Ga direct naar inhoud

Je huis en tuin weer lentefris

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

De lente is de perfecte tijd voor een frisse start. In de natuur, maar ook thuis. Met een voorjaarsschoonmaak gaat er weer frisse lucht door je huis. Maak je huis en tuin helemaal klaar voor de lente met deze stappen. Dan kan jij volop genieten van het nieuwe seizoen.

Voorjaarsschoonmaak in huis

Begin met ontspullen

Kijk rond in je huis. Zie je spullen die je niet meer gebruikt? Geef ze weg, verkoop ze of breng ze naar de kringloopwinkel. Minder spullen betekent minder opruimen en meer ruimte voor nieuwe energie. Je kunt je woning ook op een duurzame manier opruimen. Vraag jezelf af of je spullen kunt upcyclen bijvoorbeeld.

Zo ruim jij je woning verantwoord op

Maak schoon, kamer voor kamer

Pak elke kamer een voor een aan. Begin bij de slaapkamer. Verschoon je bed, maak de ramen schoon en stofzuig onder het bed. Ga zo door met de andere kamers. Maak ook schoon op de plekken die je normaal overslaat. Bijvoorbeeld boven op kasten en achter de bank.

Frisse lucht

Zet de ramen open terwijl je schoonmaakt. Frisse lucht helpt om je huis snel schoon te laten voelen. Bovendien is het gezond om de lucht binnen te vervangen door nieuwe, frisse lentelucht. Wil je weten hoe je dit slim doet?

Bekijk onze tips voor het luchten en ventileren van je huis

Verander je interieur (een beetje)

Geef je bank een nieuwe plek, of zet je tafel eens anders. Je kunt ook één muur in je woonkamer in een nieuwe kleur verven. Kleine veranderingen geven je huis een nieuwe look. Net als de natuur die weer in bloei staat.

Haal de lente in huis

Bij het voorjaar denken veel mensen aan bloemen. En terecht. Verse bloemen ruiken lekker en geven een vrolijke touch aan je interieur. Dus haal bijvoorbeeld een mooi plukboeket in huis voor een lentegevoel in je huis.

Je tuin lenteklaar maken

Begin met het opruimen van bladeren, takken en ander afval. Maak je tuinmeubelen schoon en kijk of je iets moet repareren.

Onkruid en tegels

Onkruid verwijderen is niet leuk, maar het moet wel gebeuren. Zeker omdat onkruid sneller groeit als de zon schijnt. Gebruik een onkruidbrander voor een snelle aanpak. Verwijder daarna de groene aanslag van de tegels. Hierna ziet je tuin er weer fris uit.

Planten en snoeien

Het is nu een goede tijd om te planten. Welke bloemen en planten wil jij in je tuin? Je kunt nu ook bomen en struiken snoeien, als je dat nog niet hebt gedaan. Zo kunnen ze weer goed groeien de komende maanden.

Onderhoud je gras

Maai het gras, verwijder onkruid en strooi mest. Een gezond grasveld is de basis van een mooie tuin.

Bloementuin aanleggen

Veel bloemen en planten in je tuin zorgen voor een echt lentegevoel. Kies een kleurthema voor rust. Of mix juist kleuren en soorten voor een zomerse vibe. Heb je liever geen bloemen? Gebruik dan gekleurde bloempotten voor planten.

Wil je een tuin waar het ook voor planten en dieren fijn is? Maak dan een duurzame tuin.

Zo maak je een duurzame tuin

Tip: Begin een moestuin

De lente is perfect om een moestuin te beginnen. Want de meeste groentes kun je nu zaaien. Heb je binnen voorgekweekte plantjes? Die kunnen nu naar buiten. Zorg voor verse moestuingrond als voedingsbodem.


Wil je meer weten?

Woonverzekering en je tuin: Wat is er verzekerd?

Wil je je tuin verzekeren? Het kan met een Inboedelverzekering en Opstalverzekering. Lees hier het verschil.

Lees meer

Veilig je barbecue aanmaken en gebruiken

Met deze tips kun je veilig je barbecue aanmaken. Of je nu barbecuet op kolen, gas of elektrisch. Bekijk snel onze tips.

Lees meer

Zo verbeter je de luchtkwaliteit binnenshuis

De luchtkwaliteit kan per kamer verschillen. Wat zijn de meest voorkomende vervuilers per kamer?

Lees meer