je heffingsvrij vermogen. Heb je een fiscaal partner? Dan is het gezamenlijke heffingsvrij vermogen € 114.000,-.

  • Daarnaast betaal je soms rente over je spaargeld. Dit noemen we negatieve rente. Bekijk de actuele rentes en saldoklassen.

4. Bij de bank is je spaargeld veiliger dan thuis

Geld sparen bij een bank is veiliger dan je spaargeld thuis bewaren. Een bank dekt bijvoorbeeld de risico’s op diefstal en brand. En dat is niet het geval als je je geld thuis in ‘in een oude sok’ of ‘onder het matras’ bewaart.

5. Sparen om te leven

Het is een open deur, maar je hebt geld nodig om uit te geven. Aan je vaste lasten, maar ook aan leuke extra’s zoals vakanties, etentjes of festivals. Door geld te sparen bouw je een potje op voor dat soort extra’s.

Internetsparen

Meteen beginnen met sparen? Open dan een spaarrekening bij Nationale-Nederlanden.

Lees meer over Internetsparen

Alternatieven voor rente

Nu de spaarrente laag is, verdien je met sparen weinig geld in de vorm van rente. Was de rente voor jou altijd een belangrijke reden om te sparen? Dan kan het interessant zijn je te verdiepen in deze alternatieven:

1. Extra hypotheek aflossen

Komt je vermogen in de buurt van het heffingsvrij vermogen? Dan kun je overwegen je spaargeld te gebruiken om extra op je hypotheek af te lossen. Zo hoef je mogelijk geen vermogensrendementsheffing te betalen. Let op: het is niet altijd verstandig om extra af te lossen op je hypotheek. Informeer jezelf dus goed en lees bijvoorbeeld de voors en tegens van wel of niet eerder aflossen.

Je woning verduurzamen kan je mogelijk geld opleveren.

2. In jezelf investeren

Een andere optie als je vermogen in de buurt van het heffingsvrij vermogen komt, is je spaargeld in jezelf investeren. Bijvoorbeeld door een opleiding te volgen en daarmee je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

3. Je woning verduurzamen

Betere isolatie, zonnepanelen of gasvrij wonen: je woning verduurzamen kan je in de loop van de tijd mogelijk geld opleveren. Zeker als de prijs voor energie heel hoog is. En je levert een bijdrage aan een beter klimaat. Benieuwd wat je woning verduurzamen jou potentieel kan opleveren? Kijk dan eens naar de verschillende mogelijkheden om je huis te verduurzamen.

4. Beleggen

Heb je je geld pas over meer dan vier jaar nodig? Dan kun je overwegen je geld te beleggen. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt. Het is dus verstandig je hier eerst goed in te verdiepen. Bekijk bijvoorbeeld de verschillen tussen sparen en beleggen.

Ondanks de lage rente zijn er nog genoeg redenen om toch te sparen. Bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onvoorziene kosten. Of om te sparen voor grote uitgaven in de toekomst. Bovendien is je geld bij de bank veiliger dan thuis. Meteen beginnen met sparen? Open dan een spaarrekening bij Nationale-Nederlanden.


Wil je meer weten?