Maak je woning winterklaar

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Ah, de winter… het seizoen van vorst, gure wind, met handschoenen op de fiets en misschien wel sneeuw. Gezellig samen binnen zitten met de kaarsjes aan, terwijl het buiten vriest dat het barst. Als je er ’s winters warm bij wilt zitten, dan moet je woning wel winterklaar zijn. Op daklekkage of andere nare winterkwaaltjes aan je woning zit je niet te wachten! Ontdek hoe jij je woning voorbereidt op vorst en kou.

Nieuw seizoen, nieuwe woning-check

In ieder seizoen kom je weer anders thuis in je woning. Soms ga je zonder jas de deur uit, dan staan er weer natte kaplaarzen bij de voordeur en soms liggen de mutsen en wanten op de kachel uit te druppelen. Zodra het kouder wordt haal je niet alleen winterkleding tevoorschijn, maar ook je woning moet voorbereid worden op het koude weer. Met een woning die winterklaar is, geniet jij volop van de winterse gezelligheid.

Maak je woning winterklaar van buiten

Het is belangrijk dat je je woning van buiten beschermt tegen kou, vorst en ander winters weer. Daklekkage komt ’s winters vaak voor door achterstallig onderhoud van het dak. Sneeuw blijft gemakkelijk in de scheurtjes van de dakpannen liggen. Het smeltwater van die sneeuw kan heel wat waterschade veroorzaken, meer dan regenwater! Laat daarom tijdig je dakpannen controleren op scheurtjes.

Denk ook aan andere plekken rondom het huis waar water in blijft zitten. Door de buitenkraan af te sluiten, voorkom je dat de leidingen bevriezen en hierdoor scheuren. Lees hier meer informatie over het voorkomen en oplossen van bevroren waterleidingen. Controleer ook de waterpijp en de dakgoot op verstoppingen. Ook hier kan het smeltwater van een sneeuwbui bevriezen en daarmee breuken in de dakgoot veroorzaken.

Zo is je woning ook binnen winterklaar

In de koude wintermaanden wil je er binnen vást warmpjes bij zitten. Je woning is winterklaar, wanneer je ook vanbinnen de juiste maatregelen treft. Check daarom jaarlijks je verwarmingssysteem. Misschien moet je verwarming ontlucht of bijgevuld worden en dan is het zonde als je verwarming onnodig energie verspilt. In de winter heb je de verwarming immers het hardst nodig. En wordt de verwarming ontlucht, door een expert of misschien door jou zelf, check dan ook of de cv-ketel bijgevuld moet worden. De waterdruk moet tussen 1,5 en 2 bar zijn.

Laat een frisse wind door je winterwoning blazen

Met al die gezellige warmte van de verwarming en misschien wel de schoorsteen, is het verleidelijk om de ramen goed dicht te houden. Toch is het belangrijk om af en toe eens de frisse wind door het huis te blazen. Dit geeft niet alleen een fris gevoel, maar is ook een must voor je gezondheid. Ventileer daarom goed en zet af en toe een raam open.

Woning winterklaar gemaakt, maar toch schade aan je woning?

Is jullie woning, ondanks deze voorzorgsmaatregelen, toch beschadigd door het winterse weer? Daklekkage, een gescheurde regenpijp, kapotte meubels vanwege lekkage of gesprongen waterleidingen door vorst? Met de Inboedel- en Opstalverzekering van Nationale-Nederlanden ben je verzekerd bij schade in en aan je woning. Zo weet je zeker dat je ook in de winter optimaal van je woning kunt genieten.

Met de Opstalverzekering is je woning ook in de winter goed verzekerd.

Bereken de premie


Wil je meer weten?