Schade voorkomen: 10 tips om je voor te bereiden op storm

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Afgewaaide dakpannen, omgewaaide schuttingen en kapotte ruiten: een storm kan flinke schade veroorzaken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Daarom is het verstandig om een aantal maatregelen te nemen als er een storm op komst is. Wil jij de kans op stormschade voorkomen? In dit artikel geven we je tips.

Wanneer is er sprake van storm?

Het KNMI spreekt van storm bij windkracht 9. Maar bij windkracht 7 kan er al stormschade ontstaan, die je verzekering vergoedt.

Hoe bereid je je voor op storm?

Een storm kan niet alleen schade veroorzaken aan je huis, maar ook aan je tuin, je auto en zelfs aan jou zelf. Gelukkig kun je met deze 10 eenvoudige tips de kans op stormschade flink beperken.

1. Controleer je dakpannen

Kapotte en losliggende dakpannen waaien tijdens een storm makkelijker weg. En dat kan weer zorgen voor behoorlijk vervelende stormschade en gevaarlijke situaties. Niet alleen aan jouw huis, maar ook aan huizen of auto's van buurtbewoners.

2. Controleer zonnepanelen

Zonnepanelen zijn behoorlijke windvangers. Daarom is het belangrijk dat je controleert of ze goed vastzitten. Zo verklein je de kans dat ze van het dak af gerukt worden bij zware windstoten.

Tip! Krijgen je zonnepanelen regelmatig een onderhoudsbeurt? Vraag of de specialist ook controleert of de zonnepanelen nog stevig vastzitten en eventueel bevestigingsmateriaal dat aan vervanging toe is vervangt.

Met de Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden ben je verzekerd tegen schade aan je zonnepanelen door storm. Goed om te weten: bij storm geldt altijd een eigen risico van € 250,-.

3. Maak dakgoten schoon

Een storm gaat vaak gepaard met flinke neerslag. Controleer daarom of je dakgoot schoon is. Haal oude bladeren en ander vuil weg en verwijder verstoppingen. Doe je dit niet, dan kunnen er lekkages ontstaan als het flink regent.

4. Controleer kitranden

Gaat de storm gepaard met flinke neerslag? Dan is het ook aan te raden om de kitranden van ramen en deuren te controleren. Een kapotte of verteerde kitrand kan vocht doorlaten, met waterschade of houtrot als gevolg.

5. Sluit ramen en deuren

Logisch, maar we noemen het toch: doe deuren en ramen dicht. Als een raam of deur door de storm dicht waait, kan het glas namelijk breken. Ook voorkom je zo dat het inregent en er schade aan je vloer of je spullen ontstaat.

6. Schutting vastzetten

Typische stormschade: een omgewaaide schutting. Dus maak je schutting bestand tegen storm. Controleer of je schutting goed vast staat en verstevig 'm eventueel. Dat kan bijvoorbeeld door 'm met extra metalen klemmen aan de schuttingpalen vast te maken. Bij rot of slecht onderhoud is de kans op stormschade groter.

7. Check je tuin: wat waait makkelijk weg?

Zet (losse) spullen die veel wind vangen binnen. Denk aan bloempotten, tuinmeubels, fietsen en trampolines. Is het niet mogelijk om alles binnen te zetten? Zorg dan dat je je spullen vastzet en verzwaart. Losse spullen zijn trouwens niet het enige wat makkelijk wegwaait. Haal ook losliggende en loshangende takken weg. Die kunnen ook flinke schade veroorzaken.

8. Snoei bomen

Snoei overhangende takken van de bomen in je tuin. Snoei ook de losse en dode takken en takken vlakbij de ramen. Zo houd je de vorm van de boom hetzelfde, maar voorkom je tóch stormschade. En staat er een scheve boom of zieke boom in je tuin? Dan is het verstandig om deze weg te halen, want een scheve of zieke boom waait bij een flinke storm eerder om.

9. Rol het zonnescherm op

Controleer of het zonnescherm goed vastzit aan de muur en zorg dat hij opgerold is als er harde wind is of een storm aankomt.

10. Rolluiken open óf dicht

Een veel gestelde vraag: moeten rolluiken open of dicht bij storm? Doe ze open óf dicht, maar laat ze niet deels open staan bij (extreem) harde wind. Juist dan kunnen ze stuk waaien. Als je je rolluiken helemaal dicht doet, dan zijn je ruiten beter beschermd tegen rondvliegende takken en andere dingen.

11. Stormschade voorkomen aan je auto

Vergeet ook je auto niet als er een zware storm voorspeld wordt. Dit zijn de belangrijkste voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 • Zet je auto het liefst in een garage of onder een carport.
 • Is dit niet mogelijk? Parkeer je auto dan op een plek met zo weinig mogelijk omliggende bomen.
 • Parkeer niet te dicht bij een schutting.

Kan ik de weg op met storm?

Wanneer er sprake is van een storm met code rood, is het advies om niet de weg op te gaan. Kan het echt niet anders? Zorg dan dat je extra voorzichtig bent en pas je rijgedrag aan:

 • Houd afstand. Niet alleen van auto's en vrachtwagens, maar ook van andere weggebruikers.
 • Verlaag je snelheid.
 • Houd twee handen aan je stuur.
 • Rijd zo rustig mogelijk langs vrachtwagens en houd rekening met een eventuele windvlaag na het passeren.
 • Probeer bruggen, dijken en open vlaktes te vermijden.
 • Regent het? Zet je lampen aan en rijd rustig door plassen om aquaplanning te voorkomen.
 • Zorg dat je telefoon opgeladen is, zodat je hulp kunt inschakelen als dit nodig is.

Toch stormschade?

Ontstaat er toch stormschade aan je huis, tuin of auto? Ga niet naar buiten om (nood)reparaties uit te voeren, maar wacht hiermee tot de storm voorbij is. Zorgt de schade voor acuut gevaar? Bel dan direct 112. Bij spoedgevallen die geen acuut gevaar opleveren (bijvoorbeeld als er een groot stuk dakbedekking losgewaaid is), neem je contact op met de brandweer via 0900 - 0904.

Wat doen om stormschade te voorkomen op lange termijn?

De tips die we hierboven noemen, zijn allemaal tips om stormschade op korte termijn te voorkomen. Maar er zijn ook tips die je op de langere termijn kunt toepassen.

 • In Nederland is er meestal sprake van een noordwester- of een zuidwesterstorm. Een zuidwesterstorm komt vaker voor. Verdiep je eens in welke gevolgen dit heeft voor de stand van jouw huis. Staan de bomen in je tuin bijvoorbeeld niet te dicht op je huis?
 • Heb je niet zo'n stevige schutting? Deze kun je met een paar aanpassingen verstevigen. Kies voor hardhouten of betonnen tussenpalen en plaats deze minimaal een meter diep in de grond. Zorg ook dat de onderste plank van hardhout is, of metsel de onderkant op. Vergeet verder niet dat een schutting onderhoud nodig heeft. Check 'm sowieso elk jaar op rot en andere gebreken en beits, olie of verf je schutting eventueel. Hoeveel en welk onderhoud je schutting nodig heeft, hangt af van het materiaal.

Stormschade melden

Hoe goed je ook voorbereid bent, soms slaat een storm toch toe. Je kunt de stormschade online melden via mijn.nn. Breng de situatie goed in beeld en maak duidelijke foto’s. Ruim niet meteen op. Het kan zijn dat een schade-expert de situatie met eigen ogen wil zien.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie