Ga direct naar inhoud

Veelgestelde vragen over het eigenrisicodragerschap

Ben je benieuwd welke kansen en mogelijkheden het zijn van eigenrisicodrager voor de WGA biedt? Lees dan snel verder. In dit artikel gaan we in op de meest gestelde vragen rond het eigenrisicodragerschap. We leggen je uit wat het WGA eigenrisicodragerschap inhoudt en geven inzicht in welke afwegingen hiervoor belangrijk zijn.

Wat is het WGA eigenrisicodragerschap?

In Nederland hebben werkgevers de keuze om de financiering en begeleiding van langdurig arbeidsongeschikte (ex)werknemers zelf te betalen. Op voorwaarde dat deze (ex-)werknemers binnen de WIA een WGA-uitkering ontvangen. Als werkgever ben je maximaal tien jaar verantwoordelijk voor het betalen van de WGA-uitkeringen. Het gaat dan om WGA-uitkeringen die binnen je organisatie zijn ontstaan, afhankelijk van de omvang in loonsom.

In de basis zijn alle werkgevers hiervoor publiek verzekerd. De werkgever betaalt hiervoor een premie aan de Belastingdienst. De re-integratieverplichting ligt in dat geval bij UWV.

Werkgevers hebben ook de mogelijkheid om te kiezen voor het eigenrisicodragerschap. Als je hiervoor kiest, ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van de WGA-uitkeringen en de re-integratieverplichtingen die vanaf dat moment ontstaan (vanaf de eerste ziektedag). De meeste werkgevers kiezen ervoor om het financiële risico van WGA-uitkeringen te verzekeren bij een verzekeraar. Nationale-Nederlanden heeft deze verzekering in de module WGA Eigenrisicodragen; onderdeel van het Verzuimpakket Werkgever.

Waarom eigenrisicodrager voor de WGA worden?

Er zijn verschillende onderdelen die meetellen bij de keuze of het WGA eigenrisicodragerschap past bij jouw organisatie:

 • Financieel: Het WGA eigenrisicodragerschap kan financieel voordeel opleveren voor jouw organisatie. Op korte termijn bijvoorbeeld omdat de premie voor het eigenrisicodragerschap bij de verzekeraar gunstiger kan zijn dan de premie voor publiek verzekeren bij de belastingdienst. Op lange termijn kan het financiële voordeel zitten in een dalende premie bij de verzekeraar vanwege betere re-integratieresultaten.
 • Re-integratieresultaten: Uit verschillende onderzoeken(UWV, 2014-2020, Kwantitatieve gegevens, Amsterdam) blijkt dat eigenrisicodragers betere re-integratieresultaten weten te behalen dan UWV. Onze ervaren specialisten ondersteunen zieke (ex-)werknemers vanaf de eerste ziektedag waar bij UWV de begeleiding pas na twee jaar start. Doordat onze begeleiding eerder start halen we vaak betere resultaten dan UWV. Waardoor (ex-)werknemers sneller terug kunnen keren naar werk, maar eventueel ook een andere inkomensbron hebben vanuit bijvoorbeeld een IVA-uitkering
 • Goed werkgeverschap: Tot slot geldt er nog een afweging hoeveel zorg jij als werkgever voor het inkomensbehoud van jouw langdurige arbeidsongeschikte (ex-)werknemers naar je toe wilt halen. Als eigenrisicodrager heb je meer grip en sturing op re-integratieresultaten, maar ook meer verantwoordelijkheden. Wil jij als werkgever deze verantwoordelijkheden naar je toehalen? Ga je dit intern organiseren of extern uitbesteden? Welke verantwoordelijkheid wil je dragen voor (ex-)medewerkers die arbeidsongeschikt zijn geworden? Laat je als werkgever hierover goed adviseren door je financieel adviseur.

Wanneer kan ik eigenrisicodrager voor de WGA worden?

Het is voor werkgevers op drie momenten mogelijk om voor de WGA eigenrisicodrager te worden:

 • Als je startende werkgever bent
 • Op 1 juli
 • Op 1 januari

Als je als startende werkgever voor het eerst werknemers in dienst neemt, kun je per startdatum eigenrisicodrager worden. Ook kun je per 1 juli en 1 januari van elk jaar eigenrisicodrager voor de WGA worden. Uiterlijk dertien weken van te voren geef je dit aan de Belastingdienst door, dus vóór 1 april en vóór 1 oktober. Dat kan via dit formulier. Let op dat je dit formulier per loonheffingennummer moet opsturen als er meer loonheffingennummers zijn.

Aan welke eisen moet ik voldoen om WGA eigenrisicodrager te worden?

Om eigenrisicodrager te worden heb je een garantieverklaring nodig. Deze garandeert dat de WGA-uitkeringen in geval van betalingsonmacht betaald worden aan UWV. In de meeste gevallen geeft een verzekeraar of andere garantsteller deze verklaring af na het aangaan van de overeenkomst.

Het aanvraagformulier en de garantieverklaring moet je op tijd bij de Belastingdienst aanleveren. Ben je niet op tijd? Dan wijst de Belastingdienst de aanvraag af en blijf je als werkgever publiek verzekerd bij UWV. Je kan dan bij het volgende moment opnieuw een aanvraag indienen.

Ben je in het verleden voor de WGA eigenrisicodrager geweest? Dan moet je eerst minimaal drie jaar publiek verzekerd zijn voordat je opnieuw eigenrisicodrager mag worden.

Wat verandert er voor mij als WGA eigenrisicodrager?

Wil je WGA eigenrisicodrager worden? Dan veranderen er een aantal dingen.

Wat verandert er wel?

 • Premie betalen: Als WGA eigenrisicodrager betaal je géén premie aan de Belastingdienst. Als je verzekerd bent betaal je premie aan je verzekeraar. Als je niet verzekerd bent dan betaal je premie aan jouw garantsteller.
 • Re-integratie: Als WGA eigenrisicodrager ben je zelf verantwoordelijk voor de begeleiding en re-integratie van (ex-)werknemers die een WGA-uitkering ontvangen. Als je verzekerd bent bij Nationale-Nederlanden dan ondersteunen we je hierbij.
 • Declaraties: WGA-uitkeringen UWV blijft de WIA-uitkeringen betalen aan jouw (ex-)werknemers, máár als WGA eigenrisicodrager ontvang je elke maand van UWV een declaratie van die betaalde WGA-uitkering. Als je hiervoor verzekerd bent kun je deze declaratie doorsturen naar jouw verzekeraar.

Wat verandert er niet?

 • Vaststellen WGA-uitkering: UWV blijft onafhankelijk in het vaststellen van het recht op en de hoogte van een WGA-uitkering.
 • Betalen WGA-uitkering: UWV blijft aan jouw (ex-)werknemers de WGA-uitkering betalen.

Tips en oplossingen:

Bij Nationale-Nederlanden werken we samen met werkgevers en adviseurs aan een vitaal en veerkrachtig Nederland. Zo delen we graag inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Bekijk hier onze tips voor als je werknemer ziek is, of lees hoe HR-manager Siebe omgaat met ziekteverzuim . Ook informeren we je graag over onze oplossingen voor verzuim en arbeidsongeschiktheid. Meer lezen? Kijk dan hier.