Zonnepanelen verzekeren

Je denkt aan zonnepanelen of je hebt ze al geplaatst. Lekker bezig, dat is namelijk goed voor het klimaat én een lagere elektriciteitsrekening. Zonnepanelen zitten vaak op je dak en zijn daardoor kwetsbaar. Hoe zit het dan eigenlijk bij schade aan je zonnepanelen?

Zonnepanelen verzekeren of niet?

Schade aan zonnepanelen of schade door je zonnepanelen aan je huis is vervelend. Goed nieuws, deze schade kun je verzekeren. Sterker nog, vaak zijn zonnepanelen standaard meeverzekerd bij je woonverzekering, zoals de opstalverzekering. Met een opstalverzekering verzeker je je tegen schade aan zaken die vastzitten aan je huis. Zoals de zonnepanelen die op het dak zijn gemonteerd.

Zijn zonnepanelen verzekerd tegen diefstal?

Alleen als er sprake is braakschade en vaak alleen bij zonnepanelen die vastgeschroefd zijn op of in het dak. Wil je ook schade vergoed krijgen zonder braakschade, vaak is dit het geval bij zonnepanelen die op stellages staan? Onderzoek dan of een aparte zonnepanelenverzekering of aanvullende dekking op je bestaande woonverzekering nodig is.

Welke verzekering voor zonnepanelen?

Je zonnepanelen zijn met je woonverzekering meeverzekerd als ze vast op of in het dak van je huis zitten. Je verzekert je dan tegen schade door storm, brand, hagel, bliksem en diefstal. Er zijn ook aparte zonnepanelenverzekeringen. Hiermee ben je uitgebreider verzekerd. Deze verzekeringen zijn wel prijzig.

Voor huurders en appartementen met een VvE is het net wat anders geregeld met de verzekering:

 • Heb je een huurwoning en zonnepanelen op je dak? Dan vallen je zonnepanelen onder het huurdersbelang van je inboedelverzekering. Tenminste, als jij of een vorige bewoner de zonnepanelen heeft laten plaatsen. Heeft de verhuurder zelf de zonnepanelen laten plaatsen? Dan hoef jij verder niets te doen. Want dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het afregelen van de eventuele schade aan de zonnepanelen.
 • Heb je een appartement met een VvE? Dan kun je je zonnepanelen bijverzekeren via je inboedelverzekering. Dit doe je alleen als je zelfstandig de zonnepanelen plaatst. Plaats je met alle bewoners gezamenlijk zonnepanelen? Dan vallen de zonnepanelen onder de opstalverzekering van de VvE.

Zonnepanelen en je eigen risico

Bij sommige verzekeringen voor zonnepanelen heb je een eigen risico. Dit is een bedrag dat je zelf betaalt bij schade. In de voorwaarden van je verzekering lees je hierover meer.

Schade aan zonnepanelen? Wat is niet verzekerd met een woonverzekering?

Check de volgende zaken bij je woonverzekering. Dekt jouw verzekering niet alles wat je wilt? Dan kun je dus kiezen voor een aparte zonnepanelenverzekering.

 • Zonnepanelen die ‘los’ op een dak staan, zijn vaak niet meeverzekerd bij een opstalverzekering. Dit is vaak het geval op platte daken. Zonnepanelen worden dan niet aan je dak bevestigd, maar op je dak geplaatst met stellages. Soms moet je de zonnepanelen apart verzekeren op een inboedelverzekering.
 • Voor schuine daken geldt dat zonnepanelen vastgeschroefd aan het dak moeten zijn om verzekerd te zijn met je opstalverzekering.
 • Zonnepanelen die je in je tuin installeert, zijn soms niet standaard meeverzekerd bij een opstalverzekering. Ben je van plan zonnepanelen in de tuin te plaatsen? Neem dan even contact op met je verzekeraar.
 • Controleer of het verzekerde bedrag van je opstalverzekering hoog genoeg is. Met een te laag verzekerd bedrag krijg je schade maar voor een deel vergoed.
 • Onzichtbare schade aan zonnepanelen is vaak niet verzekerd. Deze schade kan namelijk al bij het vervoeren van de zonnepalen zijn ontstaan. Of door verkeerde installatie. Laat je zonnepanelen dus installeren door een erkende installateur.
 • Verlies van stroomopbrengst (tijdens schade) is vaak ook niet standaard verzekerd met een opstalverzekering.
 • Worden je zonnepanelen gestolen (ja, echt waar dat kan)? Dan moet er bij een woonverzekering vaak sprake zijn van braakschade. Is deze schade er niet? Dan kan schade vergoeden lastiger zijn. Bespreek dit met je verzekeraar.
 • Je verzekert je met een woonverzekering niet tegen elke schade door wind. Verzekeraars bieden alleen dekking voor schade door storm. Daaronder verstaan zij windkracht 7 en meer.

Ook de volgende oorzaken van schade worden vaak niet standaard meeverzekerd:

 • Productieverlies bij uitval door schade.
 • Schade aan zonnepanelen tijdens onderhoud.
 • Zogeheten microcracks. Dit zijn haarscheurtjes in de zonnecellen.

Tip: Neem voor het plaatsen van de zonnepanelen contact op met je verzekeraar van je woonverzekering. Bespreek je plannen en informeer welke schade de verzekering dekt.

Het aantal zonnepanelen dat je ziet is een indicatie. Hoeveel zonnepanelen er nodig zijn voor jouw situatie hangt af van verschillende factoren. Zo ligt de daadwerkelijke opbrengst van zonnepanelen aan het type zonnepaneel dat je kiest (in deze berekening gebruiken we een zonnepaneel van 300 Wp). Ook bepalen de ligging en het type dak de daadwerkelijke opbrengst per zonnepaneel.

Zonnepanelen verzekering afsluiten?

Heb je nog geen verzekering voor je zonnepanelen? Bij de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden verzeker je standaard jouw zonnepanelen mee. Deze verzekering vergoedt schade aan zonnepanelen die plotseling en onverwacht ontstaat. Door bijvoorbeeld brand, bliksem, storm, neerslag, (riool)water en (poging tot) inbraak. Je verzekert je niet voor schade door verkeerde installatie, zogenoemde “microcracks” en kosten voor onderhoud.

Ontdek de opstalverzekering van Nationale-Nederlanden

Aparte verzekering zonnepanelen?

Mis je een bepaalde dekking bij je woonverzekering? Dan zijn er aparte verzekeringen voor zonnepanelen. Dit kan vaak via het bedrijf dat de zonnepanelen levert. Deze verzekeringen zijn vaak wel wat duurder.

Zonnepanelen financieren?

Liggen er nog geen panelen op je dak? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het financieren van je zonnepanelen.

Ontdek meer


Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning