Ga direct naar inhoud

Een hypotheek voor flexwerkers met perspectiefverklaring

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Steeds meer Nederlanders werken op basis van een flexibel contract. Toch lijkt het zonder vast contract lastig om een hypotheek te kunnen krijgen. Hypotheekverstrekkers vragen om een vast contract of om inkomensgegevens van de afgelopen drie jaar. Sinds een aantal jaar biedt de perspectiefverklaring uitkomst. Ben jij een uitzendkracht of flexwerker en wil je een huis kopen? Met een perspectiefverklaring heb je een grotere kans op een hypotheek. Hoe je dat regelt lees je hier.

Wat is een perspectiefverklaring?

De perspectiefverklaring toont aan dat jij als flexwerker een goed vooruitzicht hebt op de arbeidsmarkt. Het uitzendbureau waarvoor je werkt verklaart daarmee dat jij in staat bent om in de toekomst een bestendig inkomen te verwerven. Voor hypotheekverstrekkers is dit van belang om te kunnen bepalen of iemand in staat is de hypotheeklasten in de toekomst te blijven betalen.

Hoe werkt de perspectiefverklaring?

Uitzendkrachten die een hypotheek willen, kunnen de verklaring aanvragen bij het uitzendbureau waar ze tenminste één jaar werken. Om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt kijkt het uitzendbureau naar:

  • Werkervaring
  • Huidige functie(s) en mogelijkheden arbeidsmarkt
  • Opleidingen
  • Referenties
  • Persoonlijke competenties
  • Omstandigheden arbeidsmarkt

De evaluatie wordt dus gebaseerd op zowel jouw achtergrond en competenties, maar ook op basis van de situatie in de markt. In plaats van naar het verleden te kijken, wordt er met name gekeken naar het perspectief. De meeste uitzendbureaus maken een profiel van je door middel van een dossiercheck, persoonlijkheidstest, vragenlijst en een persoonlijk gesprek.

Kan ik een perspectiefverklaring aanvragen?

Deze verklaring is bedoeld voor iedereen met een flexibel contract. ZZP’ers en ondernemers komen hier niet voor in aanmerking. Zij kunnen een ondernemershypotheek aanvragen.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een perspectiefverklaring zijn als volgt:

  • Je bent tenminste 52 weken werkzaam bij een uitzendonderneming opgenomen in het Register van de Stichting Perspectiefverklaring
  • Je hebt nog geen huis gekocht, maar bent wel serieus op zoek
  • Je wilt meewerken aan je evaluatie en testen

Als je hieraan voldoet kun je bij je uitzendbureau een aanvraag indienen. Neem contact op met je intercedent voor meer informatie.

Hoe kan ik een hypotheek aanvragen met deze verklaring?

Wanneer je een perspectiefverklaring hebt ontvangen, kun je bij de hypotheekverstrekker de aanvraag voor een hypotheek in gang zetten. Vrijwel alle grote hypotheekverstrekkers accepteren deze verklaring, zo ook Nationale-Nederlanden.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Naast deze verklaring moet je ook andere documenten aanleveren, zoals een werkgeversverklaring en je salarisstrook. Op basis van al deze documenten bekijkt de bank of ze je een hypotheek kunnen verstrekken.

Heb ik als flexwerker recht op Nationale Hypotheek Garantie?

Met een perspectiefverklaring kun je op dezelfde manier een hypotheek aanvragen als ieder ander. Dit kan ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie zijn. Met NHG kun je meestal een lagere hypotheekrente krijgen, omdat de hypotheekverstrekker minder risico loopt. Het is namelijk een garantie dat de hypotheek wordt terug betaald aan de hypotheekverstrekker, mocht jij in financiële problemen komen. Je kunt een hypotheek met NHG krijgen voor een woning tot € 435.000,-. Om het huis energiezuiniger te maken kun je tot € 461.100,- met NHG lenen, zo lang het extra bedrag geheel in energiebesparende maatregelen gestoken wordt.

Zonder vast contract meer kans op een hypotheek

Met deze perspectiefverklaring hebben flexwerkers en uitzendkrachten meer kans op een hypotheek. De verklaring is na uitgifte nog 6 maanden geldig, zo lang je in dienst blijft bij dezelfde onderneming. Neem voor meer informatie contact op met je hypotheekadviseur.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen