Ga direct naar inhoud

Zo motiveer je jouw werknemers om in beweging te komen: 7 tips

Een energiek team, daar streef jij naar als werkgever. Logisch, want werknemers die voldoende bewegen zitten beter in hun vel en verzuimen minder. Maar hoe je dat eigenlijk, je werknemers motiveren om genoeg te bewegen? Op de werkvloer én daarbuiten? Deze zeven tips helpen je op weg.

We weten allemaal dat bewegen gezond is, maar hoeveel bewegen is gezond? Moet je per se naar de sportschool of telt een lunchwandeling ook mee? En was het nou een half uur per dag, of zijn er toch weer andere conclusies bekend uit onderzoek?

2,5 uur per week bewegen: moeilijker dan het lijkt

Volgens het Voedingscentrum is het voor volwassenen gezond om zich minstens 2,5 uur per week, verspreid over meerdere dagen, matig of zwaar intensief in te spannen. Denk aan fietsen of hardlopen, maar bijvoorbeeld ook ramen zemen of tuinieren telt mee. Ander advies van het Voedingscentrum: voorkom veel stilzitten. En doe twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals krachttraining of yoga.

Mensen die regelmatig bewegen, zitten lekkerder in hun vel.

Hoe ons Nederlanders dat vergaat? Het kan beter. Zo voldeed in 2021 slechts 47% van de volwassen Nederlanders aan de beweegrichtlijnen van het Voedingscentrum. In dat jaar zijn mensen van 75 jaar of ouder meer gaan bewegen dan in de voorgaande jaren. Mensen tussen de 18 en 35 spannen zich juist minder in dan voorheen. Dat blijkt uit de Leefstijlmonitor 2021 van het CBS, in samenwerking met het RIVM.

7 tips om beweging te stimuleren bij je werknemers

Het blijkt dus moeilijker dan gedacht, voldoende bewegen. Gelukkig kun jij daar als werkgever verandering in brengen. Wij geven je een aantal tips voor het doorvoeren van laagdrempelige veranderingen om beweging te stimuleren. Zonder dat je je te veel bemoeit met het privéleven van je werknemers.

1. Vergader wandelend

Acht uur achter je bureau zitten is niet gezond. Pauzes zijn belangrijk. Stel je werknemers daarom eens voor om wandelend te vergaderen. Een rondje buiten lopen is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hoofd. Het maakt je productiever en dwingt je even afstand te nemen van het werk. Ook voortgangs- en functioneringsgesprekken kun je lopend voeren. En vergeet de lunchwandeling niet.

2. Creëer een gezonde kantoorwerkplek

Een actieve, dynamische en ergonomische kantoorwerkplek is een must voor iedere moderne werkgever. Klinkt goed, maar hoe zorg je daarvoor? Breng je werknemers in beweging met verstelbare stoelen, deskbikes, hoge krukken of zitballen. Ook een optie: de treadmill. Dat is een bureau waaraan je werknemers rustig wandelend hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.

3. Geef voorlichting over het belang van beweging

Zorg ervoor dat je werknemers weten waarom beweging belangrijk is. Informeer over de voordelen. Niet alleen op fysiek, maar ook op mentaal vlak. Zo draagt bewegen niet alleen bij aan een langer en gezonder leven, maar zitten mensen die regelmatig bewegen ook lekkerder in hun vel. Ook heeft beweging een positief effect op je concentratievermogen en focus.

Daarnaast traint regelmatige fysieke inspanning de hersenen om flexibeler te worden in het bedenken van creatieve oplossingen. Dat blijkt uit onderzoek van cognitief psycholoog Lorenza Colzato van Universiteit Leiden. Vind jij het lastig om je werknemers te informeren over de voordelen van beweging? Schakel dan een expert in, zoals een coach of trainer.

Hoe je je werknemers stimuleert om gezond te eten

Naast beweging draagt ook gezonde voeding veel bij aan de vitaliteit van je werknemers. Maar dat kan een lastig onderwerp zijn om te bespreken op de werkvloer. Wij helpen je op weg.

4. Stel een sportbudget beschikbaar

Al eens aan een sportbudget gedacht? Zo’n budget kunnen werknemers vrij besteden aan de activiteit die zij leuk vinden. De een gaat naar een wekelijkse bootcamp, de ander naar yoga. Die keuzevrijheid maakt sporten voor iedereen laagdrempelig en dus leuk.

5. Koop een pingpongtafel

Steeds meer bedrijven zijn er trots eigenaar van: de pingpongtafel. Het bezorgt je werknemers een 'thuisgevoel' en zorgt voor de nodige ontspanning op de werkvloer. Daarnaast leren je werknemers elkaar beter kennen met zo’n pingpongtafel. Dat komt de sfeer ten goede. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een tafelvoetbaltafel, airhockeytafel of sjoelbak. Extra tip: begin een competitie. Zo stimuleer je werknemers om de tafel regelmatig te gebruiken en voorkom je dat ze er snel op uitgekeken zijn.

6. Sport samen

Wil jij de creativiteit van jouw werknemers een boost geven? Organiseer dan een teamuitje of sporttoernooi, want samen sporten werkt beter dan alleen. De tijd gaat sneller, het is gezelliger én je houdt het langer vol. Bovendien maakt het gelukkiger. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

7. Geef het goede voorbeeld

Wat jij zelf aan beweging doet als werkgever, is ook belangrijk, want goed voorbeeld doet volgen. Praat daarom eens over de sportactiviteiten die je thuis doet en geef op kantoor het goede voorbeeld. Pak bijvoorbeeld de trap en niet de lift. Ga met de fiets en niet met de auto naar het werk. En loop af en toe eens een rondje buiten, ook als je thuiswerkt.

Tips en oplossingen

Bij Nationale-Nederlanden delen we graag inzichten over het verkorten en voorkomen van verzuim. Zorgen voor meer werkgeluk is daarin belangrijk. Maar het is niet de enige factor die meespeelt. Op zoek naar meer inzichten? Lees wat je als werkgever kunt leren van deze 6 vitale bedrijven. En ontdek wat oprechte waardering doet voor je werknemers – en voor jezelf.