Ga direct naar inhoud

Fijne, veilige feestdagen thuis

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Tijdens de feestdagen draait het thuis om gezelligheid en warmte. Een woning vol mooie feestverlichting, kerstversiering om bij weg te dromen en met je gezin rond de tafel met een heerlijk feestdiner. Maar is jullie versiering wel veilig? En is de tafel tijdens het kerstdiner wel veilig? Ontdek hoe jij het thuis veilig houdt in deze gezellige periode.

De versiering tijdens de feestdagen

Het huis mooi aankleden met kerstslingers, feestverlichting, engelenhaar, kransen en natuurlijk een mooie kerstboom? Niets straalt meer feestdagen uit dan je woning onderdompelen in de kerstversiering. Maar let op: die extra versiering in huis kán je woning brandgevoeliger maken. Zeker als je er ook een lading kaarsjes en lichtjes aan toevoegt. Let daarom op de volgende punten.

Kerstboom

Geef je kerstboom dagelijks een beetje water, ook als deze geen kluit heeft. Op die manier voorkom je dat hij uitdroogt. Slim, want hiermee wordt ‘ie minder brandgevoelig. Een droge kerstboom brandt, als hij vlam vat, binnen dertig seconden helemaal op. Geef hem dus vaak wat te drinken, want dan heb je in geval van brand meer tijd om te blussen. Zet je kerstboom wel in een goede standaard, zodat het water er niet uitlekt.

Feestverlichting

Het is een fijne, misschien wel romantische gedachte om de feestverlichting aan te laten staan als je de deur uitgaat. Zo kom je niet in het donker thuis en lijkt het alsof je woning al een beetje is opgewarmd. In verband met brandgevaar raden we toch aan de stekker altijd uit het stopcontact te halen.

Kaarsjes

Bij kerst hoort natuurlijk ook het aansteken van kaarsjes. Gebruik hiervoor altijd een onderzetter of kaarsenhouder. Het lijkt soms een leuk, sfeervol idee om de vensterbank te voorzien van een rij waxinelichtjes, maar dit is gevaarlijk als je geen onderzetters gebruikt. Zorg er altijd voor dat er niets in de buurt van de kaarsjes ligt, hangt of staat, wat vlam kan vatten. Denk hierbij aan de kerstboom, de gordijnen, servetten en andere (kerst)versiering. Laat ook nooit kaarsen branden als je weg gaat, zelfs als je even naar boven gaat kun je ze beter uitblazen.

Tijdens de feestdagen aan tafel

De huiselijke gezelligheid zie je natuurlijk ook dubbel en dwars terug in het tafelen met je gezin. Pas tijdens het diner goed op hete pannen die op tafel staan en kleine kindjes die eronder spelen. Kan er niets van tafel vallen? En let je op dat de kleintjes niet aan het tafelkleed trekken? Pas ook op voor snoeren waar jullie over kunnen struikelen.

Gebruiken jullie tijdens het kerstdiner elektronische apparaten, zoals het gourmetstelsel of het warmhoudplaatje van de kaasfondue? Vergeet deze na gebruik niet uit het stopcontact te halen. Dit bespaart stroom en voorkomt oververhitting. Controleer kabels altijd voor gebruik op knopen en knikken. Beschadigde kabels kunnen brand veroorzaken. Het is aan te raden om alle (verleng)snoeren uit het stopcontact te halen als jullie de deur uit gaan. Extra veilig!

Gebeurt er toch iets vervelends in huis?

Is jullie woning, ondanks deze maatregelen toch beschadigd? Met de Woonverzekeringen van Nationale-Nederlanden ben je verzekerd bij schade in en aan je woning. Zo weet je zeker dat je ook tijdens de feestdagen optimaal van je woning kunt genieten.

Met de Inboedelverzekering van Nationale-Nederlanden is je woning goed verzekerd, ook tijdens de feestdagen.

Bereken de premie


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie