Ga direct naar inhoud

Hypotheek met BKR registratie. Hoe zit dat?

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Wist je dat de meeste leningen en kredietlimieten van boven de €250,- geregistreerd zijn in het centrale informatiesysteem van het Bureau Krediet Registratie (BKR)? Geldverstrekkers kunnen door dit totaaloverzicht snel zien of je meerdere leningen hebt én of er betalingsachterstanden zijn. Zo kunnen zij beter inschatten of zij de door jou aangevraagde lening (zoals een hypotheek) willen verstrekken én of deze past bij jouw financiële situatie. Een BKR registratie heeft dus een effect op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Wanneer krijg je een BKR registratie?

Geldverstrekkers zijn verplicht om iedere lening van boven de € 250,- te melden bij het BKR. Enkele voorbeelden hiervan zijn; persoonlijke leningen, klantenpas, creditcards waarmee je gespreid kunt betalen, roodstandlimieten en doorlopende kredieten. Maar ook een smartphone op afbetaling kan worden geregistreerd.

Smartphones gekocht op afbetaling

In de meeste gevallen bestaan smartphone abonnementen uit:

  • Kosten voor internet
  • Kosten voor bellen en sms'en
  • Kosten voor afbetaling smartphone

Iedere maand betaal je een bedrag waarin alle bovenstaande kosten zijn verwerkt. Alleen de kosten voor het afbetalen van je smartphone worden gezien als een (goederen)krediet. En als deze kosten in totaal boven de € 250,- liggen volgt een BKR registratie.

Andere schulden

Er zijn ook schulden die niet worden geregistreerd bij het BKR zoals een studieschuld bij DUO, huurachterstand of leningen bij familie en vrienden. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je deze schulden meldt bij het aanvragen van je hypotheek.

Gevolg van een negatieve vermelding

Als je een betalingsachterstand oploopt en de geldverstrekker dit meldt bij het BKR, krijg je een negatieve vermelding (dit wordt ook soms een negatieve registratie genoemd). Vervolgens wordt er een code bij je betalingsachterstand geplaatst. Bijvoorbeeld de A van ‘achterstandscodering’ of de H van ‘herstelcodering’. Deze laatste krijg je toegekend als je weer bij bent met het afbetalen van je lening of krediet. Een achterstandscodering blijft tot vijf jaar na het aflossen van de lening staan. Bij de meeste geldverstrekkers kun je in die periode dan geen hypotheek afsluiten.

Nationale Hypotheek Garantie en BKR registratie

Heb je een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en heb je je huis verkocht met verlies? Als je het verlies niet direct zelf kunt aflossen, blijft er een restschuld over. Je geldverstrekker dient dan het verlies in bij het NHG en meldt je restschuld bij het BKR. Het NHG beoordeelt vervolgens of je in aanmerking komt voor kwijtschelding van die restschuld. Als dat zo is, volgt er wel een BKR registratie. Wel zijn veel geldverstrekkers in het algemeen, ondanks die registratie bereid een hypotheek te verstrekken. Kijk op nhg.nl voor meer informatie hierover.

Kortom, wil jij een hypotheek afsluiten en weet je niet zeker of je BKR registratie hebt? Vraag dan je gegevens op bij het BKR en kijk welke informatie uit dit blog voor jou van toepassing is.

Effect van een positieve vermelding

Het aangaan van een krediet is niet per se slecht. Als je namelijk netjes je betalingsverplichtingen nakomt, krijg je alleen een vermelding bij het BKR. Dit wordt een positieve vermelding of positieve registratie genoemd. Bij geldverstrekkers kan dit juist vertrouwen scheppen dat jij je aan de gemaakte betalingsafspraken zal houden.

Bereken je hypotheek

Bekijk hoeveel jij maximaal kunt lenen voor een woning.

Bereken nu


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen