Ga direct naar inhoud

Checklist: eigenschappen van de succesvolle ondernemer

Jaarlijks beginnen ruim 200.000 mensen als ondernemer. Wat kunnen zij leren van ondernemers die al langer in het vak zitten? Welke competenties hebben zij? En hoe komt het dat ze succesvol zijn? We bekijken de eigenschappen van de succesvolle ondernemer. Met deze checklist zie je meteen hoe jij er als ondernemer voor staat.

Eigenschappen succesvolle ondernemer

Heb je de eigenschappen van een ondernemer?

Kwaliteiten zijn eigenschappen waarmee je geboren bent. Passen jouw kwaliteiten goed bij het ondernemerschap? Dan gaat ondernemen je natuurlijk goed af. Waarschijnlijk voel je je er ook toe aangetrokken. Een rijtje voorbeelden:

Belangrijke ondernemerskwaliteiten

 • Durf
 • Creatief
 • Flexibel
 • Doorzetter
 • Commercieel

Wat nou als je niet al deze kwaliteiten hebt? Laten we realistisch zijn: niet iedere succesvolle ondernemer is een waaghals. En het zijn ook niet allemaal creatievelingen.

Ga daarom na welke eigenschappen nodig zijn voor jóúw onderneming. Kijk vervolgens aan welke sterke punten jij als ondernemer voldoet. Zijn dat er maar weinig? Dan past een (andere) baan in loondienst misschien beter bij je.

Test je ondernemersvaardigheden

Maar je kunt je toch ook ontwikkelen als ondernemer? Klopt, je hebt het dan over ondernemersvaardigheden. Vaardigheden gaan niet over wie je bent, maar wat je kunt. En bij het ondernemerschap komt veel kijken. Het leuke is dus dat je altijd nieuwe dingen kunt leren.

 • Financiën
 • Marketing
 • Netwerken
 • Ondernemerschap

Wil je weten hoe kundig je als ondernemer bent? Test je vaardigheden met de Krachtmeting van de KVK.

Kies strategisch: ontwikkelen, uitbesteden of compenseren

Veel ondernemers worden door schade en schande wijs. Want aan de basiskennis ondernemerschap kun je niet ontkomen. Toch is het handig om voordat je als ondernemer begint te weten welke vaardigheden je mist. Op deze punten zal je moeten investeren.
Zo kun je je ontwikkelen door nieuwe vaardigheden op te doen. Je kunt er ook voor kiezen om zaken waar je niet goed in bent uit te besteden, bijvoorbeeld je boekhouding. Tot slot kun je vaardigheden ook compenseren.

Compenseren = creatief met je competenties omgaan

Stel, je bent goed in het schrijven van webteksten, maar je kan zelf geen website bouwen. Kijk dan of er een webbouwer in je netwerk is waarmee je deze vaardigheden kunt uitruilen. Jij helpt de webbouwer aan steengoede webteksten in ruil voor een hippe website.

Ontwikkel de belangrijkste competenties van succesvolle ondernemers

Als startende ondernemer kun je niet alles in één keer leren. Wél zijn er enkele competenties waar je hoe dan ook mee te maken krijgt. Zorg dat je daarin investeert om je te blijven ontwikkelen. En je bedrijf kan groeien tot een succesvolle onderneming. Deze 3 competenties mogen niet ontbreken:

Sociale en communicatieve vaardigheden

Heldere communicatie is voor elke ondernemer van belang. In elke interactie met een klant, werknemer of leverancier liggen kansen voor je onderneming. Die wil je zo goed mogelijk benutten. In woord en geschrift. Of het nu gaat om een offerte, presentatie of sollicitatiegesprek.

Dit vraagt om vaardigheden als:

 • Goed luisteren
 • Je inleven in anderen
 • Feedback geven en ontvangen
 • Je helder en bondig uitdrukken

Je hebt ze nodig bij het netwerken, in salesgesprekken, de aansturing van werknemers en in alle aspecten van goed werkgeverschap. Onmisbaar en dus een slimme investering.

Leiderschapsvaardigheden

Leidinggeven gaat de één makkelijker af dan de ander. Natuurlijke leiders nemen automatisch een sturende rol op zich in een team, familie of groep vrienden. Zij hebben als ondernemer een streepje voor op dit onderdeel. Gelukkig kun je leiderschapscompetenties ook ontwikkelen.

Vaak begint dit bij persoonlijk leiderschap, waarin je grip krijgt op de keuzes in je eigen leven. Zo leg je de basis om ook anderen te dienen met jouw leiderschap. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephan Covey is een goed boek om dit onderwerp te verkennen.

Ondernemerschap als competentie

De rasechte ondernemer kenmerkt door enkele specifieke competenties. Succesvolle ondernemers ontwikkelen ze gaandeweg. Door ze bewust te trainen kun je een voorsprong nemen en je kans op succes vergroten. Probeer je hierin te ontwikkelen:

 • Kansen in de markt zien en benutten
 • Risico’s durven nemen om nieuwe kansen in de markt te creëren
 • Anderen enthousiast maken voor jouw initiatieven
 • Actief contact zoeken met mensen die kunnen bijdragen aan je doelen
 • Creatieve oplossingen zoeken bij weerstand of tegenslag

Je hoeft het niet alleen te doen

Startende ondernemers zijn nog weleens onzeker. Omdat ze denken dat nu ze zelfstandige zijn, ze ook echt zélf moeten kunnen. Dat is een misvatting. Sterker nog, om hulp vragen is een belangrijke eigenschap voor ondernemers.

Veel succesvolle ondernemers laten zich daarom coachen. Om persoonlijk obstakels te overwinnen. Om groter te durven denken. Of om hun bedrijf een boost te geven. In een volgende blog gaan we dieper in op coaching voor ondernemers.

Nieuwsbrief

Als ondernemer ben je continu in beweging. De wereld om je heen verandert, en jij en je onderneming ook. Met onze tips, achtergrondartikelen en interviews helpen we jou om die veranderingen vol vertrouwen aan te gaan.

Meld je aan voor de nieuwsbrief