Ga direct naar inhoud

Overdrachtsbelasting starters

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Je hebt het misschien al gehoord; er zijn nieuwe regels voor de overdrachtsbelasting. Zo zorgt de nieuwe wet ervoor dat starters die een huis willen kopen eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Dit noemen ze de startersvrijstelling overdrachtsbelasting. De startersvrijstelling geldt sinds 1 januari 2021.

Vijf vragen over de startersvrijstelling

1. Waarom is er een tijdelijk een afschaffing overdrachtsbelasting voor starters?

Als je een woning koopt van € 300.000,- betaal je normaal gesproken € 6.000,- aan overdrachtsbelasting. Dat is veel geld en het is als starter vaak al moeilijk genoeg om een huis te kopen. Het woningaanbod is laag en de woningprijzen zijn hoog. Met de startersvrijstelling overdrachtsbelasting wil de overheid starters een steuntje in de rug geven als zij een woning willen kopen.

2. Wanneer kom je in aanmerking voor de startersvrijstelling overdrachtsbelasting?

Je kunt in aanmerking komen voor de vrijstelling overdrachtsbelasting als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent. Daarnaast moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling;
  • bij de notaris verklaar je schriftelijk dat de woning je hoofdverblijf wordt.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekgesprek

3. Geldt de startersvrijstelling ook als je al eens een huis hebt gekocht?

De startersvrijstelling kan ook gelden als je al eens een huis hebt gekocht. Om in aanmerking te komen voor de startersvrijstelling moet je op het moment van de overdracht van de woning tussen de 18 en 35 jaar oud zijn. Als je nog niet eerder de startersvrijstelling hebt gebruikt, mag je er alsnog gebruik van maken. De vrijstelling geldt alleen voor woningen met een waarde van maximaal € 400.000,-. Goed om te weten: de leeftijdsgrens geldt op het moment van de levering van de woning bij de notaris.

Voorbeeld

Yuri heeft in 2018 voor het eerst in zijn leven een eigen woning gekocht. Hij was toen 28 jaar oud. Hij verkoopt deze woning in 2021 en koopt in hetzelfde jaar een nieuwe woning. Gezien zijn leeftijd komt hij in aanmerking voor de startersvrijstelling. In 2018 bestond deze vrijstelling nog niet. Bij de aankoop in 2021 wel. Yuri kan dus in aanmerking komen voor de startersvrijstelling.

4. Hoe werkt de startersvrijstelling als je samen een huis koopt en één van de twee is ouder dan 35 jaar?

Als je samen een woning koopt om in te gaan wonen, wordt er per persoon gekeken of je in aanmerking komt voor de vrijstelling. Het kan dus zo zijn dat één van de twee wel in aanmerking komt en de ander niet.

Voorbeeld

Kim (32 jaar) woont samen met Raúl (37 jaar) in een huurwoning. In 2021 kopen zij samen hun eerste eigen woning. Ze betalen € 300.000,- voor het huis. Ze worden allebei eigenaar van het huis (50/50) en hebben daarom allebei een aandeel in de woning van € 150.000,-. Kim voldoet aan de voorwaarden voor de startersvrijstelling. Zij hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen. Raúl is te oud voor de startersvrijstelling. Hij moet over zijn aandeel 2% overdrachtsbelasting betalen. Dat komt neer op een bedrag van € 3.000,-. Als zij ervoor kiezen de woning volledig op Kims naam te zetten, hoeft er geen overdrachtsbelasting te worden betaald.

5. Hoe zit het met de startersvrijstelling als je in 2020 een huis hebt gekocht en dat in 2022 wordt opgeleverd?

Je bent overdrachtsbelasting verschuldigd op het moment van de levering van de woning. Als je in 2020 een koopovereenkomst hebt gesloten, is dat voor de startersvrijstelling niet relevant als je huis in 2022 wordt opgeleverd. Natuurlijk moet je wel aan de andere voorwaarden voor de vrijstelling voldoen om in aanmerking te komen.

Bereken zelf je kosten koper


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen