Ga direct naar inhoud

Eindinspectie: wat is het en waar moet je op letten

Dit artikel gaat over Huis verkopen binnen Wonen

Je huis is verkocht, de onderhandelingen zijn rond. Het is bijna tijd voor de overdracht. Voordat je met de kopers bij de notaris aanschuift, moet de eindinspectie plaatsvinden. De eindinspectie heet ook wel de 'laatste bezichtiging'. Het is een belangrijk moment. De koper krijgt duidelijkheid over de staat van de woning. Jullie controleren samen of alles is achtergelaten volgens afspraak.

Wanneer is de eindinspectie?

De eindinspectie van de woning vindt plaats op de dag van de overdracht. De datum van de overdracht heb je met de kopers afgesproken tijdens de onderhandelingen. Voordat je samen daadwerkelijk je handtekening zet onder het koopcontract, lopen jullie nog een laatste rondje door de woning.

Zo'n laatste inspectie duurt meestal tussen een halfuur en een uur. Bij de eindinspectie kunnen de makelaar van de kopers, jouw makelaar of beide makelaars zijn. Zorg dat er genoeg tijd zit tussen de inspectie en de overdracht bij de notaris.

Waarom is de eindinspectie belangrijk?

Tussen de aankoop en de oplevering van je woning kan veel tijd zitten. Voordat de overdracht plaatsvindt, inspecteer je de woning nog een keer heel goed. Daarmee voorkom je misverstanden en onenigheid achteraf.

De koper moet goed controleren wat hij koopt. Dat heet de onderzoeksplicht. De eindinspectie hoort daarbij. Als verkoper ontkom je niet aan de eindinspectie. Zorg voor een goede voorbereiding. Laat je niet verrassen door vragen over zaken die je niet vooraf hebt afgesproken. Na de inspectie ga je direct naar de notaris. Neem toch de tijd om na te denken over eventuele verzoeken van de koper.

Wat zijn aandachtspunten tijdens de eindinspectie?

Gebruik tijdens de eindinspectie een checklist. Zo vergeet je niets en kun je gericht met de koper de woning door. Tijdens de eindinspectie komen verschillende aandachtspunten aan bod.

  • Meterstanden: Noteer samen met de koper de meterstanden van gas, water en elektriciteit. Deze moet je opgeven bij de leveranciers als je gaat verhuizen.
  • Elektrische apparaten: Controleer of (inbouw)apparatuur in de keuken goed werkt. Controleer elektrische ventilatoren, lichtknoppen, ingebouwde spotjes en natuurlijk de verwarming/cv-ketel.
  • Sanitair en water: Controleer of alle kranen in de keuken, het toilet en de douche/badkamer goed werken. Zijn de afvoer en het spoelsysteem in orde en zijn er geen (sporen van) lekkages?
  • Sleutels: Heb je alle sleutels die in omloop zijn om over te dragen? Denk ook aan sleutels die misschien nog op noodadressen liggen.
  • Roerende zaken: Zorg dat je alle overeengekomen roerende zaken hebt achtergelaten, of juist uit de woning hebt gehaald. Het gaat dan vaak om alles wat niet vastzit aan de woning of bij de woning hoort. Denk aan vloeren, zonwering, gordijnen, een tuinhuisje of vlaggenmast.
  • De opstalverzekering: Als verkoper moet je die verzekering op tijd beĆ«indigen. Vraag ook aan de kopers of zij hun verzekering al geregeld hebben.

Wat als er gebreken zijn?

Tijdens de eindinspectie kunnen gebreken aan het licht komen. De gevolgen hangen af van het soort gebreken. Als verkoper moet je zorgen dat de woning opgeruimd en schoon is. Heb je nog dingen aangepast die belangrijk zijn voor de staat van de woning? Dan is het slim dit vooraf te melden en niet pas tijdens de inspectie.

Nog vervelender is het als tijdens de eindinspectie grotere gebreken verschijnen, zoals lekkage. Een mogelijke oplossing is dat je de schade herstelt. Dan moet je bijvoorbeeld zorgen dat de vaatwasser of het licht weer werkt. Begeeft een hele oude cv-installatie het vlak voor de verkoop, dan hoef je geen gloednieuwe te leveren. Wel moet je voor een gelijkwaardige vervanging zorgen.

In gebreke

Zijn er grote probleem met je woning, dan kan de koper je in gebreke stellen. Je krijgt dan acht dagen de tijd om het gebrek te herstellen. Je kunt bespreken hoe je de problemen gaat herstellen en binnen welke termijn.

Blijf je na die periode nog steeds in gebreke? Dan kun je een boete krijgen. Dat kan flink oplopen: tot 10 procent van de koopsom of 3 promille van de koopsom per dag. Ook loop je het risico dat je niet de hele koopsom krijgt. Een deel van de koopsom blijft dan in een depot totdat het probleem opgelost is. De notaris maakt het bedrag dan alsnog naar je over. Soms kan het transport van de woning ook worden uitgesteld tot de problemen zijn verholpen.

Het moment van overdracht

Als de eindinspectie goed ging, gaan de verkoper en koper naar de notaris voor de overdracht van de woning. Tijdens de overdracht ondertekenen jullie de leveringsakte. Met de leveringsakte komt de woning op de naam van de koper. In de akte staan alle zaken die je in de koopovereenkomst hebt afgesproken.


Wil je meer weten?

Ik wil verhuizen

Je woonwensen veranderen. Dan komt er een moment dat je een andere woning wil. Van oriƫntatie tot verhuischecklist, wij helpen je op weg.

Goed voorbereid verhuizen