Ga direct naar inhoud
Opstalverzkering VvE

Gebouwenverzekering VvE

Verzeker je appartementencomplex goed tegen schade.

Zoek advies

Wat is een opstalverzekering VvE?

Met een opstalverzekering VvE verzeker je schade aan een appartementencomplex. Bijvoorbeeld schade die ontstaat door brand, storm of lekkage. Met de opstalverzekering VvE hoef je je over de materiële schade in elk geval geen zorgen te maken.

Dekking opstalverzekering voor VvE

Schade aan je appartementsgebouw kan veel oorzaken hebben. Bijvoorbeeld schade die ontstaat door brand, het weer of lekkage. Of schade door diefstal of vandalisme. Verzeker je appartementsgebouw goed tegen schade. Bekijk hieronder wat we wel en niet verzekeren.

Opstalverzekering VvE waterschade

De opstalverzekering VvE van Nationale-Nederlanden heeft standaard een uitgebreide dekking. Je bent dus altijd verzekerd voor schade door een lekkage, neerslag en zelfs overstroming. Schade door grondwater kun je niet meeverzekeren..

Garantie tegen onderverzekering

Soms is de schade aan een gebouw groter dan het verzekerde bedrag. Dan heb je een te laag bedrag verzekerd. Dit noemen we ook wel onderverzekerd. Met onze garantie tegen onderverzekering krijg je de totale schade aan je gebouw toch helemaal vergoed.


Wat verzekeren we...

 • Schade aan je gebouw door brand, storm, bliksem, neerslag, lekkage, diefstal, ontploffing en vandalisme.
 • Extra kosten na schade voor het opnieuw aanleggen van de tuin of beplanting.
 • Extra kosten na schade voor herstel van je gebouw, bijvoorbeeld als je aan nieuwe wet- en regelgeving moet voldoen.
 • Misgelopen huurinkomsten.
 • Mogelijke kosten die je maakt om direct schade te beperken. Ook kosten die je maakt om indirecte schade te beperken kunnen worden vergoed.

Bekijk de polisvoorwaarden voor alle situaties waarin je wel en niet verzekerd bent.

... en wat niet?

 • Schade door een aardbeving of grondwater.
 • Schade door slecht onderhoud.
 • Schade aan onderdelen die niet bij het gebouw horen zoals zonweringen, antennes en lichtreclames. Hiervoor heb je een Inventarisverzekering nodig.
 • Schade door het lekslaan van glas.
 • Schade door een wietplantage.


Wat kun je aanvullend verzekeren?

Glasverzekering
Bij een glasdekking verzekeren we standaard alle ruiten in ramen en deuren van je appartementencomplex. Glas in windschermen, balkon- en terreinafscheidingen en versieringen in of op het glas zijn meeverzekerd. Ook gebogen ruiten en hardglazen deuren zijn verzekerd.


Meer informatie over de dekking en eigen risico

Eigen risico
Kies voor een eigen risico van € 500,- of € 1.000,-. 
Maximaal verzekerd bedrag
Het maximaal verzekerd bedrag in het Zekerheidspakket is € 10.000.000,- en voor gebouwen met alleen particuliere bewoning. Wil je een hoger bedrag verzekeren? Dan kan er ook een maatwerkoplossing zijn. Een adviseur kan je vertellen welke verzekering het beste bij je past.

Waar ben je verzekerd?
Je bent verzekerd voor een appartementsgebouw in Nederland.

Waarom kies je voor onze opstalverzekering VvE?

 • Krijg een standaard uitgebreide dekking.
 • Een schade wordt volledig uitgekeerd met de garantie tegen onderverzekering.


Meer weten over VvE verzekeringen

Jouw adviseur helpt je graag bij het afsluiten van een opstalverzekering VvE. Neem voor advies contact op met je adviseur. Heb je geen verzekeringsadviseur? Dan kun je een adviseur bij jou in de buurt zoeken en een afspraak maken. 


Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een opstalverzekering VvE?
De kosten van een gebouwenverzekering hangen onder andere af van het verzekerd bedrag. Maar ook van het materiaal waaruit het gebouw bestaat (de bouwaard). Een verzekeringsadviseur kan je hierover adviseren.

Wat krijg ik vergoed bij schade aan het appartementsgebouw?
Als de schade te repareren is, vergoeden we de herstelkosten. Als herstel niet mogelijk is, vergoeden we de herbouwwaarde. In bijzondere gevallen vergoeden we de verkoopwaarde, bijvoorbeeld als het gebouw al te koop stond.

Kan ik zonnepanelen meeverzekeren?
Ja, je kunt de waarde van de zonnepanelen bij de herbouwwaarde van het gebouw optellen. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het gebouw in oorspronkelijke staat te herstellen.

Is schade door een illegale hennepkwekerij meeverzekerd?
Nee, maar wel als je aantoont dat je niet op de hoogte was van de aanwezigheid van de kwekerij. En je ook in redelijkheid daarvan niet op de hoogte kon zijn.

Is een opstalverzekering VvE verplicht?
Ja, een opstalverzekering is wettelijk verplicht voor een Vereniging van Eigenaren. In de splitsingsakte van de VvE staat een splitsingsreglement. Hierin staat dat je als VvE een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. In de wet staat de verplichting om het onderwerp verzekeringen te regelen in het splitsingsreglement.

Wie sluit een opstalverzekering VvE af?
Het bestuur sluit namens de Vereniging van Eigenaren de opstalverzekering af na akkoord van de ledenvergadering.

Wat is een herbouwwaarde?
Dit zijn de kosten om een appartementengebouw opnieuw te bouwen in oorspronkelijke staat. Zorg dat de VvE altijd weet hoe hoog de herbouwwaarde is. De herbouwwaarde staat los van de marktwaarde of verkoopwaarde.

Er zit graffiti op mijn muren. Is dit verzekerd door de opstalverzekering?
Graffiti op je muren is een vorm van vandalisme. Vandalisme is alleen verzekerd na het ongewenst binnendringen van de dader in het gebouw. Schade door graffiti dat zich aan de buitenkant van je gebouw bevindt, is dus niet verzekerd.

Wat is eigenaarsbelang? Moet ik dit gezamenlijk verzekeren?
In veel appartementen zitten woningverbeteringen. Denk aan een uitgebreidere keuken of badkamer. Maar ook een vaste vloer en gestuukte muren. Of een schuifpui naar het balkon die niet standaard in het appartement zit. Dit noemen we eigenaarsbelang. Je kiest zelf als Vereniging van Eigenaren of je dit eigenaarsbelang meeverzekert in de opstalverzekering VvE. De ledenvergadering geeft hier dan akkoord voor. Zodat het bestuur dit in de verzekering kan meeverzekeren.

Heeft de opstalverzekering VvE nog een extra dekking?
We verzekeren ieder appartementencomplex met een standaard uitgebreide dekking. Je kiest zelf of je glas meeverzekert.

Wat moet ik doen bij schade?
Meld schade direct bij je verzekeringsadviseur of bij ons. We staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar. Schade melden kan telefonisch via 088 663 31 11 . Of meld je schade online.

Hoe zeg ik mijn contract op?
De verzekering duurt minimaal één jaar. Na dit jaar kun je de verzekering elke dag opzeggen. De verzekering eindigt dan na één maand. Opzeggen kan schriftelijk of per e-mail.

Voorwaarden

Verzekeringskaarten

Met de Verzekeringskaart vergelijk je onze producten eenvoudig met andere aanbieders.